Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Ταυτίζονται με την αρνητική στάση της ΚΕΔΕ απέναντι στην κυβερνητική πρόταση
Τείχος αντίστασης υψώνουν μέσω της ΚΕΔΕ οι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα στην πρόταση που συζητιέται αναφορικά με την «απελευθέρωση» των μετακινήσεων προσωπικού από υπηρεσία σε υπηρεσία ή από Δήμο σε Δήμο. Κοντολογίς το σχέδιο νόμου λέει ότι δημοτικοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε Δήμο με συμπληρωμένο το 60% του οργανογράμματός τους θα μπορούν να αιτούνται μετακίνησης σε άλλη υπηρεσία, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου.
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm εξηγώντας επακριβώς τους λόγους για τους οποίους οι δήμαρχοι είναι κάθετα αντίθετοι: «Δεν είναι μόνο αν το προσωπικό είναι Κομοτηναίοι ή όχι, είναι ότι και στην ίδια πόλη που υπάρχουν διαφορετικές υπηρεσίες και διαφορετικοί φορείς μπορεί αν υπάρχει μια κενή οργανική θέση στην περιφέρεια για παράδειγμα ή στο υπουργείο Οικονομικών ή οπουδήποτε αλλού που να ταιριάζει στην οργανική του θέση και στα προσόντα του μπορεί ο υπάλληλος εφόσον είναι καλυμμένο το 50% των οργανικών θέσεων ή το 65% ανάλογα με την κατηγορία του δήμου, χωρίς περαιτέρω σύμφωνη γνώμη ή απλή γνώμη του δήμου προέλευσης να σηκωθεί και να φύγει μέσα από μια διαδικασία βέβαια και να μεταταγεί στη νέα του θέση. Αν υπάρχει κάποια κενή οργανική θέση σε έναν φορέα που να καλύπτεται από τα δικά του προσόντα και εφόσον στον φορέα προέλευσης δηλαδή στον δήμο Μαρωνείας Σαπών ή Κομοτηνής είναι καλυμμένο πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων ή το 65% ανάλογα με το μέγεθος του δήμου μπορεί να κάνει τα χαρτιά του και να φύγει ο υπάλληλος χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του δήμου.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι και η ΚΕΔΕ και η ολομέλεια του συνεδρίου και το διοικητικό συμβούλιο, σε αυτή την επιλογή της κυβέρνησης, όμως είναι νόμος ο οποίος έχει περάσει από την Βουλή. Εμείς δεν σταματάμε, είπαμε ότι θα κοιτάξουμε όχι συνδικαλιστικά ή συντεχνιακά αλλά προς υπεράσπιση της κοινής λογικής και των συμφερόντων των τοπικών κοινοτήτων τις οποίες υπηρετούμε. Διότι όταν θα φύγει ένας υπάλληλος από την τεχνική υπηρεσία που είναι ήδη υποστελεχωμένη, αυτός που θα το πληρώσει είναι ο πολίτης που έχει την ανάγκη αυτών των υπηρεσιών. Είναι προφανές ότι αυτό θα πλήξει τους δήμους εκείνους οι οποίοι είναι υποστελεχωμένοι. Ο υπάλληλος ο οποίος βρίσκεται σε έναν υποστελεχωμένο φορέα και δέχεται την πίεση της δουλειάς, έχει κάθε λόγο να θελήσει να μετακινηθεί σε μια άλλη υπηρεσία ακόμη και της ίδιας πόλης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δήμοι υποχρεωτικά μετά τον Καλλικράτη αναμόρφωσαν τα οργανογράμματά τους, περιορίζοντας τις οργανικές θέσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, ο οποίος συμπληρώνει λέγοντας πως οι περιφερειακοί δήμοι, όπως αυτός που διοικεί ο ίδιος, είναι σε ακόμη χειρότερη θέση από τους μητροπολιτικούς. Από την άλλη, δηλώνει ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους κάποιοι υπάλληλοι ενδεχομένως να ήθελαν να μετακινηθούν, όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί εις βάρος των δημοτών:
«Δεν θα πρέπει να απογυμνωθεί ένας περιφερειακός δήμος, όπως είμαστε εμείς. Λόγω της κρίσης και λόγω της συγκυρίας κατανοητό είναι να θέλουν κάποιοι υπάλληλοι να αλλάξουν τόπο εργασίας. Όμως δεν φταίει ο δημότης, ο οποίος θα φτάσει να μην απολαμβάνει τις παροχές των υπαλλήλων.
Στο Δήμο Μαρώνειας Σαπών έχουμε έλλειμμα σε προσωπικό, το οργανόγραμμα προβλέπει 82-85 άτομα και αυτή την στιγμή έχουμε 68. Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά μας. Σκεφτείτε στις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες το τι γίνεται, το να μπορείς να έχεις διαχειριστική επάρκεια, το να μπορείς να κατεβάσεις μελέτες, το να μπορείς να διεκδικήσεις ΕΣΠΑ, χρηματοδοτήσεις. Όλοι οι δήμοι είμαστε έτσι. Άλλοι με κάποια ποσοστά καλύτερα και κάποιοι με κάποια χειρότερα, οι περιφερειακοί δήμοι είναι στην ίδια φάση. Πρέπει να μπορούμε να κρατήσουμε τις θέσεις για να μπορέσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στους δημότες μας».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News