Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Το ναυάγιο της σύμπραξης Εθνικής- ΑLfa Bank, καθώς και η κινητικότητα των αρχηγών των κομμάτων παραπέμπουν στις κάλπες Συνέντευξη Μελαχροινή Μαρτίδου
Μια μεγάλη σύσκεψη το Σάββατο επισκιάζει το ενδιαφέρον εν μέσω αποκριάς, όπου ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπεύθυνος τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, φιλοξενούμενος στο Εμπορικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο, θα αφουγκραστεί τα θέματα της περιοχής όπως θα τα θέσουν οικονομικοί επιμελητηριακοί και επιστημονικοί φορείς καταθέτοντας και την επίσημη πρόταση του κόμματός του για την περιοχή. Μια ακόμη σύσκεψη, αλήθεια, τι καινούριο θα φέρει; Το ερώτημα σχολίασε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου, Νίκος Αγγελίδης, ο οποίος και αναφέρθηκε σε αυτό που ψιθυρίζεται ευρέως και άτυπα χωρίς επισήμως ακόμη να επιβεβαιώνεται. Στο κλίμα εκλογών, που στην Ελλάδα οδηγεί σε απορύθμιση τους πάντες. Αλλά αυτή η χώρα θα κυβερνάται από κόμματα και είναι λάθος να πιστέψουμε ότι «ο Έλληνας πολιτικός αποτελεί ναυάγιο».
Κύριε Αγγελίδη, τις προηγούμενες μέρες το ενδιαφέρον όλων εστιάστηκε σε ένα οικονομικό πάντρεμα, το οποίο δεν επήλθε. Ήταν αυτό της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, το οποίο ανακοινώθηκε, ακούστηκε ηχηρά, το περίμεναν με πολύ αισιοδοξία, εκτίναξε τους δείκτες του χρηματιστηρίου, αλλά τελικά δεν προχώρησε. Πολλοί έλεγαν ότι θα λειτουργούσε καταπραϋντικά σε αυτήν τη νευρικότητα που εμφανίζεται και στα φαινόμενα απορρύθμισης της κυβερνητικής πολιτικής. Εσείς πώς το είδατε;
-Θα πρέπει να γνωρίζετε και θα μπορούσε κάποιος που δεν ασχολείται με τα οικονομικά να το υποθέσει, ότι αυτού του είδους οι πολύ μεγάλες συμφωνίες καταρχήν, είναι προσυμφωνημένες, γίνονται επί μήνες σε υψηλότατο επίπεδο και χωρίς να το ξέρει ούτε καν ο νούμερο 2, γιατί διαφορετικά όπως καταλαβαίνετε λόγω διαρροών μπορούν να συμβούν τα πάντα ακόμη και η ακύρωση της συμφωνίας…
Το να εμφανίζεται αυτήν τη στιγμή μια τέτοια εξαγγελία, η οποία δημιουργεί αυτή την κατάσταση και κατόπιν πάρα πολύ γρήγορα, σαν να μην υπάρχει καμία προετοιμασία και καμία συμφωνία, να έρχεται η αρνητική απάντηση της Alpha Bank, όταν η Εθνική έχει διοίκηση κρατική και η Alpha έχει διοίκηση ιδιωτική, εμένα μου μυρίζει εκλογές και προεκλογικό πυροτέχνημα. Επειδή δεν πρέπει να κάνουμε εκλογές και δεν πρέπει να κάνουμε προεκλογικά πυροτεχνήματα, εμένα το μυαλό μου δεν πάει πουθενά αλλού, παρά μόνο σε αυτό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιου είδους ανακοινώσεις και συζητήσεις και να μην έχει προηγηθεί μια άτυπη συμφωνία. Από τη στιγμή που σε επίπεδο κ.Ταμβακάκη γίνεται αυτή η συζήτηση και η απάντηση έρχεται από τα χείλη του ίδιου του κ .Κωστόπουλου, σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο ωθήθηκε, εκβιάστηκε, μεθοδεύτηκε με κάποιους άλλους σκοπούς, πέραν των σκοπών του οφέλους των δύο εταιριών και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας. Δε γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα.
