Σεισμός κοντά στην Κωνσταντινούπολη – Πολύ αισθητός στη Θράκη

Είμαστε στη διάθεση του κόσμου, δήλωσε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ Νίκος Φωτεινιάς
Το ζωικό κεφάλαιο στη Ροδόπη είναι ένα εξάμηνο πίσω, ανέφερε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Δημήτρης Γρηγοριάδης
Τί ισχύει για τις σφαγές προβάτων του Πάσχα; Πώς σφαγιάζονται τα ζώα που ήταν σε καραντίνα; Σε τι κατάσταση βρίσκεται η κτηνοτροφία του τόπου; Σε αυτά τα ερωτήματα, μεταξύ άλλων απαντούν μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5fm o προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Νίκος Φωτεινιάς και ο προσωρινός πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Δημήτρης Γρηγοριάδης.

Γιατί πωλούνται αρνιά και χωρίς εντόσθια για το Πάσχα;
Τόσο ο Νίκος Φωτεινιάς όσο και ο Δημήτρης Γρηγοριάδης, ενημέρωσαν σχετικά με την σφαγή των ζώων που ήταν σε καραντίνα, η οποία ισχύει για ακτίνα 10 χιλιομέτρων, ότι σφάζονται χωρίς τα εντόσθια, επομένως ο καταναλωτής θα λάβει μόνο το κρέας.
Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Φωτεινιάς εξήγησε πως αυτό συμβαίνει «για την προστασία του νοσήματος, καθώς, με τη ζύμωση στο σφάγιο υπάρχει πτώση του ph κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξουδετερώνεται ο ιός στο κρέας» σύμφωνα με τον ίδιο. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για το συκώτι, καθώς «δεν έχει την δομή για να προκαλέσει τη λύση του γλυκογόνου σε γαλακτικό οξύ και να πέσει το ph του οργάνου ώστε να έχουμε την εξουδετέρωση του ιού. Επομένως πρέπει να πεταχτεί», σημείωσε.

Έλεγχοι σε ζωοτροφές, ανάγκη τήρησης των μέτρων
Σχετικά με τις αγοραπωλησίες ζωοτροφών μεταξύ κτηνοτρόφων από κοπάδια που έχουν σφαγιαστεί ο Νίκος Φωτεινιάς ανέφερε πως «αρχικά, η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχει ελέγξει όλες τις ζωοτροφές εντός κάθε σταβλικής εγκατάστασης». Αν όμως ο κτηνοτρόφος, συμπλήρωσε, έχει μία αποθήκη με ζωοτροφές που είναι εκτός σταβλικής εγκατάστασης χωρίς μάλιστα να το αναφέρει, «δεν θα έχει ελεγχθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού». Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην βόσκουν τα κοπάδια καραντίνας εκτός σταβλικής εγκατάστασης. «Αν τα κοπάδια έχουν βγει να βοσκήσουν ακριβώς έξω από την σταβλική εγκατάσταση, δεν αποτελεί πρόβλημα. Υπάρχει κίνδυνος, ωστόσο, σε περιπτώσεις βοσκής μακριά από τον στάβλο», τόνισε.
Ειδικά για το Πάσχα, ο Νίκος Φωτεινιάς τόνισε πως «είμαστε στη διάθεση του κόσμου. Ακόμη κι αν ένας καταναλωτής θελήσει να σφάξουμε και στις 21:00 θα βρεθούν σφαγεία, θα κάνουμε το καλύτερο για τον καταναλωτή». Προτροπή του προϊσταμένου Κτηνιατρικής ΑΜΘ ήταν οι ιδιώτες που ήθελαν να σφάξουν οι ίδιοι τα ζώα τους να έρθουν κανονικά στο σφαγείο, να σφάξουν το ζώο τους, να το έχουν για δική τους χρήση μετά. Όπως ενημέρωσε όλα τα ζώα ελέγχονται και σφάζονται νόμιμα στα σφαγεία με την ειδική σφραγίδα και τον κωδικό του σφαγείου.
Δύο προβλήματα από τους κτηνοτρόφους
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Δημήτρης Γρηγοριάδης ανέφερε τα δύο προβλήματα που πρέπει να λυθούν, σύμφωνα με τον ίδιο. Αρχικά σημείωσε πως «ζητάμε από τις μολυσμένες μονάδες, από αυτά που έχουν μείνει μέσα, να γίνει επιτροπή και να καταγραφούν ώστε να σκαφτούν μέσα, να μείνουν εκεί τα μικρόβια». Δεύτερο αίτημα αποτελεί η παροχή ζωοτροφών σε μονάδες ζώων που βρίσκονται σε καραντίνα όπου «οι συνάδελφοί μας δεν έχουν να ταΐσουν τα ζώα τους» υπογράμμισε.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν για τα σφαγιασθέντα ζώα από τον Αύγουστο 2024 μέχρι το τέλος του έτους λόγω ευλογιάς, αυτές δεν αφορούν τα 1.000 πρόβατα που θανατώθηκαν πρόσφατα σε Ίασμο, Αγίους Θεοδώρους και Κρωβύλη. Για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου σημείωσε πως «μετά το Πάσχα θα βγει νόμος για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου», τονίζοντας ότι «το ζωικό κεφάλαιο στη Ροδόπη, είμαστε έξι μήνες πίσω».
Όσον αφορά την περίπτωση μέρος των αρνιών να μην σφαγιαστεί για το Πάσχα καθώς σύμφωνα με τον Δημήτρη Γρηγοριάδη «τα σφαγεία του νομού δεν μπορούν να καλύψουν τα 10.000 περίπου αρνιά, ενώ παράλληλα δεν γίνεται να βγει κανένα αρνί σε σφαγείο εκτός νομού», δήλωσε πως ζήτησε από σφαγείο, προκειμένου να βοηθήσει την κατάσταση, να σφάζει και σε δεύτερη βάρδια, βραδινή.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News