Γιάννης Τζαμπάζης: «Η λύση είναι ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα βασισμένο στο χρυσό» | xronos.gr
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννης Τζαμπάζης: «Η λύση είναι ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα βασισμένο στο χρυσό»

04/07/15 - 11:00
234325436 (13)_1.jpg

Μοιραστείτε το

Το απροχώρητο της κατάστασης και οι ενέσεις ρευστότητας σαν παροδικά μέτρα δεν φτάνουν για να δώσουν λύση στην οικονομία μιας χώρας με σχεδόν μηδενικό παραγωγικό πλούτο. Συμφωνίες και νέα δάνεια απλά έρχονται να καλύψουν τα προηγούμενα τη στιγμή που παγκοσμίως υπάρχει ένα ουσιαστικό οικονομικό πρόβλημα το οποίο απειλεί. Ο Γιάννης Τζαμπάζης επιχειρηματίας στον κλάδο του χρυσού μεταφράζει τις κινήσεις σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο. [ Συνέντευξη Σταύρος Φανφάνης ]  

Το απροχώρητο της κατάστασης και οι ενέσεις ρευστότητας σαν παροδικά μέτρα δεν φτάνουν για να δώσουν λύση στην οικονομία μιας χώρας με σχεδόν μηδενικό παραγωγικό πλούτο. Συμφωνίες και νέα δάνεια απλά έρχονται να καλύψουν τα προηγούμενα τη στιγμή που παγκοσμίως υπάρχει ένα ουσιαστικό οικονομικό πρόβλημα το οποίο απειλεί. Ο Γιάννης Τζαμπάζης επιχειρηματίας στον κλάδο του χρυσού μεταφράζει τις κινήσεις σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο.

Η παρούσα κατάσταση που ζούμε, είναι έργο συντονισμένων κινήσεων του παρελθόντος, ή βραχυπρόθεσμων πολιτικών σφαλμάτων;
- Η κρίση που ξεκίνησε το 2008 ήταν ο προθάλαμος. Η κρίση που έρχεται από εδώ και πέρα, αυτό που θα ζήσουμε και δεν θα έχει επαναληφθεί, συμβαίνει γιατί έχει φτάσει η οικονομία στο απροχώρητο. Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να δημιουργήσουν χρέος με καινούριο χρέος. Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Το 2008 η παγκόσμια αγορά ομολόγων ήταν 83 δις σήμερα είναι 103 δις. Η μπάλα έχει χαθεί από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών και προσπαθούν με τον τρόπο αυτό της ποσοτικής χαλάρωσης να σβήσουν το χρέος με άλλο χρέος. Φοβούνται μήπως σκάσουν τα ομόλογα της Ελλάδος που είναι πάρα πολύ ευάλωτοι και δημιουργηθεί ένα ντόμινο που δεν μπορεί να ελεγχθεί.

 Πως θα αντιμετωπιστεί αυτό;
-Δυο τρόποι υπάρχουν. Ένα είναι παγκόσμιος πόλεμος με αφορμή την Κίνα όταν σταματήσουν οι εξαγωγές της για να μπορέσει να ελέγξει τα πλήθη  που το θεωρώ όχι τόσο πιθανό γιατί έχουμε οικονομικά εργαλεία στα χέρια μας και το δεύτερο είναι παγκόσμιο νόμισμα με αντίκρισμα χρυσού. Δηλαδή να γυρίσουμε στο 1971 που όσος χρυσός υπήρχε, τόσο τύπωμα χρήματος γινόταν. Αυτό είναι το φυσιολογικό. Όλες οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν μέχρι το 2018 επαναγορά χρυσού. Η Αμερική έχει 8,5 χιλιάδες τόνους χρυσού, το ΔΝΤ 3 χιλιάδες τόνους, η Γερμανία 3,5 χιλιάδες τόνους, η Γαλλία και η Ιταλία 2,5χιλιάδες τόνους, η Ρωσία 1.000 τόνους, η Κίνα ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο δεν λέει πόσα αποθεματικά έχει. Άρα συγκεντρώνουν όλοι χρυσό. Δεν θέλουν να σκάσει τώρα η Ελλάδα και να τους χαλάσει αυτό που έχουν σχεδιάσει. 

Αν θεωρητικά η φούσκα της Ελλάδος σκάσει δημιουργεί πρόβλημα; 
-Όχι. Αυτό προσπαθούν να κάνουν. Λέγοντας ότι θα βγάλουμε ευρωομόλογο και έχοντας εγκρίνει ο Ντράγκι την ποσοτική χαλάρωση, ουσιαστικά λέει, εσείς χρεοκοπήστε,  θα τυπώσω χρήμα -ουσιαστικά καινούριο χρέος για να μην αγγίξει τους άλλους. 

Ποιος ο ρόλος του χρυσού στην παγκόσμια οικονομία;
-Ο χρυσός αυτή την στιγμή είναι φθηνός. Δεν μας κάνει εντύπωση ότι έχουμε τη Συρία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Ιράν, το Ιράκ, την Ουκρανία -πολύ σημαντικό, σε εμπόλεμη κατάσταση και ο χρυσός δεν έχει πέσει. Έχει δυο τρόπους αγοράς αυτή την στιγμή. Είναι δυο πλατφόρμες μία στην Νέα Υόρκη και μία στο Λονδίνο που αγοράζουν άυλα χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα. Αυτοί χειραγωγούν τον χρυσό και τον κρατούν χαμηλά ώστε να αγοράζουν σε φυσική μορφή οι κεντρικές τράπεζες. Ενώ μέχρι τώρα τον χρυσό τον είχαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, τον ξαναφέρνουν στα αποθετήριά τους, ώστε όταν κάποια στιγμή αποδεσμεύσουν την άυλη μορφή από τη φυσική, να είναι γεμάτα τα θησαυροφυλάκια τους και να μπορούν να μιλούν για παγκόσμιο νόμισμα. Τότε όποιος έχει τον περισσότερο χρυσό θα είναι και ο πιο δυνατός στον πλανήτη. Μόνο έτσι μπορεί να λυθεί ο υπερδανεισμός του πλανήτη αυτή τη στιγμή χωρίς αίμα. Η αλλαγή αυτή θα έρθει με την κατάργηση των διαφόρων νομισμάτων, και την κοπή ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος το οποίο θα είναι αναλογικό των αποθεμάτων χρυσού της κάθε χώρας. Η Αμερική που έχει 8.500 τόνους χρυσού θα είναι και η υπερδύναμη. 