Έχουμε μυριστεί ότι κάτι ετοιμάζεται όσον αφορά το εκλογικό παιχνίδι, δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε την άφιξη του κ.Παπανδρέου πριν λίγες μέρες, αύριο έχουμε την κ. Μπακογιάννη στην Κομοτηνή, σε 10 μέρες θα έχουμε τον Αντώνη Σαμαρά στην Θράκη, όλη αυτή η κινητικότητα των αρχηγών των κομμάτων, την βρίσκετε φυσιολογική; Τι θα εξυπηρετούσαν αυτές οι εκλογές στη δεδομένη χρονική συγκυρία; Μπορούμε να αντέξουμε ως κράτος το κόστος, τα έξοδα, την ταλαιπωρία, την πολιτική διαπραγμάτευση;
-Είναι αλήθεια ότι όλες αυτές οι προσλαμβάνουσες μυρίζουν εκλογές. Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε ο κ. Παπανδρέου εδώ, όλες αυτές οι επισκέψεις, τέτοιου είδους κινήσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας στο χρηματιστήριο. Έχουμε πάρα πολλές λεπτομέρειες, οι οποίες οδηγούν σε τέτοιου είδους συμπεράσματα. Εδώ δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Το ένα είναι να κερδίσει χρόνο ο κ. Παπανδρέου απειλώντας την κοινοβουλευτική του ομάδα με τη λίστα μέχρι τις 4 Απριλίου, εφόσον γίνουν οι εκλογές, μετά γίνονται με σταυρό, οπότε μέχρι τις 15 Μαρτίου που μπορεί να τις προκηρύξει, η κοινοβουλευτική ομάδα που ήδη βράζει, θα είναι ήσυχη.
Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια που έχουν την πιθανότητα των εκλογών ή τη βεβαιότητα των εκλογών, είναι καταστροφικά για τη χώρα. Η χώρα αυτήν τη στιγμή δεν χρειάζεται εκλογές και δεν πρέπει να κάνει εκλογές. Βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη καμπή, σε μια στροφή η οποία είναι πολύ σημαντική και είναι σημαντικότερη και από τους προηγούμενους μήνες, που φαινόταν τα πράγματα ότι είναι πολύ άσχημα. Και βλέπετε ότι πραγματικά, ενώ όλη η Ευρώπη βρίσκει τον βηματισμό της και βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συνολικής λύσης, εμείς εξακολουθούμε να είμαστε κάτι ξεχωριστό. Αν σε αυτό συνυπολογίσετε ότι η τύχη της χώρας έχει φύγει από τα χέρια μας και βρίσκεται στα χέρια άλλων, εδώ συμβαίνει το εξής:
Εφόσον αυτούς τους άλλους τους συμφέρει ή θέλουν να μας σώσουν, θα μας σώσουν. Αν, όμως, έρθουν έτσι οι συγκυρίες και θελήσουν να παραδειγματίσουν κάποιους ή δε μας χρειάζονται ή για κάποιο λόγο δεν αποτελούμε κίνδυνο για το Ευρώ ή τη συνοχή του, τότε μπορεί να μας αφήσουν και να καταρρεύσουμε.
