ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου

220.000 τόνοι απορριμμάτων παράγονται κάθε χρόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σχεδόν 23.000 τόνοι στον Δήμο Κομοτηνής. Σκουπίδια εντοπίζονται στο μισό μίγμα μπλε κάδου στην ΑΜΘ!
Εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πιέσεις εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΠΑΜΘ
Ολοένα πιο ακριβή είναι τα τελευταία χρόνια η σωστή διαχείριση σύμμικτων απορριμμάτων, τόσο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης όσο και πανελλαδικά. Έχουμε απομακρυνθεί από το μοντέλο της χωματερής αλλά και περιορίσει κατά το δυνατό τα σκουπίδια στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), με αποτέλεσμα τα κόστη επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων και διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων, καθώς επίσης η κατασκευή νέων μονάδων να αυξάνουν το κόστος.
Μετά από πιέσεις, εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας ΑΜΘ (ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ). Η εταιρία ενημέρωσε το Σώμα για τη δράση της το 2024 και τον σχεδιασμό του 2025, με αφορμή την άνοδο τα τελευταία χρόνια των ανταποδοτικών τελών διαχείρισης απορριμμάτων στους Δήμους της ΑΜΘ. Όπως έγινε γνωστό στους 22 Δήμους της ΑΜΘ, που έχει νησιωτικά κι ορεινά χαρακτηριστικά, παράγονται 220.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως, εκ των οποίων περίπου 23.000 τόνοι στον Δήμο Κομοτηνής.
Θυμίζουμε πως το 2016 το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ενέκρινε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), στη βάση του εθνικού σχεδιασμού, που στοχεύει στον διαχωρισμό απορριμμάτων, την ορθολογική διαχείριση κι επεξεργασία τους, την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή και την ενίσχυση της σωστής ανακύκλωσης. Από το 2022 άρχισε η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Αλεξανδρούπολης, στην οποία μεταφέρονται σύμμικτα απορρίμματα από Ξάνθη, Ροδόπη κι Έβρο, με αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος μεταφοράς. Παράλληλα, σε σχεδιασμό είναι η ΜΕΑ Καβάλας.
Μάστιγα τα σκουπίδια στον μπλε κάδο
Οι μεγάλες αυξήσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ μετακυλιόνται στους δημότες, παρατήρησε ο επικεφαλής αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος ζήτησε πιο αναλυτική ενημέρωση για τους λόγους που τα κόστη έχουν αυξηθεί και τι μπορεί να κάνει ο Δήμος Κομοτηνής για να συμβάλλει στη μείωσή τους, όπως η ενίσχυση της σωστής ανακύκλωσης. Η απάντηση που έλαβε ήταν ουσιαστικά όσα ειπώθηκαν στην εισήγηση, απλώς πιο αναλυτικά, με ενδελεχείς αναφορές στα κόστη κατασκευής και λειτουργίας των νέων μονάδων, τα κόστη μεταφοράς απορριμμάτων στις μονάδες αλλά και το κόστος που προκύπτει από τη λάθος ανακύκλωση.
Όπως έγινε γνωστό, σχεδόν το 50% του μείγματος που εντοπίζεται στους μπλε κάδους στην ΑΜΘ είναι υπόλειμμα, δηλαδή σύμμικτα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια ή ανακυκλώσιμα μεν που όμως έχουν καταστραφεί πχ λόγω τροφών. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει χρέωση λόγω μεταφοράς σε ΧΥΤΑ ή ΜΕΑ και κόστος για τη διαλογή ανακυκλώσιμων από το μίγμα. Επομένως, εδώ αναδείχτηκε η ατομική ευθύνη του καθενός αλλά κι η συλλογική ευθύνη για περισσότερες δράσεις ενίσχυσης της σωστής ανακύκλωσης. Την αξία της καθαρής ανακύκλωσης, για τον περιορισμό του κόστους, υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης.
Αυξημένο το τέλος ταφής
Απαντήσεις σχετικά με τη συνεχόμενη αύξηση του τέλους ταφής, ζήτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Λεβέντης, ο οποίος ρώτησε επίσης εάν υπάρχει αναφορά σε καύση απορριμμάτων. Όπως έγινε γνωστό από τους εκπροσώπους της εταιρίας, το τέλος ταφής ήταν στα 20 ευρώ ανά τόνο το 2022, το 2026 έχει διαμορφωθεί στα 35 ευρώ κι αναμένεται εκ νέου αύξηση τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα πάντως με πρόσφατο νόμο, το 80% του τέλους ταφής αναμένεται να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους Δήμους, όπως εν προκειμένω για τον Δήμο Κομοτηνής με την αποκατάσταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη. Αναφορικά με τον σχεδιασμό καύσης απορριμμάτων, απαντήθηκε ότι υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για κατασκευή τριών ή τεσσάρων μονάδων καύσης στην Ελλάδα, αλλά παραπάνω δεδομένα δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.
Άδικο χαρακτήρισε το οριζόντιο τέλος ταφής, ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος ενημέρωσε ότι θα φτάσει μέχρι 55 ευρώ ανά τόνο. Υπογράμμισε ότι οι Δήμοι πρέπει να επιβαρύνονται αναλογικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφτεί στον Δήμο Κομοτηνής για τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων και την ενημέρωση των δημοτών, καθώς επίσης τις γενικότερες ενέργειες στην ΑΜΘ. Εκτίμηση για το πότε θα σταματήσει η ανοδική πορεία, ζήτησε ο Αντώνης Γραβάνης, με τους εκπροσώπους να μεταφέρουν το σχόλιο ότι σε δύο με τρία χρόνια αναμένεται εξισορρόπηση, μετά και την κατασκευή της ΜΕΑ Καβάλας.
Περισσότερες δράσεις ευαισθητοποίησης
Περισσότερες δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για την καθαρή ανακύκλωση ζήτησε από τη ΔΙΑΑΜΑΘ ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μουρτίδης. Όπως έγινε αποδεκτό στην απάντηση, τα τελευταία χρόνια δόθηκε βάρος στην κατασκευή και λειτουργία των νέων μονάδων, με αποτέλεσμα πράγματι οι δράσεις υπέρ της ανακύκλωσης να έχουν κάπως ατονήσει. Παρόλα αυτά, υπήρξε προφορική δέσμευση ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ θα συνδράμει στους Δήμους, όποτε ζητηθεί.
Να δούμε το ζήτημα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης πιο σοβαρά κι όχι με σπασμωδικές κινήσεις, ζήτησε ο Αντώνης Γραβάνης. Ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης απάντησε ότι γίνονται πολλές ενέργειες από τη Δημοτική Αρχή, όπως η συνεργασία με τη FollowGreen κι ο σχολικός μαραθώνιος ανακύκλωσης που πλέον έχει επεκταθεί σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, το φεστιβάλ πρασίνου στο πλαίσιο των Ελευθερίων κι άλλες δράσεις. Το όλο στήσιμο της «πράσινης μετάβασης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν η κάλυψη των λαών για τις ανάγκες διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά για να βρουν επιχειρηματική διέξοδο τα μεγάλα επιχειρηματικά κεφάλαια, κατήγγειλε ολοκληρώνοντας τον κύκλο της συζήτησης ο Γιάννης Λεβέντης.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News