Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Επαγγελματίες της Ροδόπης βρίσκονται στην Ισπανία για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση γύρω από την γαστρονομία
Ο τουρισμός σήμερα είναι κάτι περισσότερο από ένα προϊόν. Πρόκειται για μια ολιστική εμπειρία επικεντρωμένη όλο και περισσότερο γύρω από τις γεύσεις, καθώς είναι οι φορείς των μηνυμάτων από το παρελθόν, το παρόν και ακόμη και το μέλλον ενός τόπου. Οι γεύσεις αποκαλύπτουν την ιστορία, τις επιρροές και την κουλτούρα ενός τόπου. Έχοντας αυτά κατά νου και προσπαθώντας να χτίσουν το brand name της θρακιώτικης γαστρονομίας η οποία όσο γευστική και παραδοσιακή κι αν είναι, τόσο ανεκμετάλλευτη παραμένει, επαγγελματίες από την Ροδόπη βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Βαλένθια της Ισπανίας παρακολουθώντας ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την γαστρονομία και τον τουρισμό.
Αναλυτικά, χάρη στην υποστήριξη του προγράμματος ERASMUS + και του εγκεκριμένου έργου Medflavors (δράση KA2 – Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση) , 30 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης από την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους εκπαιδευόμενοι για μια εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του Centro Superior De Hosteleria στη Βαλένθια. Ο επικεφαλής εταίρος της σύμπραξης είναι το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και ο Κύπριος εταίρος είναι η RegioCop LTD.
Βαλένθια - Λεμεσός - Κομοτηνή
"Είμαστε 17 επαγγελματίες από την Ελλάδα και 13 από την Κύπρο", λέει στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης ζυθεστιάτορας Ανέστης Βαφειάδης, μιλώντας για μία συνεργασία αποτέλεσμα των επαφών Κομοτηνής, Λεμεσού, Βαλένθια και των τοπικών Επιμελητηρίων. Αναλύει τον σκοπό του προγράμματος που είναι η ανταλλαγή γεύσεων, απόψεων και τεχνογνωσίας γύρω από την γαστρονομία της Μεσογείου από την Ισπανία μέχρι την Κύπρο. "Χθες ασχοληθήκαμε με την μαγειρική και σήμερα με την ζαχαροπλαστική", λέει χαρακτηριστικά ο κος Βαφειάδης.
Έτσι, οι επαγγελματίες της Ροδόπης έχουν την ευκαιρία να γευτούν την τοπική κουζίνα και, όπως γνωστοποιεί ο κος Βαφειάδης οι εκεί επαγγελματίες μαζί με τους Κύπριους, μέσω του προγράμματος θα ανταποδώσουν με επίσκεψη στη Ροδόπη, όπου θα γευτούν την τοπική θρακιώτικη κουζίνα. Ο κος Βαφειάδης παρατηρεί καλή οργάνωση στο εξωτερικό. "Οι άνθρωποι πειθαρχούν και αξιοποιούν σωστά τα εργαλεία τους", λέει, προσθέτοντας ότι εκείνοι προχωρούν μπροστά "εμείς άλλη μία φορά παραμένουμε ουραγοί".
Υπερπλούσια αλλά όχι επαρκώς αναδεδειγμένη η Θρακιώτη κουζίνα
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ως ιδιοκτήτης ενός εκ των κορυφαίων παραδοσιακών εστιατορίων της Κομοτηνής, ο κος Βαφειάδης λέει: "Όσον αναφορά την δική μας θρακιώτικη κουζίνα πραγματικά είναι πολύ πλούσια και σε λαχανικά και ψαρικά, γλυκά και πολλά άλλα", αλλά δεν κρύβει πως αυτό που μας λείπει μέχρι στιγμής είναι η οργάνωση. "Να βάλουμε έναν στόχο και με μικρά-μικρά βήματα να τον πετύχουμε", είναι το μήνυμά του.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News