ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου

Στοχεύει να κουνήσει από τον καναπέ ένα σημαντικό ποσοστό από το 60% αυτών που επέλεξαν στις τελευταίες εκλογές να μείνουν στα σπίτια τους απαξιώνοντας πολιτικούς και πολιτική, ο Γιάννης Δημαράς που βγήκε με νέες δυνάμεις και πολλές οπτικές από την πρόσφατη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, ανακοινώνοντας ότι ιδρύει το «κίνημα των αδέσμευτων πολιτών». Η συνέντευξη στον «Χρόνο» φωτίζει αυτό το όραμα, ενώ αποκαλύπτει την οπτική του για όσα δύσκολα βιώνει η χώρα και ο ελληνικός λαός χωρίς να αποκρύβει το ενδεχόμενο εκλογών και μάλιστα με λίστα όπως προβλέπει ο νόμος Παυλόπουλου βάσει του οποίου θα γίνουν, όταν γίνουν. Ο κ. Δημαράς φίλος του «Χρόνου» από τα παλιά άγρια χρόνια, αλλά και από την εποχή που ήταν από τους πιο μάχιμους ρεπόρτερ των ΝΕΩΝ και της τηλεόρασης, μπορεί νάχει μεταπηδήσει στο πεδίο της πολιτικής δεν ξεχνά όμως φίλους αγαπημένους και την προσπάθεια που από κάνει τότε «ο Χρόνος» πορευόμενος με αρχές και αξίες.
Να συζητήσουμε για την ίδρυση του κινήματος αδέσμευτων πολιτών που ανακοινώσατε μαζί με τον Βασίλη Οικονόμου. Πού αποσκοπεί αυτή η κίνηση;
-Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ή στην πλειοψηφία απλά, οι Έλληνες πολίτες στρέφουν τα νώτα τους στα δύο κόμματα, με την έννοια ότι οι ηγεσίες τους τους απαξιώνουν.
Αν μπορέσουμε με τα επιχειρήματα μας αυτούς που κατά το 60% έμειναν σπίτι τους, να ξαναεπιστρέψουν, να ξαναψηφίσουν και να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους – τους εκπροσώπους τους – είτε στο κοινοβούλιο, είτε στην αυτοδιοίκηση, αυτό θα είναι μια μεγάλη επιτυχία και αυτό προσδοκούμε και θέλουμε να κάνουμε.
Το γεγονός είναι ότι πρέπει να πεισθεί ο Ελληνας πολίτης, που ψηφίζει. Φάνηκε ότι στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές κατά μεγάλο ποσοστό γύρισε την πλάτη σε όλα αυτά και δύσκολα βγαίνει από το σπίτι του τώρα.
-Ναι, γιατί έχει απαξιώσει στο σύνολο της την πολιτική ζωή της χώρας, κάτι που το διαπιστώνετε και εσείς.
Ποιο θα είναι το καινούριο, αυτό που φέρνει αυτή η κίνηση, που θα κάνει τον Ελληνα πολίτη να έρθει με το μέρος σας;
-Η αφύπνιση, η εγρήγορση και η συνευθύνη για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, αντιμετωπίζει ο γεωγραφικός χώρος στον οποίο μένετε και που υπηρετείτε και τον αγαπάτε, η Θράκη, η Βόρειος Ήπειρος, το Αιγαίο, η Κύπρος και τα λοιπά. Είναι και εθνικά τα θέματα που πρέπει να δει κανείς σε όλη αυτή την ιστορία, με την οποία μπορεί να προσεγγίσει την πολιτική ζωή της χώρας και τις προτάσεις των πολιτικών.
Υπάρχει μια γενικότερη θολούρα και στις ιδεολογίες, έχουν αλλάξει τόσο τα πράγματα. Κανείς δεν περίμενε ότι το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ θα ακολουθούσε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και χειρότερες από της ΝΔ, σκληρότερες και ο νέος αυτός λόγος που πρέπει να βγει, πρέπει να ξεκινήσει από τον πολίτη, από τα προβλήματα του, από την καθημερινότητα του και να δίνει λύσεις εφικτές.