Αυτό σημαίνει έξοδος από την Ευρωζώνη, επιστροφή σε άλλα δεδομένα;
-Αυτό είναι κάτι το οποίο δε θα συμβεί εύκολα. Ακούστηκαν κάτι σενάρια τις τελευταίες ημέρες για την επιστροφή στη δραχμή, γιατί το έγραψε το Spiegel στη Γερμανία και γιατί ειπώθηκε και από συμβουλάτορες του υπουργείου οικονομικών, έγιναν αυτές οι διαρροές. Επειδή έχω πρωτογενή πληροφόρηση, δεν ειπώθηκε έτσι. Όντως οι Γερμανοί είπαν ότι ίσως ήταν ένα από τα σενάρια που πρέπει να το εξετάσει η Ελλάδα, να ήταν καλύτερο, να φύγει από την Ευρωζώνη, γιατί οι Γερμανοί το αντιμετωπίζουν αυτό ως δώρο, αυτοί θεωρούν ότι φεύγοντας από το Ευρώ και πηγαίνοντας στο μάρκο είναι δώρο γι’ αυτούς, το θέλουν, γιατί έχουν τα βιώματά τους από το ισχυρό μάρκο και την ανταγωνιστικότητα της Γερμανικής οικονομίας τότε που είχαν το νόμισμά τους και δεν μπορούν να κατανοήσουν τους Έλληνες, γιατί δε θέλουν να φύγουν από το Ευρώ και δε θέλουν να πάνε στη δραχμή. Έχουν άλλη νοοτροπία. Δεν έχουν περάσει τα δικά μας με τους πληθωρισμούς και εκείνες τις καταστάσεις της δραχμής που οδηγούσαν σε εξαθλίωση και εξαφάνιση των εισοδημάτων των Ελλήνων. Πάντως, πιστεύω ότι το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι τίποτα άλλο παρά πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας είναι κάτι το οποίο σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά είναι το πρωτεύον. Δε θα μπω σε θεωρίες πανεπιστημιακές και ορισμούς, αλλά ανταγωνιστικότητα ορίζεται η δυνατότητα μιας χώρας να μπορεί να παράγει προϊόντα και να τα προωθεί στη διεθνή αγορά με παράλληλη αύξηση του βιοτικού της επιπέδου. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείς δούλους φυσικά και θα είσαι ανταγωνιστικός. Αυτό, λοιπόν, η Ελλάδα δεν το έχει, γιατί η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή, την κατέστρεψε, έχει μόνο δημοσίους υπαλλήλους. Έναν δημόσιο τομέα, υπεραμοιβόμενο με ΔΕΚΟ αμαρτωλές και η επιχειρηματικότητα είναι 82% κράτος. Ε, λοιπόν, αυτό είναι έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Άρα δεν εξυπηρετεί κανέναν το σενάριο των εκλογών…
-Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, να αλλάξουμε το μοντέλο μας και το μόνο που δε μας χρειάζεται είναι να πάμε έξη μήνες πίσω με τις εκλογές αυτές. Αυτές τις εκλογές οι μόνοι που μπορεί να τις θέλουν είναι οι κυβερνώντες και οι αρχηγοί των κομμάτων που θα ξεκαθαρίσουν τα κόμματα τους, γιατί θα κάνουν εκλογές με λίστα. Το ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να κάτσει εκεί που βρίσκεται, να τελειώσει τη δουλειά την οποία άρχισε με ό,τι κόστος έχει αυτό και να μην κατηγορεί άλλους ότι δραπετεύουν και ετοιμάζεται να δραπετεύσει το ίδιο ή συνεχώς να εκβιάζει τον κόσμο.
