Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (23-04-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Συντελεστές της παράστασης, λίγο πριν την πρεμιέρα, παραθέτουν όσα τους εντυπωσίασαν στο κείμενο καθώς και όσα θα πρέπει να αναμένουμε
Η ΔΚΕ ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσιάζει στην Κεντρική του Σκηνή το έργο των Ντείβιντ Χόραν και Ίζολντ Γκόλντεν «Τάξη». Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Μαρτίου στις 21:00. Παραστάσεις θα δοθούν Σάββατο 29, Κυριακή 30 Μαρτίου, από Πέμπτη 3 έως και την Κυριακή 6 Απριλίου, από Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Απριλίου στις 21:00 στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Εισιτήρια: κανονικό 10 ευρώ, μειωμένο 5 ευρώ (φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων).
Με αφορμή την πρεμιέρα, το πρωί της Πέμπτης 27 Μαρτίου δόθηκε συνέντευξη τύπου όπου η σκηνοθέτιδα, Μυρσίνη Λαντζουράκη, η βοηθός σκηνοθέτη Ρίτα Μοσχίδου και τρείς ηθοποιοί της παράστασης, η Χρύσα Ιωαννίδου, ο Βασίλης Λειβαδίτης και ο Δημήτρης Πάσσος ανέφεραν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράστασης, όσα τους εντυπωσίασαν στο κείμενο, αλλά και όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν την πρεμιέρα.
Η σκηνοθέτιδα της παράστασης Μυρσίνη Λαντζουράκη σημείωσε πως το κείμενο της παράστασης είναι μεστό και αναφέρεται «σε παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τον γλωσσικό τους γραμματισμό», όπως δήλωσε. Πρόκειται για έναν νέο όρο που «συνδέει την ανάγνωση και την γραφή με δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε αυτό το πεδίο», σημείωσε.
Είναι το έργο για παιδιά;
Η βοηθός σκηνοθέτη Ρίτα Μοσχίδου απάντησε στο συγκεκριμένο ερώτημα δηλώνοντας πως «θα ήταν κάπως επικίνδυνο ένα παιδί στη ηλικία που είναι η μαθητές του έργου (9-11 ετών) να έρθει να δει την παράσταση» καθώς όπως τόνισε, είναι σημαντικό σε αρχικό πλαίσιο να στηθεί ένας υγιής διάλογος μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών. Συνέχισε αναφέροντας πως στόχος της παράστασης είναι «να καταφέρουμε να προλάβουμε κάποια πράγματα» αναφορικά με παραβατικές συμπεριφορές που ενδεχομένως υπάρχουν από μαθητές. Ολοκληρώνοντας την δήλωσή της, υπογράμμισε πως «το θέατρο πρέπει να παίρνει θέση και να παραθέτει καταστάσεις . Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια».
Αξιοσημείωτη είναι και η περίπτωση της ηθοποιού Χρύσας Ιωαννίδου, η οποία πρόκειται να παίξει ένα 9χρονο αγοράκι. «Όταν μου ανατέθηκε ο ρόλος πανικοβλήθηκα», δήλωσε, καθώς, όπως ανέφερε συνεχίζοντας, θέλει να αποδώσει όσο το δυνατόν πιο πειστικά αυτό τον «τρομερά ενδιαφέροντα», κατά την ίδια, ρόλο με την σωστή έρευνα.
Ο Δημήτρης Πάσσος, ηθοποιός της παράστασης, υποδύεται τον δάσκαλο, ανέφερε πως μέσα από το κείμενο φαίνεται ότι «όταν άνθρωποι του χώρου της διδασκαλίας προσπαθούν να κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που αυστηρά ορίζουν οι κανόνες, θα δημιουργήσουν αντιρρήσεις από το σύστημα».
Ο Βασίλης Λειβαδίτης, θα υποδυθεί τον πατέρα στην παράσταση, δήλωσε πως «έχω αγαπήσει πολύ τον ρόλο μου και την παράσταση». Σχετικά με το αν είναι κατάλληλη η παράσταση για παιδιά δήλωσε πως «τα δικά μου παιδιά που είναι 7 και 10 ετών δεν θα τα φέρω να δουν την παράσταση» σημειώνοντας πως δεν θεωρεί πως είναι κατάλληλη για αυτές τις ηλικίες. Το ιδιαίτερο με την συγκεκριμένη θεατρική παράσταση, σύμφωνα με το ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους συντελεστές, είναι πως «ενώ αναφέρεται σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα μίας άλλης χώρας, συγκεκριμένα της Ιρλανδίας, έχει πολλά κοινά με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News