-Συμφωνώ απολύτως και το θέμα είναι να δίνει λύσεις αν μπορεί και να προτείνει λύσεις και να πιέζει την όποια εκτελεστική εξουσία να τις εφαρμόζει. Δε διαφωνούμε καθόλου.
Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε;
-Πρώτα από όλα πρέπει να δημιουργηθούν πυρήνες. Καλέσαμε τους συμπολίτες μας, τους Ελληνες, σε μια αυτοοργάνωση. Η επιθυμία μας είναι και πολύ σύντομα θα το διαπιστώσετε, να ξεκινήσουμε από την Αλεξανδρούπολη, να πάμε στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Καβάλα και τα λοιπά, να κάνουμε μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, να συνομιλήσουμε με τους συμπολίτες μας, τους πολίτες της Ελλάδος και να δούμε πού ακριβώς και σε τι συμφωνούμε. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν πέντε-έξι βασικές αρχές, τις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε και να μην επιτρέψουμε πια σε οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία που εν τέλει τη διαβάζουμε ως παρέα των επικυρίαρχων να κυβερνά την χώρα. Έχει λόγο και ο ελληνικός λαός και επειδή τα προβλήματα είναι και σύνθετα και πολλαπλά, πρέπει ο ελληνικός λαός να αναλάβει και την ευθύνη του απέναντι στην ιστορία. Αυτό έχουμε να πούμε, με αυτό το σκεπτικό θα προσεγγίσουμε τον κόσμο και μην ξεχνάτε ότι σήμερα δημιουργείτε και ένα νέο δεδομένο, το υπέδαφος της χώρας, ο πλούτος που υπάρχει σε ορυκτά, αυτό είναι αφορμή απελευθέρωσης της δημιουργικότητας των Ελλήνων ή είναι λόγος για να έρθουν οι τεράστιες μεγάλες οικονομικές επιχειρήσεις και τα μονοπώλια;
Γνωρίζετε ότι πέσανε όλοι πάνω στην περιοχή μας, λένε ότι είμαστε το Ελ Ντοράντο της Ελλάδος, με έναν απαρχαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα που το ελληνικό κράτος πάνω από 1% δεν μπορεί να πάρει, αλλά παρόλα αυτά ακούμε κραυγές και φωνές και από εδώ ακούμε πλήρη ησυχία, οξύμωρο σχήμα, όσον αφορά αυτούς που αντιδρούσαν και ούτε λίγο – ούτε πολύ έρχονται να μας πουν ότι και ο χρυσός εδώ θα είναι μια πράσινη επένδυση.
-Ακριβώς και εγώ να προσεγγίσω την άποψη τους και να πω ότι ναι, υπάρχουν όλα αυτά τα περίφημα που περιγράφουν, πολύ ωραία. Αυτά πώς θα αξιοποιηθούν; Πώς θα αναλάβει την ευθύνη ο κάτοικος της περιοχής – οι κάτοικοι της περιοχής να τα διεκπεραιώσουν και σε τι θα κατατείνουν; Στο να γίνουν υπερκαταναλωτικοί; Στο να ευδαιμονούν ή στο παραλλήλως να υπερασπίζονται και τα όσια και τα ιερά της εποχής που σημαίνει ήθος – αρχές – ιστορία – πολιτισμός;
Το ένα δεν είναι άμοιρο, του άλλου, το ζητούμενο δεν είναι μόνο πως θα περάσω καλύτερα. Το ζητούμενο για εμένα τουλάχιστον, εκτιμώ και για εσάς, είναι πώς θα υπερασπιστούμε την ιστορία, τον πολιτισμό μας, τα κοινωνικά ήθη και έθιμα.
