Η πρόταση της Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ για τη θρησκευτική σφαγή ζώων | xronos.gr
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Η πρόταση της Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ για τη θρησκευτική σφαγή ζώων

21/03/18 - 11:00

Πως την περιέγραψε ο προϊστάμενος Αχιλλέας Σαχπατζίδης, το ζήτημα που θέτει για την προστασία της δημόσιας υγείας

Τη θρησκευτική σφαγή των ζώων σε στεγασμένα σφαγεία, σε "κινητά" σφαγεία ή σε εγκεκριμένους χώρους που θα υποδειχθούν από μουσουλμάνους πολίτες, βλέπει τη λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Ροδόπη και ευρύτερα στη Θράκη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Όπως είχε ήδη κάνει γνωστό ο "Χ" με δημοσίευμά του την περασμένη εβδομάδα υπό την απειλή προστίμων για ζώα που σφάζονται για τις ανάγκες της μουσουλμανικής γιορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ (Θυσία των ζώων) τελούν κτηνοτρόφοι στο νομό Ροδόπης και ευρύτερα στη Θράκη. Η δυνατότητα διαγραφής των μεγάλων -κυρίως- ζώων τους (βοοειδών), που παρείχε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες προς διευκόλυνση των μουσουλμάνων, φαίνεται να απωλέστηκε. Μία απώλεια που είχε αντίκτυπο και στις συναλλαγές που έχουν οι κτηνοτρόφοι με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κι ενώ αρμοδίως αναφέρεται ότι δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ορισμένοι κτηνοτρόφοι στη Ροδόπη ενημερώθηκαν γι' αυτά και ήδη κατέθεσαν την αγωνία τους.


Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ Αχιλλέας Σαχπατζίδης έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση, αναδεικνύοντας την προστασία της δημόσιας υγείας. 


"Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα και αυτό είναι ότι σφάζονται χιλιάδες ζώα στα πλαίσια της θρησκευτικής σφαγής και ενώ για μεν τους χριστιανούς σε αντίστοιχες περιπτώσεις τα πηγαίνουμε στα σφαγεία, τα εξετάζουμε και εγγυόμαστε την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων και εγγυόμαστε έτσι την προστασία της υγείας των χριστιανών πολιτών, αυτό δεν το κάνουμε για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Το μέγιστο πρόβλημα δεν είναι αν θα διαγραφούν ή όχι τα ζώα, αλλά το ότι πηγαίνουν στον καταναλωτή μουσουλμάνο κρέατα τα οποία δεν ξέρουμε ποια υγειονομική κατάσταση έχουν, πόσο ασφαλή και πόσο ποιοτικά είναι, αν έχουν κάποια ασθένεια, δεν ελέγχονται από κανέναν".


Στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, όπως σημειώνει ο κος Σαχπατζίδης, "χρόνια τώρα, και πέρυσι και φέτος θέτουμε το ζήτημα να δικαιούνται οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας να σφάζουν τα ζώα σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και τελετές και αυτό είναι και παραδεκτό από την ελληνική έννομη τάξη, αλλά η ελληνική και η κοινοτική νομοθεσία βάζει μια προϋπόθεση, ότι τα ζώα αυτά θα πρέπει να σφαχτούν σε εγκεκριμένα σφαγεία, όπως το θέλουν οι μουσουλμάνοι αλλά σε εγκεκριμένα σφαγεία. Πρέπει να πάνε τα ζώα στα σφαγεία, να σφαχτούν όπως προβλέπει η μουσουλμανική θρησκεία, να εξεταστούν εκεί από κτηνιάτρους που θα δουλέψουν σε 12ωρη ή σε 24ωρη αν χρειαστεί βάση ούτως ώστε να εξετάσουμε τα ζώα πριν και μετά τη σφαγή και να εγγυηθούμε και να πούμε ότι το κρέας αυτό είναι ασφαλές".


Με έτοιμη πρόταση για να λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και κυρίως να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία όλων, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ θα ενημερώσει σε όλους τους εμπλεκόμενους, είτε αυτοί είναι πολιτική ηγεσία, είτε περιφερειακή ηγεσία είτε θρησκευτική ηγεσία και μουσουλμάνοι συμπολίτες. Η πρόταση όπως την περιέγραψε σε αδρές γραμμές ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης λέει τα παρακάτω: "Να πάνε είτε σε σφαγεία, είτε σε κινητά σφαγεία, είτε σε εγκεκριμένους χώρους που θα διαλέξουν οι μουσουλμάνοι, αλλά να βάλουμε τις ελάχιστες προδιαγραφές.

Θα σφάζουν στο κουρμπάν μπαϊράμ και θα το κάνουν όπως θέλουν και φυσικά από τη στιγμή που θα καταλήξουμε σε κάτι τέτοιο δεν θα μπαίνει και κανένα ζήτημα διαγραφής, γιατί θα έχουμε την επιλογή από τη βάση δεδομένων για να μπορούμε να τα διαγράφουμε. Τώρα αυτή την επιλογή από τη βάση δεδομένων δεν την έχουμε. Οι τρόποι για να διαγραφεί ένα ζώο από τη βάση δεδομένων είναι τρεις, πρώτον γιατί έχει γίνει κάποια μετακίνηση νόμιμη, δεύτερον έχει πάει για σφαγή και τρίτον έχει μετακινηθεί παράνομα, οπότε επιβάλλεται και ένα αντίστοιχο πρόστιμο".


Το να μην γνωρίζει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής τον αριθμό των ζώων που υπάρχουν είναι πρόβλημα και το γιατί το εξηγεί ο κος Σαχπατζίδης 
"Κάθε χρόνο ο τρόπος διαγραφής αυτών των ζώων γίνεται πολύ δύσκολα για εμάς, γιατί δεν ξέρουμε τον αριθμό των ζώων που έχουμε και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό σε μια επιζωοτία. Κάποια ζώα που δεν διαγράφτηκαν φαίνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι είναι ζωντανά και ή παίρνουν επιδοτήσεις ή εμφανίζονται ως ζώα τα οποία θα έπρεπε να εμβολιαστούν και εμείς δεν τα εμβολιάζουμε για παράδειγμα για την επιζωοτία της οζώδους δερματίτιδας. 


Γι' αυτό πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να διαγράψουμε τα παλιά νόμιμα, όχι με πράξεις που κινούνται στα όρια της νομιμότητας ή δεν ξέρουμε αν είναι νόμιμες. Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίζουμε να κλείνουμε τα μάτια και να μην εφαρμόζουμε την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία. Πάνω από όλα για τη δημόσια υγεία που είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, η δημόσια υγεία η υγεία του καταναλωτή. Δεν θα παραβούμε καμία θρησκευτική πεποίθηση ή διάταξη".


Το ζήτημα που αναδεικνύεται από τα παραπάνω αφορά τουλάχιστον 2.500 βοοειδή ετησίως και  ακόμα μεγαλύτερο αριθμό αιγοπροβάτων.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr