Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Τιμήθηκε ο καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, Μόσχος Μορφακίδης Φυλακτός
Ένα πρώτο επιστημονικό βήμα για την καταγραφή των εδρών Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη, επιχειρήθηκε με το πρώτο διήμερο Διεθνές Συνέδριο, με τίτλο «Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη Παρόν, Παρελθόν, Μέλλον», που διοργάνωσαν στην Κομοτηνή, η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εξειδίκευση στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας & της Επικοινωνίας και Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης». Στις εργασίες του συνεδρίου, στις 7 και 8 Νοεμβρίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής, συμμετείχαν δεκαεπτά επιστήμονες από δέκα ξένα πανεπιστήμια.
Σε 365 πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο υπάρχουν σήμερα κλασικές σπουδές και διδάσκονται αρχαία γλώσσα και λογοτεχνία, όπως μας πληροφορεί η κοσμήτορας της Σχολής, Πηνελόπη Καμπάκη - Βουγιουκλή, επισημαίνοντας πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση και την συνέχιση των εδρών αυτών, υπό ένα νέο όραμα και με λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.
Όπως διευκρινίζει περαιτέρω "τα νέα ελληνικά αλλού είναι ανεξάρτητα και αλλού είναι ενταγμένα μέσα στα τμήματα ελληνικών. Όταν έχουμε πανεπιστήμιο νέων ελληνικών στην Γρανάδα έχουμε φυσικά και κάποιους Έλληνες που είναι εκεί αλλά και Ισπανούς που ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα και φιλολογία. Παλαιότερα ήταν πολύ έντονο αυτό το ενδιαφέρον.
Τώρα θα μου πείτε γιατί, για κουλτούρα, για εμπόριο, για ταξίδια, για μουσική, για πάρα πολλά πράγματα μπορεί ο κόσμος να ενδιαφερθεί. Για παράδειγμα την δεκαετία του '60 με τα έργα του Κακογιάννη με τον Ζορμπά, πάρα πολύς κόσμος θέλησε να μάθει νέα ελληνικά και λόγω της έντονης παρουσίασης της ελληνικής κοινότητας στην Αμερική συγκεκριμένα. Αυτά τα πράγματα αλλάζουν με τα χρόνια, όπως και οι λόγοι οικονομικοί, κοινωνικοί, αλλάζουν τα ενδιαφέροντα και ο κόσμος δεν θέλει να μελετήσει την γλώσσα μιας χώρας.
Την στιγμή αυτή, όπως μας έλεγε ο κος Χόλτον από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, έχει πέσει το ενδιαφέρον στην Αγγλία γενικά για τις ευρωπαϊκές γλώσσες, για τα ελληνικά είναι ελάχιστο, για τα γερμανικά συνεχώς φθίνει, ενδιαφέρονται ακόμη για τα γαλλικά, για τα ισπανικά και τα ιταλικά είναι πολύ δημοφιλή". Καταληκτικά η κοσμήτορας διαπιστώνει πως τα ελληνικά είναι σε μια φθίνουσα κατάσταση γι' αυτό, πρόσθεσε, "θέλουμε να δούμε τι γίνεται και αν μπορούμε να βάλουμε στόχους και ένα όραμα για να μπορέσουμε να δώσουμε το φιλί της ζωής".
Το αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική γλώσσα έρχεται από την Ρωσία, όπου σύμφωνα με την κοσμήτορα "αυτή την στιγμή τα νέα ελληνικά είναι η κύρια γλώσσα που ενδιαφέρονται να μαθαίνουν οι νεαροί Ρώσοι μαθητές και οι μεγαλύτεροι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι μια τεράστια χώρα η Ρωσία. Με το να έχουν επιλογή τα νέα ελληνικά είναι πολύ σημαντικό για την γλώσσα μας". Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ θα παραστούν σε συνέδριο στην Μόσχα με θέμα την διδασκαλία της ελληνικής ως ξένη γλώσσα.
Αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής
Το συνέδριο οργανώθηκε προς τιμήν του καθηγητή Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, Μόσχου Μορφακίδη Φυλακτού, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής.
Κατά την τελετή έγινε προσφώνηση του πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητή Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, της αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγήτριας Ζωής Γαβριηλίδου, της κοσμήτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθηγήτριας Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή, της προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθηγήτριας Μαρίας Τζιάτζη, του προέδρου του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας, καθηγητή Εμμανουήλ Βαρβούνη.
Ακολούθησε έπαινος του τιμώμενου καθηγητή, Μόσχου Μορφακίδη Φυλακτού από την καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Βασιλική Κοντογιάννη και ανάγνωση του ψηφίσματος. Στην συνέχεια έγινε η περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και το επιτηβέννιο του ιδρύματος από τον πρύτανη του. Η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλία του τιμώμενου, Μόσχου Μορφακίδη Φυλακτού, με θέμα: «Δημιουργία ψηφιακού corpus των ιστορικών και λογοτεχνικών ισπανικών κειμένων για τον ελληνικό χώρο (από τον 15ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα)».





Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News