Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Ηρ. Τσαφέτας: "Φιλοσοφία μας είναι πως ηθοποιός ...δεν γίνεσαι, απλώς βιώνεις μια συνεχόμενη διαδικασία εξέλιξης"
Λειτουργεί δυο χρόνια στην Κομοτηνή, κι έχει βρει την θέση του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της περιοχής. Στο θεατρικό εργαστήρι "Κύκλος" του Θρακικού Ωδείου δεν υπόσχονται ότι βγάζουν ...ηθοποιούς, παρά ανθρώπους που μπορούν να εκτεθούν σε μια σκηνή και μέσα από την ερμηνεία τους να προβληματίσουν και να ψυχαγωγήσουν το κοινό. Σε αυτό το πλαίσιο, ανεβαίνει και η παράσταση Lebenstraum, το επόμενο διάστημα, στη σκηνή του Θρακικού Ωδείου, από τους μαθητές του β' Κύκλου.
ΠΟΤΕ-ΠΟΥ-ΠΟΣΟ
Πότε; 2-4 Ιουνίου, ώρα 21:00
Που; Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής
Πόσο; Είσοδος ελεύθερη, κρατήσεις στο 6987753839
Παίζουν οι: Φλωριάννα Αλεξίου, Κρυσταλία Κασσέρη, Βάλια Τζιτζικάκη, Λίζα Γιαννακιτσίδου, χειρισμός ήχου και φώτων: Μαθητές του α' Κύκλου, σκηνοθετική επιμέλεια: Ηρακλής Τζαφέτας.
ΗΡ. ΤΖΑΦΕΤΑΣ: "ΑΜΕΣΟ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ, ΑΤΑΚΩΤΟ ΕΡΓΟ"
Ως "'ένα άμεσο, σύγχρονο ...ατακωτό έργο, που ταυτόχρονα έχει τις πυκνότητες στις οποίες μπορούμε να δουλέψουμε υποκριτικά", ορίζει το έργο ο Ηρακλής Τζαφέτας, ο οποίος ξεκίνησε το εργαστήρι πριν από δυο χρόνια, ερχόμενος από το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, κι εξηγεί ότι τα μέλη της ομάδας κάνουν πρόβες όλο τον χρόνο, το τελευταίο διάστημα τετράωρες. Στο εργαστήρι λειτουργούν δύο τμήματα, αρχαρίων και προχωρημένων, και η παράσταση παρουσιάζεται από τους προχωρημένους. Παρόλα αυτά, το εργαστήρι δεν υπόσχεται πως ...βγάζει ηθοποιούς: "Φιλοσοφία μας είναι πως ηθοποιός ...δεν γίνεσαι, απλώς βιώνεις μια συνεχόμενη διαδικασία εξέλιξης. Στόχος του εργαστηρίου είναι να δώσει εφόδια υποκριτικής στα παιδιά. Όταν εκτίθεσαι στη θεατρική σκηνή γίνεσαι ένα δρων πρόσωπο, το οποίο τότε ίσως να λέγεται ηθοποιός".
Αναφορικά με την παράσταση ο Ηρακλής Τζαφέτας εξηγεί αναλυτικότερα πως "πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο. Η λέξη Lebenraum είναι γερμανική και σημαίνει τον ζωτικό χώρο. Με τον όρο αυτό δηλώνεται μια οικονομική και πολιτική θεωρία που εμφανίσθηκε περί το 1901 και έλαβε μεγάλη έκταση κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου στη Γερμανία η οποία απετέλεσε τη δογματική βάση του Εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος του Χίτλερ. Η έννοια έχει να κάνει με τη δυνατότητα κάθε κράτους να επεκτείνεται σε εδάφη, που είναι αναγκαία σ' αυτό, προκειμένου να ικανοποιηθούν δημογραφικές και οι εξ αυτών παραγόμενες οικονομικές ανάγκες του. Το Lebensraum είναι ένα πείραμα που διαδραματίζεται σε ένα θέατρο. Στο πείραμα μετέχουν δύο άνθρωποι, με αμοιβή.
Όσο περισσότερη ώρα κάτσει ο άνθρωπος στο πείραμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αμοιβή του. Στην πορεία του πειράματος ο χειριστής βάζει δοκιμασίες στον αποδέκτη, κι αυτός αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει τη μορφή του πειραματόζωου. Η κουβέντα ξεκινάει σε απλά πλαίσια όμως μετά ...χοντραίνει". Ο ίδιος βρίσκει ενδιαφέρον το κείμενο του Θανάση Τριαρίδη, γιατί "το θέμα του έχει να κάνει με την ηθική και διερευνούμε το ερώτημα ποια είναι τα όρια της ηθικής, όταν υπάρχει χρηματική αμοιβή. Εκτός από τα όρια των συμμετεχόντων, δοκιμάζονται και τα όρια του κοινού, διότι στο πείραμα μετέχει και το κοινό".
Όπως κι αν έχει, στο τέλος του πειράματος, οι θεατές ή θα χειροκροτήσουν ως θεατές ή θα αντιδράσουν ως πειραματόζωα.
Μαζί με τον Ηρακλή Τζαφέτα και η Βάλια Τζιτζικάκη, μια εκ των μελών της ομάδας, αναδεικνύει τη θετική επίδραση της υποκριτικής στην ίδια. "Όταν ήρθα στο εργαστήρι, περίμενα ότι θα είναι πιο ...ερασιτεχνικό. Τελικά, όμως, έμαθα πολλά πράγματα και με βοήθησε να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι και να ωριμάσω. Γι' αυτό αποφάσισα να συνεχίσω και δεύτερη χρονιά", είπε.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News