Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Την χρηματοδότηση εκ μέρους του Δήμου ανασκαφών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, όπως συμβαίνει στον Δήμο Διδυμοτείχου και στις ανασκαφές της Πλωτινόπολης, πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος Ι. Ζαφειρίδης
Μία πρόταση που αξίζει της προσοχής των αυτοδιοικητικών, όχι μόνο του Δήμου Κομοτηνής αλλά όλων των Δήμων της Ροδόπης, είναι αυτή που εκφράστηκε διά στόματος του δημοτικού συμβούλου του Σπάρτακου Ιωάννη Ζαφειρίδη.
Ένα αίτημα για την παραχώρηση του κτιρίου του πρώην Αθλητικού Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Αίγειρο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης για την φύλαξη αρχαιοτήτων, που κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, το απόγευμα της Τετάρτης 28 Αυγούστου 2019, ήταν η αφορμή για τη διατύπωση της παρακάτω πρότασης.
Πρότεινε, λοιπόν, ο κος Ζαφειρίδης στην διοίκηση του Δήμου να χρηματοδοτήσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι όποιες εργασίες κάνει στην πόλη μας για την διάσωση και ανάδειξη αρχαιοτήτων.
Μάλιστα κάλεσε τον Δήμο Κομοτηνής να ακολουθήσει το παράδειγμα του Δήμου Διδυμοτείχου. Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Διδυμοτείχου τα τελευταία χρόνια όχι μόνο χρηματοδότησε τις εργασίες της Πλωτινόπολης με το ποσό των 300.000 ευρώ, αλλά προχώρησε και σε αγορά του χωραφιού των ανασκαφών. Επίσης, είναι απαραίτητο να γίνει ευρέως γνωστό ότι τα μνημεία ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, όσον αφορά την προστασία τους και την ανάδειξή τους. Όμως ο Δήμος με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει προσπαθεί πάντα να βοηθά, μιας και προτεραιότητά του είναι η ανάδειξη της Πλωτινόπολης και ευελπιστεί ότι μέσω της πολιτείας θα έχει πολλαπλά οφέλη, κυρίως πρόοδο και ανάπτυξη.
Ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης συνέστη στον κο Ζαφειρίδη, που συνεχίζει ως δημοτικός σύμβουλος και στη νέα περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, να θέσει το θέμα υπόψη του νέου δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου.
Πάντως η πρόταση αυτή έχει ενδιαφέρον να μελετηθεί και από άλλους Δήμους της Ροδόπης, όπως ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών που διαθέτει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας που όμως παραμένουν περίκλειστοι και τίποτα δεν προσφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ίσως μία, έστω και μικρή χρηματοδότηση, να μπορούσε να επιφέρει κάποια θετικά αποτελέσματα.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News