Αναρωτιούνται συμπολίτες μας όταν βλέπουν κινήσεις ή κόμματα ή κάτι νέο και ρωτάνε ποιος είναι από πίσω; Ποιος χρηματοδοτεί την ιστορία; Η Siemens έφυγε…
-Σωστά τα λέτε, αλλά πίσω από εμάς πάντως, να ξέρετε ένα πράγμα, είναι οι αγορές. Οι αγορές όμως των πολιτών της πατρίδας μας. Αν αυτό κάτι σημαίνει – να συνυπολογιστεί και επιπλέον θέλω να σας πω κάτι, αλήθεια αυτή η ιστορία με την περίφημη κατάληξη της Siemens πού θα πάει; Τι λέτε;
Μια κοροϊδία δεν είναι; Πόσο θα αντέξει αυτός ο λαός;
-Θα μου επιτρέψετε να σας πω, κάτι που κατήγγειλα και ως δημοσιογράφος και ως πολιτικό πρόσωπο και ως πολίτης της χώρας, ότι αυτές οι περίφημες εξεταστικές επιτροπές δεν οδηγούν πουθενά.
Σήμερα η χώρα αναζητά πολιτικούς έντιμους και ειλικρινείς που θα λένε την αλήθεια στον λαό και τόνισε ότι η κίνηση αυτή δε θα είναι χαλαρή. Ασκήσατε έντονη κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τις αποφάσεις που αφορούν τη χώρα τις παίρνει μια παρέα μαζί με τον πρωθυπουργό και όχι η πλειοψηφία των εκλεγμένων βουλευτών που συντάσσονται όλοι με το τι θα πει το κόμμα.
Πρέπει να σας πω ότι η διαπίστωση πως μια στενή παρέα παίρνει τις αποφάσεις ερήμην και της γνώμης των βουλευτών δεν είναι δική μου καταγγελία μόνο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, με υπονοούμενα ή με ευθύ λόγο, το έχουν διατυπώσει και πολλοί βουλευτές εν ΠΑΣΟΚ.
Σας θυμίζω μόνο κάτι που είναι καταπληκτικό και συνταρακτικό. Πριν από 15-20 μέρες στο ΚΤΕ το οικονομικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε το θέμα της διαγραφής των 24ων εκ. ευρώ. Οι βουλευτές είπαν στον υπουργό τότε – μην το κάνετε αυτό, γιατί δεν είναι σωστό. Ο κ. Υπουργός όμως δεν άκουσε την γνώμη των βουλευτών και έφερε το άρθρο στο νομοσχέδιο και αναγκάστηκε τότε, όταν ήταν η ολομέλεια, να αποσύρει το άρθρο. Άρα, αυτό είναι διαπιστωμένο, δεν το λέω μόνο εγώ.
Άρα, έχει δύναμη ο βουλευτής.
-Βεβαίως και έχει δύναμη και κακώς πολλές φορές απαξιώνεται με έναν ισοπεδωτικό τρόπο. Υπάρχουν βουλευτές που είναι έντιμοι και ανήκουν σε όλα τα κόμματα.
Πού μας οδηγεί αυτό το μνημόνιο, η Τρόικα, οι πολίτες είναι απογοητευμένοι, παίρνουμε μέτρα, φτάσαμε στο αμήν, δεν ξέρουμε αν υπάρχει άλλο απόθεμα οικονομικού λίπους, το γεγονός είναι ότι βλέπουμε να αυξάνεται το χρέος αλλά μόνο η κυβέρνηση βλέπει από την πλευρά της ότι τα πράγματα πάνε καλά γιατί τα χρονοδιαγράμματα έρχονται και τους δείχνουν ότι πάμε καλά και περίφημα.
-Αυτό είναι μια άλλη δραματική ιστορία. Ο Όλι Ρεν να βγαίνει από τις Βρυξέλλες, να υπερασπίζεται τον κ. Πρωθυπουργό και να λέει το εξής καταπληκτικό – μα προσφάτως ο κ. Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα – και σας λέω εγώ, κέρδισε τις εκλογές η κ. Παπανδρέου; Όταν στην Αττική η πρόταση του για την περιφέρεια πήρε μόλις το 24% με αποχή 55% των ψηφοφόρων του Λεκανοπεδίου; Ήταν νίκη; Δηλαδή, με 11% επιλέξαμε τον εκλεκτό μας;
Αναρωτιέμαι κάτι άλλο. Όλοι λένε, οικονομικοί επιστήμονες, τεχνοκράτες, άνθρωποι που βρίσκονται και στο ΠΑΣΟΚ και εκτός ΠΑΣΟΚ, ότι το μνημόνιο δεν οδηγεί στην οικονομική ανάταση της χώρας, ότι δε λύνεται το πρόβλημα, ότι δε βγαίνουν τα νούμερα, τότε πού πάμε;
Μήπως κάποιοι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία;
-Από εκεί και πέρα για όποιες σκέψεις νομιμοποιείται ο καθένας εξ’ ημών. Εγώ δε θέλω να φανταστώ και δεν το πιστεύω ότι υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που να θέτει υπό τον κίνδυνο την εθνική μας κυριαρχία εν ονόματι των οικονομικών δυσχεριών που περνάει η χώρα και για την οποία ευθύνεται η πολιτική ζωή της χώρας και αδιαμφισβήτητα και αναντίρρητα.