Τι θα συμβεί αύριο Σάββατο στο επιμελητήριο με την άφιξη του κ. Σταικούρα και την ανοικτή σύσκεψη που διοργανώνετε;
-Το επιμελητήριο παίρνει την ευκαιρία της επίσκεψης του κ.Σταϊκούρα και επειδή ακριβώς στον τομέα του κ.Σταϊκούρα, σε θέματα οικονομίας και αυτός είναι ο ρόλος του, θα ήθελε πάντα μια επίσκεψη της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία είναι εν δυνάμει πάντοτε μια κυβέρνηση και θα πρέπει να μας εξηγήσει με συγκεκριμένα πράγματα, αλλά και συγκεκριμένους λόγους, τι ακριβώς εννοεί με το πρόγραμμα της ΝΔ. θα έπρεπε να έρθει σε μια συγκέντρωση ουσίας. Αυτό είπαμε και σ’ αυτό συμπέσαμε και με τη θέληση του κ.Σταϊκούρα, ο οποίος δε μας είπε ότι απλώς μόνο θα έρθει για να μας κάνει μια ενημέρωση και να βγάλει έναν λόγο, αλλά ότι θα ανοίξει τους υπολογιστές του, θα μας τα βάλει στον προτζέκτορα όλο το πρόγραμμα της ΝΔ, θα το παρουσιάσει κομμάτι – κομμάτι, για να μπορούμε οι φορείς, γύρω από ένα τραπέζι, καταρχήν να δούμε ποιο είναι αυτό το πρόγραμμα της ΝΔ, αν είναι εφικτό, να μας το εξηγήσει ως προς την υλοποίηση του, γιατί πολλά λέγονται και ακούγονται και κατόπιν να κάνουμε μια συζήτηση. Από αυτό, οι φορείς γύρω από ένα στρόγγυλο τραπέζι και με όλα τα δεδομένα μπροστά τους σε εικόνα, θα μπορούν να βγάλουν ένα συμπέρασμα, αν είναι αλήθεια αυτό που λέει η ΝΔ, ότι όταν θα έρθει στην εξουσία έχει μια εναλλακτική πρόταση και ελπίδα για την χώρα. Ο κ. Σταϊκούρας ανήκει σε μια ομάδα νέων πολιτικών που μελετούν αυτή τη στιγμή και προσπαθούν να βρουν μια λύση για τη χώρα, να δώσουν μια εναλλακτική και να προσφέρουν μια άλλη διάσταση στον τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να βγούμε από την κρίση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι δυνάμεις υπάρχουν και υπάρχουν υγιώς μέσα στο πολιτικό μας σύστημα το οποίο καταρρέει και αμφισβητείται συνολικά. Αυτό είναι το πολιτικό μας σύστημα, με κόμματα θα κυβερνάται η Ελλάδα και σήμερα και αύριο και στο μέλλον, αυτή είναι η δημοκρατία, δεν έχει βρεθεί ένας άλλος τρόπος, είναι πολυκομματικό το σύστημα μας και δεν μπορούμε εκτός κομμάτων να καταλύσουμε αυτήν τη δημοκρατία που είναι παγκόσμια, επειδή αμφισβητείται στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα, αλλά μέσα από εκεί πρέπει να μπουν τα ζητήματα…
Εγώ δε θα πιστέψω ποτέ ότι επειδή το πολιτικό σύστημα με αυτά τα πολιτικά πρόσωπα απέτυχε στο παρελθόν, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει και στο μέλλον. Σίγουρα συμφωνώ ότι με τα ίδια υλικά, με τους ανθρώπους που τη δημιούργησαν, δεν μπορείς να διορθώσεις την κρίση. Αλλά αν πιστέψουμε ότι ο Έλληνας πολιτικός αποτελεί ένα ναυάγιο, τότε χαθήκαμε».
Κύριε Αγγελίδη, τις προηγούμενες μέρες το ενδιαφέρον όλων εστιάστηκε σε ένα οικονομικό πάντρεμα, το οποίο δεν επήλθε. Ήταν αυτό της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, το οποίο ανακοινώθηκε, ακούστηκε ηχηρά, το περίμεναν με πολύ αισιοδοξία, εκτίναξε τους δείκτες του χρηματιστηρίου, αλλά τελικά δεν προχώρησε. Πολλοί έλεγαν ότι θα λειτουργούσε καταπραϋντικά σε αυτήν τη νευρικότητα που εμφανίζεται και στα φαινόμενα απορρύθμισης της κυβερνητικής πολιτικής. Εσείς πώς το είδατε;
-Θα πρέπει να γνωρίζετε και θα μπορούσε κάποιος που δεν ασχολείται με τα οικονομικά να το υποθέσει, ότι αυτού του είδους οι πολύ μεγάλες συμφωνίες καταρχήν, είναι προσυμφωνημένες, γίνονται επί μήνες σε υψηλότατο επίπεδο και χωρίς να το ξέρει ούτε καν ο νούμερο 2, γιατί διαφορετικά όπως καταλαβαίνετε λόγω διαρροών μπορούν να συμβούν τα πάντα ακόμη και η ακύρωση της συμφωνίας…
