Η επιμήκυνση του χρέους έπρεπε ήδη να έχει γίνει? | xronos.gr
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ «Χ»

Η επιμήκυνση του χρέους έπρεπε ήδη να έχει γίνει?

26/02/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Θα παραστεί σήμερα το πρωί σε σύσκεψη φορέων της Ροδόπης, όπου θα παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμα του κόμματος για την οικονομία Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης

Χαρακτηρίζει την επιμήκυνση του χρέους αναγκαία, λέγοντας ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει, αφού σήμερα υπάρχει ο επιπλέον κίνδυνος για επιβολή νέων δυσμενών όρων για τη χώρα μας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τομεάρχης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας θα βρίσκεται σήμερα στην Κομοτηνή προκειμένου να παραστεί σε σύσκεψη εκπροσώπων όλων των Επιμελητηρίων Εμπορικού, Επαγγελματικού, Τεχνικού και Οικονομικού, καθώς και των επιστημονικών φορέων που θα γίνει στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σχετικά με τα προβλήματα του νομού και τις προτάσεις τους, την οικονομική κρίση, ενώ θα παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την οικονομία.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5 και μίλησε για την ανάγκη η χώρα μας στο εξωτερικό να συνεχίσει την προσπάθεια για την έκδοση ευρωομολόγου και στο εσωτερικό την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Και ως αντιπολίτευση αναλάβατε ένα δύσκολο πόστο από το οποίο καλείστε να απαντήσετε στον πολίτη πως θα βγει η χώρα από την οικονομική κρίση. Η ΝΔ και ο Χρήστος Σταϊκούρας τι έχουν να πουν;
-Η ρίζα του οικονομικού προβλήματος στην Ελλάδα για εμένα βρίσκεται στη δεκαετία ’81 – ’89 και όλοι οι ποσοτικοί δείκτες καταδεικνύουν αυτό που λέω. Τότε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από 20% ανήλθε στο 100%. Άρα, το πρόβλημα του χρέους για το οποίο συζητάμε σήμερα. Οι επόμενες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και της ΝΔ, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τότε. Μερίδιο ευθύνης συνεπώς έχουν οι πάντες, και η ΝΔ, αλλά η ευθύνη για τη δημιουργία είναι του ΠΑΣΟΚ.

Τελικά, η πληγή του κακού είναι ο υπέρογκος δημόσιος τομέας, οι προσλήψεις από το παράθυρο και οι πελατειακές σχέσεις ή είναι αποδιοπομπαίος τράγος και τελικά, αλλού φαγώθηκαν τα χρήματα;
-Η πηγή του κακού είναι το χρέος. Ένα χρέος δημιουργείται από ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, από μη αξιοποίηση των όποιων περιουσιακών στοιχείων έχει το κράτος και από μη ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην Ελλάδα, είχαμε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και βοήθησαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ειδικά πριν τη διεξαγωγή αυτών. Αυτό που δεν είχαμε όμως ποτέ και για πολλά χρόνια ήταν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Αυτό οφείλεται σε ένα διαχρονικό μεγάλο πρόβλημα φοροδιαφυγής και σε υπέρογκες σπατάλες. Για μένα, ο δημόσιος τομέας δεν είναι κατ’ ανάγκη σπάταλος, είναι αναποτελεσματικός και οι δαπάνες είναι περίπου στο μέσο όρο της Ευρώπης. Ναι, υπάρχουν φορείς του δημοσίου που θα πρέπει να συγχωνευτούν, ναι υπάρχει διογκωμένο κράτος σε κάποιους φορείς, αλλά η συνολική εικόνα είναι ότι οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο. Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στα φορολογικά έσοδα, διότι παρά το γεγονός ότι έχουμε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο, υπολειπόμαστε ως φορολογικά έσοδα τέσσερις με πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η παρούσα, παρά τις απανωτές αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας, σε ποτέ, τσιγάρα, καύσιμα, ΦΠΑ και σε όλη την ακίνητη περιουσία, δεν έχουν καταφέρει να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή. Μη ρίχνουμε, όμως, όλο το φταίξιμο στους δημοσίους υπαλλήλους, διότι όπως φαίνεται και από τη μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, δε δουλεύουν και λίγες ώρες, ναι χρειάζεται καλύτερη παραγωγικότητα, ναι χρειάζονται καλύτερες υπηρεσίες δημόσιου τομέα σε κάποιους φορείς, αλλά δε φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα πάντα, ούτε είναι όλοι ανίκανοι.