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ποιος το αποφασίζει; 
-Αυτό μπορεί να αποφασιστεί με τη συμφωνία μεγάλων κρατών. Το ΔΝΤ, η BRICKS η νέα επενδυτική τράπεζα που έχει γίνει από Ρωσία, Βραζιλία, Κίνα και άλλες χώρες θα είναι μέσα. Από τη στιγμή που όλοι τους συγκεντρώνουν χρυσό στα αποθετήριά τους κάποια στιγμή θα αποφασίσουν ότι δεν γίνεται να συνεχίσουν να κόβουν νέο χρήμα, να δημιουργείται ένας πλούτος - αέρας που δεν προέρχεται από την απαιτούμενη παραγωγή. Όταν λοιπόν, για παράδειγμα, θα χρειαστεί η Κίνα να ζητήσει τα χρήματά της πίσω από την Αμερική που τα έχει σε ομόλογα, η Αμερική δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Σε περίπτωση που η οικονομία της Ελλάδος πτωχεύσει, χωρίς να επηρεάσει καμία άλλη χώρα είτε εντός είτε εκτός της Ε.Ε., μπορεί η επανεκκίνηση που θα γίνει να της δώσει προβόδισμα έναντι των υπολοίπων χωρών που είναι στην ίδια μοίρα; 
-Εδώ υπάρχουν πολλά σενάριο. Το να σκάσει η Ελλάδα σημαίνει αχαρτογράφητα ύδατα, πρώτον γιατί θα σημαίνει και ταυτόχρονη έξοδος από το ευρώ, αν δεν μας στηρίξουν με νέο χρέος, εάν φύγουμε από το ευρώ θα είμαστε μία χώρα με 20% εξαγωγές σε ένα χαμηλό ΑΕΠ. Με αυτά τα νούμερα της χώρας μας στην παραγωγή, δεν μπορεί να στηριχτεί η Ελλάδα από μόνη της. Χρειάζεται να είναι κάτω από μία ομπρέλα, να μας δίνουν συνέχεια χρήματα, δεν μπορεί να σταθεί η Ελλάδα μόνη της τώρα. 

Αυτό που ζούμε με κλειστές τράπεζες είναι η πραγματικότητα, είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας χωρίς πρωτογενή τομέα. Η Ιταλία, η Γαλλία ακόμα και η Αμερική με 14 τρις δολάρια χρέος, και άλλες χώρες που λειτουργούν υπό το πρίσμα του υπερδανεισμού, θέλουν να στηρίξουν τη χώρα μας για λόγους και δικής τους επιβίωσης. Μία Γερμανία είναι η χώρα που παράγει παγκόσμια είναι κερδοφόρα και έχει μεγάλη ανάπτυξη επί του ΑΕΠ της και αυτή κάποια στιγμή θα σταματήσει. Πλέον όλοι έχουν στραφεί στην αγορά της Κίνας, σαν τη μόνη ελπίδα.

Έχει μέλλον η Ευρωζώνη;
-Γενικά οι οικονομικές ενώσεις έχουν μέλλον. Δεν μπορούν τα κράτη να είναι σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία χωριστά. Έχει μέλλον η Ευρωζώνη καθώς όλες οι οικονομικές ενώσεις έχουν μέλλον, και θεωρώ ότι ένα παγκόσμιο νόμισμα είναι το επόμενο βήμα. Αν τηρηθεί και ο χρυσός κανόνας, και δεν υπάρχουν υπερκέρδη, αλλά κέρδη με βάση την παραγωγή δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα το δημιούργησαν οι γιάπης, τα golden boys, που με αέρα χρήματα δημιούργησαν τη φούσκα του καπιταλισμού, πού όταν αυτή σκάσει ζούμε αυτά που ζούμε εμείς σήμερα. 

Νέα δανειακή σύμβαση επιβραδύνει ή λύνει το πρόβλημα της χώρας;
-Το επιβραδύνει, όσο πιο αναίμακτα περάσει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, τόσο αποφεύγεται το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου οικονομικού προβλήματος. Δεν το λύνει το πρόβλημα, το πρόβλημα δεν λύνεται με τύπωμα χρήματος, πρέπει να λυθεί με κάτι πιο ουσιαστικό.

Όταν είσαι η σκανδάλη του προβλήματος, είναι διαπραγματευτικό όπλο;
-Είναι αλλά δεν θα έπρεπε γιατί εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο, είναι ένα παιχνίδι κορώνα γράμματα και με τις τύχες του λαού κανένας δεν πρέπει να παίζει κορώνα γράμματα. Οι άνθρωπο έβγαλαν τα λεφτά τους με ιδρώτα, με πόνο, με κόπο και είναι ντροπή να σηκωθούν ένα πρωί και να πάνε στην τράπεζα και να τους τα έχουν κουρέψει ή να τα γυρίσουν σε δραχμή το οποίο θα αντιστοιχεί σε μία απαξίωση της τάξης του 80%.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr