Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Κάτοχος της έδρας Jean Monnet και συντονιστής του εγκριθέντος προγράμματος ο αναπληρωτής καθηγητής Μιχάλης Δ. Χρυσομάλλης
Η -χρονικά- πρώτη Νομική που δίδαξε ευρωπαϊκό δίκαιο στα ελληνικά πανεπιστήμια, φαίνεται ότι είναι και η -ποιοτικά- πρώτη στις ευρωπαϊκές σπουδές. Ένα «πλούσιο» πρόγραμμα σπουδών με έναν ακούραστο καθηγητή, έρχονται να συμπληρωθούν από την έδρα Jean Monnet με την οποία τιμήθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Μιχάλης Δ. Χρυσομάλλης.
Η έδρα δίνει την ευκαιρία στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, να ενισχύσει περαιτέρω το πρόγραμμα ευρωπαϊκών σπουδών, καθώς έρχεται χρηματοδότηση 50.000 ευρώ μέσω του προγράμματος Erasmus+, για την εκπόνηση συγγραμμάτων, ερευνών, ομιλιών, ακαδημαϊκών συζητήσεων κ.ά. Με απλά λόγια, η έδρα δίνει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές σπουδές της Νομικής να μην ...παρασυρθούν από την οικονομική κρίση, αλλά αντιθέτως να ανελιχτούν ακόμη περισσότερο.
Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ
Με απόφαση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έδρα Jean Monnet, μετά από διαγωνιστική διαδικασία κατά την οποία αξιολογήθηκαν 737 αιτήσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο. Η τιμητική αυτή απόφαση, που έφερε τη Νομική Σχολή μεταξύ 147 επιλεγέντων ιδρυμάτων (με βαθμολογία 89 στα 100), βασίστηκε, σύμφωνα με την κρίση ανεξάρτητων αξιολογητών, στην παράδοση και στην ποιότητα των προσφερομένων ευρωπαϊκών σπουδών στη Σχολή, στην πληρότητα της υποβληθείσας πρότασης και ικανότητα της ομάδας που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου της έδρας. Οι έδρες Jean Monnet είναι θέσεις διδασκαλίας για καθηγητές πανεπιστημίου ή μόνιμα μέλη του διδακτικού προσωπικού, με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές σπουδές. Κάτοχος της έδρας Jean Monnet και συντονιστής του εγκριθέντος προγράμματος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Μιχάλης Δ. Χρυσομάλλης, διδάσκων στη Νομική Σχολή Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, που είχε την πρωτοβουλία κατάρτισης και υποβολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της σχετικής πρότασης.
Ο Μιχάλης Χρυσομάλλης μας πληροφορεί για τη διαδικασία επιλογής. «Η αξιολόγηση βασίστηκε σε δυο άξονες: Πρώτον, τι έχουμε καταφέρει τόσα χρόνια στις ευρωπαϊκές σπουδές και, δεύτερον, τι θέλουμε να πετύχουμε στο επόμενο διάστημα», είπε.
Στο πλαίσιο των παραπάνω και με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την τριετή διάρκεια του προγράμματος (2016 – 2019) η έδρα Jean Monnet της Νομικής Σχολής καλείται να υλοποιήσει το πρόγραμμα με τίτλο: Το κράτος δικαίου στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: κεκτημένο ή ζητούμενο; «Οι κρίσεις χρέους είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, όμως παράλληλα σε αυτή παρατηρήθηκαν και κρίσεις κράτους δικαίου. Η τήρηση και ο σεβασμός του κράτους δικαίου έχουν κομβική σημασία, γιατί πάνω σε αυτό βασίζεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών κι επίσης η αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων», σημειώνει σχετικά ο καθηγητής.
280 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Προαπαιτούμενο της έδρας είναι στο εκάστοτε πανεπιστημιακό ίδρυμα να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 90 διδακτικές ώρες μαθήματα ευρωπαϊκού δικαίου. Πρόβλημα σε αυτό το σημείο ουδέποτε υπήρξε στη Νομική ΔΠΘ, η οποία έχει τις ...τριπλάσιες, δηλαδή 280 διδακτικές ώρες. Παρόλα αυτά, στη Νομική ΔΠΘ υπάρχει μόνο ένας καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου, την ίδια στιγμή που η Νομική ΑΠΘ έχει πέντε και η Νομική ΕΚΠΑ δύο και βρίσκεται σε διαδικασίες για τρίτον.
ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ
«Αυτό που συνεισφέρει η έδρα είναι πως, μέσα από το καθεστώς που δημιουργεί, μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε περαιτέρω πράγματα», επισημαίνει ο κ. Χρυσομάλλης, ο οποίος μιλάει για τις προοπτικές που αυτή δημιουργεί. «Σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα για τους φοιτητές και την κοινωνία, που σε καθεστώς στενότητας δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε», συνεχίζει, αναφερόμενος στις δυνατότητες που δίνει το «κονδύλι» των 50.000 ευρώ, με δράσεις που δεν αφορούν μόνο στους φοιτητές της σχολής, αλλά και σε άλλων σχολών και γενικά στην κοινωνία της Θράκης.
Πιο αναλυτικά, η έδρα jean Monnet έχει πέντε πρακτικά οφέλη:
Πρώτον, ενίσχυση ερευνητικού έργου και εκδόσεων, με εκπόνηση πρακτικών έργων (1. Είναι ο ευρωπαϊκός συνταγματισμός σε κρίση; 2. Το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: κεκτημένο ή ζητούμενο;), ερευνητικών (1. Η αρχή της αλληλεγγύης στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: έννοια, πεδίο εφαρμογής και νομική φύση, 2. Το κράτος δικαίου στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης), και διδακτικών (1. Δέκα μαθήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, 2. Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση: Ζητήματα Δημοκρατίας και κράτους δικαίου, 3. Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια ως θεμελιώδης ιδιότητα των Ευρωπαίων πολιτών, 4. Σύστημα έννομης προστασίας της Ένωσης και αποτελεσματική δικαστική προστασία των ιδιωτών).
Δεύτερον, συγκρότηση νέου μαθήματος, με τη μορφή του επιλεγόμενου για τους προπτυχιακούς φοιτητές του δεύτερου έτους της Νομικής, και θέμα «το κράτος δικαίου στην ΕΕ». Παράλληλα, «τρέχουν» κανονικά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο 1 και 2, που αποτελούν υποχρεωτικά μαθήματα, αλλά και πέντε μαθήματα που διδάσκονται σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ΝΑ Ευρώπη, Το νομικό πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκό Δίκαιο της ενέργειας, διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας του περιβάλλοντος και ενέργεια).
Τρίτον, διεξαγωγή τεσσάρων σεμιναρίων, με τα εξής θέματα: 1. Ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση: Ζητήματα Δημοκρατίας και κράτους δικαίου, 2. Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια ως θεμελιώδης ιδιότητα των Ευρωπαίων πολιτών, 3. Σύστημα έννομης προστασίας της Ένωσης και αποτελεσματική δικαστική προστασία των ιδιωτών, 4. Εκπαίδευση εκπαιδευτών σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Πέμπτον, υλοποίηση συνεδρίων - ημερίδων - ενημερωτικών συναντήσεων, με τις εξής επιστημονικές εκδηλώσεις «ανοιχτού» χαρακτήρα: 1. Είναι ο ευρωπαϊκός συνταγματισμός σε κρίση; 2. Το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: κεκτημένο ή ζητούμενο; 3. Τέσσερις ενημερωτικές συναντήσεις Jean Monnet ανά ακαδημαϊκό έτος.
Πληροφορίες για την έδρα μπορείτε να βρείτε και στον ιστότοπο της Νομικής ΔΠΘ.
ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
Επόμενος στόχος για τις ευρωπαϊκές σπουδές της Νομικής ΔΠΘ είναι ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας. Απλουστευμένα, αποτελεί το παραπέρα βήμα της έδρας Jean Monnet, γι’ αυτό άλλωστε η κατοχή της έδρας αποτελεί και προϋπόθεση του Κέντρου Αριστείας.
Πάντως, το ΔΠΘ, στη θέλησή του να φέρει την έδρα Jean Monnet, παρουσίασε ένα «πλούσιο» πρόγραμμα, αυτό που αναλύθηκε παραπάνω, το οποίο έχει τον ίδιο όγκο δουλειάς, αν όχι μεγαλύτερο, από κορυφαία Κέντρα Αριστείας, όπως του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News