Το να εμφανίζεται αυτήν τη στιγμή μια τέτοια εξαγγελία, η οποία δημιουργεί αυτή την κατάσταση και κατόπιν πάρα πολύ γρήγορα, σαν να μην υπάρχει καμία προετοιμασία και καμία συμφωνία, να έρχεται η αρνητική απάντηση της Alpha Bank, όταν η Εθνική έχει διοίκηση κρατική και η Alpha έχει διοίκηση ιδιωτική, εμένα μου μυρίζει εκλογές και προεκλογικό πυροτέχνημα. Επειδή δεν πρέπει να κάνουμε εκλογές και δεν πρέπει να κάνουμε προεκλογικά πυροτεχνήματα, εμένα το μυαλό μου δεν πάει πουθενά αλλού, παρά μόνο σε αυτό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιου είδους ανακοινώσεις και συζητήσεις και να μην έχει προηγηθεί μια άτυπη συμφωνία. Από τη στιγμή που σε επίπεδο κ.Ταμβακάκη γίνεται αυτή η συζήτηση και η απάντηση έρχεται από τα χείλη του ίδιου του κ .Κωστόπουλου, σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο ωθήθηκε, εκβιάστηκε, μεθοδεύτηκε με κάποιους άλλους σκοπούς, πέραν των σκοπών του οφέλους των δύο εταιριών και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας. Δε γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα.
Έχουμε μυριστεί ότι κάτι ετοιμάζεται όσον αφορά το εκλογικό παιχνίδι, δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε την άφιξη του κ.Παπανδρέου πριν λίγες μέρες, αύριο έχουμε την κ. Μπακογιάννη στην Κομοτηνή, σε 10 μέρες θα έχουμε τον Αντώνη Σαμαρά στην Θράκη, όλη αυτή η κινητικότητα των αρχηγών των κομμάτων, την βρίσκετε φυσιολογική; Τι θα εξυπηρετούσαν αυτές οι εκλογές στη δεδομένη χρονική συγκυρία; Μπορούμε να αντέξουμε ως κράτος το κόστος, τα έξοδα, την ταλαιπωρία, την πολιτική διαπραγμάτευση;
-Είναι αλήθεια ότι όλες αυτές οι προσλαμβάνουσες μυρίζουν εκλογές. Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε ο κ. Παπανδρέου εδώ, όλες αυτές οι επισκέψεις, τέτοιου είδους κινήσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας στο χρηματιστήριο. Έχουμε πάρα πολλές λεπτομέρειες, οι οποίες οδηγούν σε τέτοιου είδους συμπεράσματα. Εδώ δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Το ένα είναι να κερδίσει χρόνο ο κ. Παπανδρέου απειλώντας την κοινοβουλευτική του ομάδα με τη λίστα μέχρι τις 4 Απριλίου, εφόσον γίνουν οι εκλογές, μετά γίνονται με σταυρό, οπότε μέχρι τις 15 Μαρτίου που μπορεί να τις προκηρύξει, η κοινοβουλευτική ομάδα που ήδη βράζει, θα είναι ήσυχη.
Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια που έχουν την πιθανότητα των εκλογών ή τη βεβαιότητα των εκλογών, είναι καταστροφικά για τη χώρα. Η χώρα αυτήν τη στιγμή δεν χρειάζεται εκλογές και δεν πρέπει να κάνει εκλογές. Βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη καμπή, σε μια στροφή η οποία είναι πολύ σημαντική και είναι σημαντικότερη και από τους προηγούμενους μήνες, που φαινόταν τα πράγματα ότι είναι πολύ άσχημα. Και βλέπετε ότι πραγματικά, ενώ όλη η Ευρώπη βρίσκει τον βηματισμό της και βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συνολικής λύσης, εμείς εξακολουθούμε να είμαστε κάτι ξεχωριστό. Αν σε αυτό συνυπολογίσετε ότι η τύχη της χώρας έχει φύγει από τα χέρια μας και βρίσκεται στα χέρια άλλων, εδώ συμβαίνει το εξής:
Εφόσον αυτούς τους άλλους τους συμφέρει ή θέλουν να μας σώσουν, θα μας σώσουν. Αν, όμως, έρθουν έτσι οι συγκυρίες και θελήσουν να παραδειγματίσουν κάποιους ή δε μας χρειάζονται ή για κάποιο λόγο δεν αποτελούμε κίνδυνο για το Ευρώ ή τη συνοχή του, τότε μπορεί να μας αφήσουν και να καταρρεύσουμε.
Αυτό σημαίνει έξοδος από την Ευρωζώνη, επιστροφή σε άλλα δεδομένα;
-Αυτό είναι κάτι το οποίο δε θα συμβεί εύκολα. Ακούστηκαν κάτι σενάρια τις τελευταίες ημέρες για την επιστροφή στη δραχμή, γιατί το έγραψε το Spiegel στη Γερμανία και γιατί ειπώθηκε και από συμβουλάτορες του υπουργείου οικονομικών, έγιναν αυτές οι διαρροές. Επειδή έχω πρωτογενή πληροφόρηση, δεν ειπώθηκε έτσι. Όντως οι Γερμανοί είπαν ότι ίσως ήταν ένα από τα σενάρια που πρέπει να το εξετάσει η Ελλάδα, να ήταν καλύτερο, να φύγει από την Ευρωζώνη, γιατί οι Γερμανοί το αντιμετωπίζουν αυτό ως δώρο, αυτοί θεωρούν ότι φεύγοντας από το Ευρώ και πηγαίνοντας στο μάρκο είναι δώρο γι’ αυτούς, το θέλουν, γιατί έχουν τα βιώματά τους από το ισχυρό μάρκο και την ανταγωνιστικότητα της Γερμανικής οικονομίας τότε που είχαν το νόμισμά τους και δεν μπορούν να κατανοήσουν τους Έλληνες, γιατί δε θέλουν να φύγουν από το Ευρώ και δε θέλουν να πάνε στη δραχμή. Έχουν άλλη νοοτροπία. Δεν έχουν περάσει τα δικά μας με τους πληθωρισμούς και εκείνες τις καταστάσεις της δραχμής που οδηγούσαν σε εξαθλίωση και εξαφάνιση των εισοδημάτων των Ελλήνων. Πάντως, πιστεύω ότι το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι τίποτα άλλο παρά πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας είναι κάτι το οποίο σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά είναι το πρωτεύον. Δε θα μπω σε θεωρίες πανεπιστημιακές και ορισμούς, αλλά ανταγωνιστικότητα ορίζεται η δυνατότητα μιας χώρας να μπορεί να παράγει προϊόντα και να τα προωθεί στη διεθνή αγορά με παράλληλη αύξηση του βιοτικού της επιπέδου. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείς δούλους φυσικά και θα είσαι ανταγωνιστικός. Αυτό, λοιπόν, η Ελλάδα δεν το έχει, γιατί η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή, την κατέστρεψε, έχει μόνο δημοσίους υπαλλήλους. Έναν δημόσιο τομέα, υπεραμοιβόμενο με ΔΕΚΟ αμαρτωλές και η επιχειρηματικότητα είναι 82% κράτος. Ε, λοιπόν, αυτό είναι έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Άρα δεν εξυπηρετεί κανέναν το σενάριο των εκλογών…
-Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, να αλλάξουμε το μοντέλο μας και το μόνο που δε μας χρειάζεται είναι να πάμε έξη μήνες πίσω με τις εκλογές αυτές. Αυτές τις εκλογές οι μόνοι που μπορεί να τις θέλουν είναι οι κυβερνώντες και οι αρχηγοί των κομμάτων που θα ξεκαθαρίσουν τα κόμματα τους, γιατί θα κάνουν εκλογές με λίστα. Το ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να κάτσει εκεί που βρίσκεται, να τελειώσει τη δουλειά την οποία άρχισε με ό,τι κόστος έχει αυτό και να μην κατηγορεί άλλους ότι δραπετεύουν και ετοιμάζεται να δραπετεύσει το ίδιο ή συνεχώς να εκβιάζει τον κόσμο.
Τι θα συμβεί αύριο Σάββατο στο επιμελητήριο με την άφιξη του κ. Σταικούρα και την ανοικτή σύσκεψη που διοργανώνετε;
-Το επιμελητήριο παίρνει την ευκαιρία της επίσκεψης του κ.Σταϊκούρα και επειδή ακριβώς στον τομέα του κ.Σταϊκούρα, σε θέματα οικονομίας και αυτός είναι ο ρόλος του, θα ήθελε πάντα μια επίσκεψη της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία είναι εν δυνάμει πάντοτε μια κυβέρνηση και θα πρέπει να μας εξηγήσει με συγκεκριμένα πράγματα, αλλά και συγκεκριμένους λόγους, τι ακριβώς εννοεί με το πρόγραμμα της ΝΔ. θα έπρεπε να έρθει σε μια συγκέντρωση ουσίας. Αυτό είπαμε και σ’ αυτό συμπέσαμε και με τη θέληση του κ.Σταϊκούρα, ο οποίος δε μας είπε ότι απλώς μόνο θα έρθει για να μας κάνει μια ενημέρωση και να βγάλει έναν λόγο, αλλά ότι θα ανοίξει τους υπολογιστές του, θα μας τα βάλει στον προτζέκτορα όλο το πρόγραμμα της ΝΔ, θα το παρουσιάσει κομμάτι – κομμάτι, για να μπορούμε οι φορείς, γύρω από ένα τραπέζι, καταρχήν να δούμε ποιο είναι αυτό το πρόγραμμα της ΝΔ, αν είναι εφικτό, να μας το εξηγήσει ως προς την υλοποίηση του, γιατί πολλά λέγονται και ακούγονται και κατόπιν να κάνουμε μια συζήτηση. Από αυτό, οι φορείς γύρω από ένα στρόγγυλο τραπέζι και με όλα τα δεδομένα μπροστά τους σε εικόνα, θα μπορούν να βγάλουν ένα συμπέρασμα, αν είναι αλήθεια αυτό που λέει η ΝΔ, ότι όταν θα έρθει στην εξουσία έχει μια εναλλακτική πρόταση και ελπίδα για την χώρα. Ο κ. Σταϊκούρας ανήκει σε μια ομάδα νέων πολιτικών που μελετούν αυτή τη στιγμή και προσπαθούν να βρουν μια λύση για τη χώρα, να δώσουν μια εναλλακτική και να προσφέρουν μια άλλη διάσταση στον τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να βγούμε από την κρίση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι δυνάμεις υπάρχουν και υπάρχουν υγιώς μέσα στο πολιτικό μας σύστημα το οποίο καταρρέει και αμφισβητείται συνολικά. Αυτό είναι το πολιτικό μας σύστημα, με κόμματα θα κυβερνάται η Ελλάδα και σήμερα και αύριο και στο μέλλον, αυτή είναι η δημοκρατία, δεν έχει βρεθεί ένας άλλος τρόπος, είναι πολυκομματικό το σύστημα μας και δεν μπορούμε εκτός κομμάτων να καταλύσουμε αυτήν τη δημοκρατία που είναι παγκόσμια, επειδή αμφισβητείται στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα, αλλά μέσα από εκεί πρέπει να μπουν τα ζητήματα…
Εγώ δε θα πιστέψω ποτέ ότι επειδή το πολιτικό σύστημα με αυτά τα πολιτικά πρόσωπα απέτυχε στο παρελθόν, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει και στο μέλλον. Σίγουρα συμφωνώ ότι με τα ίδια υλικά, με τους ανθρώπους που τη δημιούργησαν, δεν μπορείς να διορθώσεις την κρίση. Αλλά αν πιστέψουμε ότι ο Έλληνας πολιτικός αποτελεί ένα ναυάγιο, τότε χαθήκαμε».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News