Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση η πλατφόρμα ανοίγει την προσεχή Δευτέρα, μάθετε για επιχορηγήσεις, δαπάνες, προϋποθέσεις, δικαιούχους
Από την προσεχή Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 αναμένεται ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Εξοικονομώ Κατ' Οίκον II, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ασφαλώς, το παραπάνω μπορεί και να αλλάξει τελευταία στιγμή (ή να υπάρξουν προβλήματα) όπως συνήθως στις πρώτες ημέρες που ανοίγουν αιτήσεις για τέτοια προγράμματα.
Το πρόγραμμα ξεκινά για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας: Από 16 Σεπτεμβρίου 2019. Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης: Από 19 Σεπτεμβρίου 2019. Αττικής, Νοτίου Αιγαίου: Από 23 Σεπτεμβρίου 2019.
Επιχορηγήσεις και δαπάνες
Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων θα κυμανθεί στα 241 εκατ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις – συνυπολογίζοντας τη συνεισφορά των ιδιοκτητών – θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ.
Α. Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:
Αντικατάσταση κουφωμάτων. Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Β. Οι δαπάνες που καλύπτονται
Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα). Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.
Προϋποθέσεις και δικαιούχοι
Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή - από το μητρώο που θα συσταθεί - ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Ο ενεργειακός επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
Οι ωφελούμενοι μετά την εκτέλεση των παρεμβάσεων θα πρέπει να απευθυνθούν εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή προκειμένου να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ).
Αντλία θερμότητας, προτείνει ο Β. Πολιτειάδης
Την τοποθέτηση αντλίας θερμότητας, προτείνει μέσα από τον «Χ» ο Βασίλης Πολιτειάδης μηχανολόγος μηχανικός, διπλωματούχος ΔΠΘ, που διατηρεί τεχνικό γραφείο (Απ. Σούζου 14, Κομοτηνή 25310 33100). Κάνει λόγο για μια «εναλλακτική μορφή θέρμανσης», που παρέχει τεχνολογικά και οικονομικά οφέλη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κο Πολιτειάδη η αντλία θερμότητας σάς προσφέρει ένα ζεστό σπίτι με εξοικονόμηση δαπανών από 30% έως 80% ανάλογα με την εγκατάσταση. Απαριθμώντας μερικά από τα οφέλη της εγκατάστασης αντλίας θερμότητας στα σπίτια μας, αναφέρει: Εξάλειψη κινδύνου πυρκαγιάς, μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξάλειψη καμινάδας, ζεστά νερά χρήσης, μείωση λειτουργικών εξόδων κλπ.
Για τους μη γνωρίζοντες οι αντλίες θερμότητας μπορούν να λάβουν τις εξής μορφές: Ενδοδαπέδια θέρμανση, Fan – coil, θερμαντικά σώματα, ζεστά νερά χρήσης. Προσφέρουν αυτονομία θέρμανσης.
Τέλος, αναφορικά με το κόστος εγκατάστασης, ο κος Πολιτειάδης δεν θέλει να εξαπατήσει κανέναν και είναι απολύτως ειλικρινής: «Όταν ένα σύστημα έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας, έχει υψηλό κόστος κτήσης, αλλά αποσβήνεται μέσα σε πέντε χρόνια – έκτοτε λειτουργούμε πάρα πολύ οικονομικά».
Ωστόσο, μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί τις «γενναίες» επιδοτήσεις που προσφέρει το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, που μπορεί να προσφέρει επιδοτήσεις ακόμη κι άνω του 50%. Άρα, κατ’ αυτό τον τρόπο μειώνεται το κόστος εγκατάστασης, η απόσβεση χρονικά γίνεται αρκετά νωρίτερα και μετά ξεκινάει η αποταμίευση.


Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News