Αλλά, άλλο πράγμα η εθνική κυριαρχία μας στο Αιγαίο, στο Βορά, στον Νότο, στην Κύπρο, στα Ιόνια και άλλο πράγμα είναι εν ονόματι της οικονομικής κρίσης εγώ παίρνω αποφάσεις και υποχρεώνω παρά το Σύνταγμα – τους βουλευτές οι οποίοι όποιων εξ’ αυτών εναντιώνονται – διαγράφονται – να παίρνω αποφάσεις με το 42%. Το 42% είναι μειοψηφία και ο εκλογικός νόμος που υπάρχει μπορεί να επιτρέψει σε οποιοδήποτε κόμμα ή συσπείρωση κομμάτων – πέστε το όπως θέλετε, δε με ενδιαφέρει – από το 39% έως το 43% - πολύ περισσότερο, δηλαδή – να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δηλαδή, να νομοθετεί, να έχει την εκτελεστική εξουσία, να διορίζει τη δικαστική εξουσία και σε λίγο να βάλει αγκαθόστεμα στο κεφάλι και να μας πει ότι ο πρωθυπουργός είναι και κάτι άλλο.
Βλέπετε μπροστά εκλογές; Γι’ αυτό έγινε αυτή η κίνηση;
-Η κίνηση δεν έγινε γι’ αυτό τον λόγο, παρά ταύτα η εκτίμηση μου είναι ότι εκ των πραγμάτων και εξ’ όσων συμβαίνουν γύρω μας και μπορούμε να αναγνώσουμε και να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα, μου επιτρέπουν να σας πω ότι βλέπω εκλογές πριν από τον Απρίλιο, αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι, δεν είμαι μάντης, απλά εκτιμώ, η εκτίμηση μου μπορεί να πέσει στο κενό. Νομίζω, όμως, ότι η λίστα, γιατί αν γίνουν μέχρι τον Απρίλιο εκλογές θα ισχύσει η λίστα του εκλογικού νόμου του κ. Παυλόπουλου, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η λίστα θα δώσει τη δυνατότητα και στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Σαμαρά αλλά και στους άλλους κομματικούς πολιτικούς χώρους – πλην ΚΚΕ, γιατί εκεί υπάρχει έτσι και αλλιώς μια λίστα την οποία γνωρίζουμε όλοι, καθώς καθοδηγείται η επιθυμία των εκλογέων και των ανθρώπων που στηρίζουν το ΚΚΕ, θα δώσουν τη δυνατότητα στους δύο αρχηγούς να επιλέξουν τους αρεστούς. Από εκεί και πέρα τι να σας πω; Δεν ξέρω.
Όσο πάει φαίνεται ότι η βούληση του ελληνικού λαού άλλα θα ψηφίζει και άλλα θα του βγαίνουν.
-Όσο πάει και αποδυναμώνεται η κοινοβουλευτική δημοκρατία, αυτό βλέπω.
Πώς θα αποφασίσετε αν θα μετεξελιχθεί η κίνηση σας αυτή σε κόμμα, όπως αφήσατε να εννοηθεί;
-Αν υπάρξει ανταπόκριση και δοθεί η δυνατότητα, ναι θα μετεξελιχθεί σε κόμμα. Πως θα πάει, δεν εξαρτάται από την επιθυμία μας, εξαρτάται από την εμπιστοσύνη – την αγάπη – την επιθυμία και την προτίμηση του ελληνικού λαού.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News