Σήμερα έχουμε ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο υιοθετείται μέσω του μνημονίου από πέρσι τον Μάιο. Εμείς ασκήσαμε μια κριτική σε αυτό και δεν το ψηφίσαμε. Να δούμε σήμερα, δικαιωνόμαστε ή όχι; Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η συζήτηση που γίνεται εντός και εκτός χώρας, αποτελεί απόλυτη δικαίωση της τοποθέτησης τότε της ΝΔ. Τότε λέγαμε ότι είναι αδύνατον να βρεθούν τα κεφάλαια που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές ανάγκες στο μέλλον. Μας αγνόησαν. Σήμερα μιλούν όλοι για την αναγκαιότητα επιμήκυνσης του δανείου. Τότε λέγαμε, ότι είναι αδύνατον με τα επιτόκια με τα οποία έχουμε δανειστεί, να μπορέσουμε να μειώσουμε τους τόκους, άρα τα ελλείμματα. Τότε αγνοηθήκαμε. Σήμερα μιλούν όλοι για την αναγκαιότητα χαμηλότερου επιτοκίου στον δανεισμό. Τότε λέγαμε ότι το μνημόνιο δεν αντιμετωπίζει καθόλου το χρέος. Αγνοηθήκαμε. Σήμερα βλέπετε ότι και για οικειοθελή επαναγορά ομολόγων με έκπτωση μιλούν για αξιοποίηση περιουσίας του δημοσίου. Τα δε ποσοτικά στοιχεία για την ύφεση, τον πληθωρισμό, την ανεργία, τα έσοδα, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όλα τα στοιχεία υπερβαίνουν ή είναι επί το δυσμενέστερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του μνημονίου.
Εσείς όταν βρισκόσασταν στην εξουσία γιατί δεν τα εφαρμόζατε όλα αυτά;
-Αυτό το ερώτημα κακώς τίθεται προς τη δική μας πλευρά, διότι είναι πρώτη φορά που αξιωματική αντιπολίτευση το Δεκέμβριο του 2009 ως αντιπολίτευση, πρότεινε αύξηση σε έμμεσους φόρους, σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων, ώστε να περάσουμε το μήνυμα στις αγορές ότι παίρνουμε επώδυνα μέτρα, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Έχουμε ψηφίσει διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν πολιτικό κόστος, σας θυμίζω το καλοκαίρι για άνοιγμα συγκεκριμένων επαγγελμάτων και έχουμε καταθέσει, που δεν έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν, από πέρσι τον Φεβρουάριο συγκεκριμένες ρεαλιστικές λύσεις και προτάσεις τις οποίες επαναλάβαμε τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο και ερχόμαστε σήμερα, ένα χρόνο μετά, συνάδελφοι μου από τον χώρο της κυβέρνησης, να υιοθετήσουν αυτές τις προτάσεις. Σας θυμίζω ότι πέρσι τον Φεβρουάριο καταθέσαμε μια πρόταση γι’ αυτό που λέγεται εμπροστοβαρή χρηματοδότηση κοινοτικών προγραμμάτων, δηλαδή η συμμετοχή η κοινοτική να φτάσει στο μέγιστο, στο 85%, εις βάρος της εθνικής συμμετοχής, αφού δεν έχουμε τα χρήματα, ώστε να προχωρήσουν τα έργα και μετά από 2-3 χρόνια να αντιστραφεί η ποσόστωση, ώστε να καλύψουμε εμείς τις υποχρεώσεις μας. Μιλήσαμε τότε για τμηματική καταβολή του ΦΠΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε τον Απρίλιο η καταβολή του ΦΠΑ να γίνεται σε μια δόση. Εμείς καταθέσαμε προτάσεις συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υιοθετούνται σιγά-σιγά εντός και εκτός χώρας.

Τελικά, πού βαδίζουμε; Πτώχευση, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ή πάμε προς τη δραχμή;

-Όχι, δεν τα πιστεύω αυτά τα σενάρια, αλλά πιστεύω ότι η επιμήκυνση του χρέους είναι αναγκαία, έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Σας θυμίζω ότι υπάρχει απόφαση από 28 Νοεμβρίου, που έλεγε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί στους χρόνους αποπληρωμής με την Ιρλανδία. Το ότι αυτό ενσωματώνεται σε μια συνολική πρόταση με προβληματίζει και με φοβίζει ότι θα συνοδεύεται από επιπλέον δυσμενείς όρους. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την έκδοση ευρωομολόγου. Όσον αφορά τι πρέπει να γίνει εντός χώρας, θα πρέπει να κινηθούμε ώστε να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Εμείς θα ψηφίσουμε θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, άσχετα αν επί της αρχής δεν μπορούμε, να μειώσουμε τη σπατάλη του κράτους, να δημιουργήσουμε πλεονασματικούς ισολογισμούς και προϋπολογισμούς, να αξιοποιήσουμε την περιουσία χωρίς να την εκποιήσουμε και επιτέλους να λάβουμε μέτρα τόνωσης της αγοράς, ανάταξης και ανάπτυξης. Όλα αυτά τα παρουσίασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αυτή την εβδομάδα κατά την παρουσίαση της νομισματικής πολιτικής που έκανε στη βουλή των Ελλήνων.

Ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην ετήσια εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Φιλία» στην Κομοτηνή.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr