Ένα ΔΝΤ που θα το λατρέψουν όλοι | xronos.gr
«Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ένα ΔΝΤ που θα το λατρέψουν όλοι

02/02/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Εκεί δεν κάνουν κουμάντο οι Στρος Καν, Ολι Ρεν και Γιόζεφ Άκερμαν, αλλά ένας γλύπτης και η ομάδα του που σχολιάζουν με τη φαντασία τους τη ?Διεθνή Νομισματική Τρέλα Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Ελλάδα στον καιρό του ΔΝΤ. Παραφράσουν τα αρχικά  που μας έχουν αλλάξει την καθημερινότητα και τη ζωή μας και με τη φετινή καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης που είναι μεν στη βάση του ΔΝΤ, αλλά εννοούν τη Διεθνή Νομισματική Τρέλα και το κέφι που εκπέμπει αυτή η κατάσταση, παρά τις καθημερινές αγωνίες και τον προβληματισμό σχετικά με το αύριο που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά, άνεργοι, αγρότες, αλλά κι επιχειρηματίες που βλέπουν ότι ανατρέπεται ο προγραμματισμός τους κι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Το καρναβάλι Ξάνθης αποφάσισε μεν γενναίες περικοπές σε όλο τον προγραμματισμό του, δεν έκανε, όμως, περικοπές στο κέφι, στη ζωντάνια και στην αίσθηση αισιοδοξίας που θα εκπέμψει τις επόμενες μέρες μ΄ ένα πλήθος λαϊκών εκδηλώσεων και πρωταγωνιστές τους ίδιους τους Ξανθιώτες, 16.000 καρναβαλιστές, που παίρνουν κάθε χρόνο την υπόθεση πάνω τους.  



Ο «Χρόνος» βρέθηκε στον χώρο όπου προετοιμάζονται, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, τα άρματα, εκεί  όπου γίνονται οι συζητήσεις για τη θεματική που οι καλλιτέχνες δημιουργούν, δουλεύοντας ασταμάτητα για να προλάβουν. Ο γλύπτης Αντώνης  Κουτσούμπας, 49χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών και παππούς πρόσφατα, ενσαρκώνει την ιδέα της δημοτικής αρχής και δημιουργεί άρματα με κοινωνικά, πολιτικά υπονοούμενα, αλλά  και με σαρκασμό και σάτιρα,  όπως θέλει πάντα το καρναβάλι, παίρνοντας στους ώμους του την όλη υπόθεση. Τον συναντήσαμε στο εργαστήριο, όπου μια ομάδα δουλεύει με τροχούς και πλήθος από σύνεργα για να βγάλει σε πέρας την υλοποίηση του θέματος.



Για την ολοκλήρωσή τους χρειάζονται όγκοι φελιζόλ, εκατοντάδες δοχεία χρώματα, σύρματα, χαρτί κι άλλα υλικά που βοηθούν στο τελικό αποτέλεσμα, που πρέπει να συγκινήσει τον καρναβαλιστή, αλλά και το κοινό που θα τα δει. Η ζωή τους διαρκεί ένα μόνο ένα 24ωρο, αφού θα εμφανιστούν στη βραδινή αλλά και την πρωινή παρέλαση και μετά θα ανακυκλωθούν ή μέρη τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κάτι άλλο.

Εκεί, λοιπόν, λατρεύουν το ΔΝΤ, το έχουν ανάγκη. Μόνο με τρέλα θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα. Οι σκληροί της υπόθεσης Στρος Καν, Γιόζεφ Ακερμαν, Ολι Ρεν και άλλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Ο λαός μας που καλείται να περάσει την περίοδο των ισχνών αγελάδων, να σκύψει, να προσκυνήσει μεγάλα συμφέροντα, να αντιμετωπίσει χιονοστιβάδα αλλαγών, θα αντέξει, γιατί το έχει η κούτρα και η ψυχοσύνθεσή του. Το καρναβάλι φέτος θα μας διδάξει και θα αποτυπώσει πολλά από  την εποχή του ΔΝΤ.
Ο Αντώνης Κουτσούμπας,  γλύπτης με σπουδές στη Στοκχόλμη, ποιητής με παρουσία μέσα από εκδόσεις και υπεύθυνος εργαστηρίου τέχνης δεν είναι ένας απλός κατασκευαστής αρμάτων, αλλά ένας καλλιτέχνης που δουλεύει συλλογικά για να τρέξει όλος ο σχεδιασμός που υπάρχει. Μας ξεναγεί στον χώρο και σε ό,τι συμβαίνει, αν και είναι οι πρώτες μέρες κι ακόμη δεν έχουν μορφοποιηθεί τα πράγματα. «Εδώ είμαστε μια ομάδα καλλιτεχνών που δουλεύουμε με τη δημοτική επιχείρηση Ξάνθης και την οργανωτική επιτροπή του καρναβαλιού, που απαρτίζεται από όλους τους προέδρους των συλλόγων ή εκπροσώπους των συλλόγων που μετέχουν στο καρναβάλι, γίνεται από κοινού μια προσπάθεια, με συζητήσεις και καταλήγουμε τελικά στα θέματα και από εκεί και πέρα στην κατασκευή.
 Το γενικό θέμα είναι το ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα έχουμε κάνει κάποιο σχεδιασμό, δεν είναι ιδιαίτερα πάρα πολλά τα άρματα που έχουμε φέτος, γιατί υπάρχουν περικοπές στην όλη ιστορία. Θα έχουμε μάξιμουμ 6 ή ίσως 8, οπότε πάνω σε αυτό το θέμα έχουμε δουλέψει, έχουμε κάνει προτάσεις και έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή.



Τι πρέπει να εκπέμπουν τα άρματα;
-Πιστεύω ότι θα πρέπει να σχολιαστεί κάπως και η πραγματικότητα που ζούμε όλοι μας με πιο κριτικό ίσως πνεύμα και ας μην ξεχνάμε ότι το καρναβάλι είναι ο χώρος, όπου κάποτε οι άνθρωποι έβγαιναν και έλεγαν αυτά που ήθελαν προς την εξουσία. Ανέβαιναν πάνω στα άρματα – στα καρότσια- και «τα έριχναν» γενικώς στους πολιτικούς. Αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, οπότε κάπως έτσι το βλέπουμε, ένα είδος κριτικής στάσης και χιούμορ απέναντι σε αυτό που συμβαίνει.

Το καρναβάλι της Ξάνθης έχει καταξιωθεί ως ένα από τα καλύτερα στη χώρα, γιατί συνδυάζεται με τις λαογραφικές γιορτές της Θράκης. Δεν είναι αμιγώς καρναβάλι- θέαμα, όπως του Ρίο ή της Βενετίας. Έχει ψυχή, συμμετέχουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Πιστεύετε ότι θα διατηρήσει αυτό το κεκτημένο;
-Η ψυχή του καρναβαλιού είναι οι σύλλογοι του καρναβαλιού. Είναι ουσιαστικά αυτοί που όλο τον χρόνο ασχολούνται με το πώς θα μπορέσουν να εμφανιστούν, πώς θα περάσουν καλά, τι είδους στολές θα κάνουν και είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι. Δηλαδή, ακόμη και θεωρητικά αν το δει κανείς,  ο δήμος ίσως να μην είχε τη δυνατότητα να κάνει το καρναβάλι, θεωρητικά οι σύλλογοι θα μπορούσαν να το κάνουν, γιατί είναι αυτοί που είναι η ψυχή του καρναβαλιού. Είναι περίπου 15-16 χιλιάδες καρναβαλιστές που κατεβαίνουν, γύρω στους 35 καρναβαλικούς συλλόγους, οπότε το μεγαλύτερο ίσως κόστος, που είναι το κόστος των στολών, το επωμίζονται οι ίδιοι οι πολίτες, οι σύλλογοι ουσιαστικά. Δεν είναι όπως σε άλλα καρναβάλια, που είναι μια δημοτική αρχή και κανονίζει όλο το event όπου κατασκευάζονται τα διάφορα ρούχα ή στολές και απλά κάποιοι πλαισιώνουν αυτό το πράγμα, εδώ είναι ο ίδιος ο Ξανθιώτικος λαός, οι ίδιοι οι Ξανθιώτικοι σύλλογοι που είναι η ψυχή του καρναβαλιού. Επομένως αυτό σαν μοντέλο θα συνεχίζει να υπάρχει, γιατί αυτοί που είναι ήδη στον σύλλογο τώρα  βάζουν τα παιδιά τους, τα παιδιά μαθαίνουν τη διαδικασία και θα συνεχίσουν να το κάνουν και αύριο.

Θα μας συστήνατε να παρακολουθήσουμε τη βραδινή ή την ημερήσια παρέλαση;
-Εμένα προσωπικά μ’ αρέσουν και οι δύο. Βέβαια, έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τη βραδινή παρέλαση και συμμετέχω κάθε χρόνο από τότε που άρχισε να γίνεται. Η νύχτα έχει άλλες διαστάσεις από την ημέρα, οπότε μου αρέσει η βραδινή, αλλά και η ημερήσια είναι πάρα πολύ καλή, αρκεί να μετέχεις. Κάποτε την είχα δει ως θεατής, δεν μπορώ να πω ότι ήταν και το καλύτερο, από τότε που μετέχω μέσα στην παρέλαση, μπορώ να πω ότι μου αρέσει πολύ περισσότερο.

Θέλει αντοχές, όμως.
-Θέλει αντοχές, αλλά τις αποκτάς στην πορεία. Δεν είναι κάτι που χρειάζεται να το έχεις. Δεν είναι και ο Μαραθώνιος, εξάλλου, πας για να γλεντήσεις. Πομπή είναι, ας την πούμε Διονυσιακή, πίνεις λίγο, τραγουδάς και είσαι μια χαρά».

Πάντως, στις φετινές εκδηλώσεις πληροφορούμαστε ότι στις 5 Μαρτίου εμφανίζονται οι Οnirama στην πλατεία της Ξάνθης, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα προγραμματίζεται η συναυλία του Γιάννη Κότσιρα. Ξεχωριστή θα είναι στις 27 Φλεβάρη η παρέλαση των λαογραφικών σχημάτων, ενώ ακολουθεί συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα, που τα έσοδά της θα οδεύσουν στις ανάγκες του Γηροκομείου της πόλης. Ωραία πράγματα, γι’ αυτό θα αναμένουμε με ανυπομονησία το πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr