Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Τούρκοι συνεχίζουν να πετούν δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά η Ελλάδα (ξανα)καλεί την Ευρώπη
Χρειάστηκαν περίπου 40.000 αποτροπές παράνομης εισόδου μεταναστών στον Έβρο -και μία εβδομάδα πίεσης- προκειμένου το μεταναστευτικό μέτωπο να αρχίζει, σταδιακά, να εξασθενεί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το μεταναστευτικό έχει φύγει από την επικαιρότητα, αντιθέτως παραμένει φλέγον τόσο σε επίπεδο Θράκης, όσο και σε επίπεδο Ευρώπης, καθώς τα ελληνοτουρκικά σύνορα δέχονται καθημερινές επισκέψεις επιτελικών πολιτικών στελεχών κάθε χώρου και κάθε χώρας, ενώ τα ζητήματα μετανάστευσης είναι πρώτα στην ευρωατζέντα.
4% μόνο οι Σύριοι - συνεχίζονται οι αποτροπές
Την ίδια ώρα, την χώρα προέλευσης των μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου από το περασμένο Σάββατο έδωσαν στη δημοσιότητα κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές από το Μαξίμου, από το πρωί της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 06:00 της Πέμπτης, οι εθνικότητες των ανθρώπων που συνελήφθησαν στον Έβρο, διαμορφώθηκαν ως εξής:
Αφγανιστάν 64%, Πακιστάν 19%, Τουρκία 5%, Συρία 4%, Σομαλία 2,6%, Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος: 5,4%.
Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης ο απολογισμός: Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 36.649 περιπτώσεις. Έχουν συλληφθεί 252 άτομα Από τις 06:00 της Πέμπτης μέχρι τις 06:00 της Παρασκευής στην περιοχή του Έβρου: Εμποδίστηκαν 2.867 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα. Συνελήφθησαν 8 άτομα (7 από το Αφγανιστάν και 1 από τη Συρία).
Αποσυμφόρηση του μετώπου των Καστανεών
Νέες εξελίξεις και νέα στάση στην τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο πυροδότησε, όπως δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις, η συμφωνία για εκεχειρία στην Συρία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν που ανακοινώθηκε στη Μόσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πρώτη η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle Julia Hahn, η Τουρκία προχώρησε στο κλείσιμο της συνοριακής πύλης στο Παζάρ Κουλέ (απέναντι πλευρά Καστανεών), με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της πίεσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική υπηρεσία μετανάστευσης διαμηνύει στους πρόσφυγες και μετανάστες ότι μπορούν να μεταβούν με λεωφορείο πίσω στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στις χώρες προέλευσής τους. Παράλληλα, η Άγκυρα φαίνεται ότι σταματά την μετακίνηση των προσφύγων προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ωστόσο, παρά τις παραπάνω εξελίξεις, η Τουρκία δεν έχει σταματήσει να συντηρεί -και πυροδοτεί κατά διαστήματα- το σκηνικό της έντασης, αφού και χθες το πρωί, για μία ακόμη μέρα, πραγματοποιήθηκαν επεισόδια στο μέτωπο των Καστανεών. Εκτός από την πίεση που δέχεται η ελληνική πλευρά από μετανάστες, οι τουρκικές δυνάμεις για μία ακόμη μέρα έριξαν δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά, συνεχίζοντας τις προκλήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επεκτείνει τον φράχτη στα εβρίτικα σύνορα, ως ένα ακόμη μέτρο στην ενίσχυση των δυνάμεων αποτροπής εισόδου ανθρώπων από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Στόχος είναι ο φράχτης να επεκτείνεται και στο νότιο τμήμα του Έβρου.
Ελλάς (ξανα)καλεί Ευρώπη
Όσο συμβαίνουν τα παραπάνω στο εβρίτικο μέτωπο, στη γενικότερη «εικόνα» η Ελλάδα συνεχίζει να καλεί την Ευρώπη, η οποία ακούει επιλεκτικά το πρόβλημα και δεν φαίνεται έτοιμη να πάρει «γενναίες» αποφάσεις, καθώς τα κράτη-μέλη της δείχνουν αποφασισμένα να στηρίξουν μεν την Ελλάδα στην διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων, αλλά δεν θέλουν να αποσυμφορήσουν την χώρα μας από μετανάστες.
O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Luca Jahier. «Η κυβέρνηση σε όλα τα διεθνή fora με τους Ευρωπαίους εταίρους μας παρουσιάζει τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα», δήλωσε στον απόηχο της συνάντησης ο Έλληνας υπουργός, προτάσσοντας το δυσανάλογο βάρος που σηκώνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης που αποτελούν πύλες εισόδου, κυρίως η Ελλάδα. «Το θέμα της φύλαξης των συνόρων μιας χώρας και η προστασία των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο, δεν μπορεί να αφεθεί στις πλάτες μιας χώρας πρώτης γραμμής, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό βάρος […]. Θα συζητήσουμε με την τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να συμμορφωθεί με το πνεύμα της Κοινής Δήλωσης του ’16, αλλά και να προχωρήσουμε σε τεχνική τροποποίηση της», απάντησε χαρακτηριστικά ο κος Jahier.
Χθες, επίσης, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη ανάληψη πρωτοβουλίας για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες στην Ελλάδα, λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και των άλλων επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο. Νέο κλιμάκιο Ευρωπαίων αναμένεται από βδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τη μετεγκατάσταση των περίπου 5.500 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η καθαρή επίδειξη Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να πάρει το χαρακτήρα ενός εθελοντικού συμφώνου μετεγκατάστασης, με το οποίο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε από πλευράς του ο κος Μητσοτάκης.
Τέλος, η ευρωομάδα των «Πρασίνων» σχημάτισε δημόσια πρόταση, να δεχτεί η Γερμανία 5.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, αλλά με δεδομένη τη στάση της Γερμανίας αλλά και τους συσχετισμούς στο Ευρωκοινοβούλιο, μία τέτοια πρόταση είναι σχεδόν καταδικασμένη να πέσει στο κενό.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News