Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Το διοικητικό κέντρο της περιφέρειας μας η Ροδόπη, έχει πρόβλημα. Είναι μία συνήθης έκφραση που τη χρησιμοποιούν συχνά πλέον πολιτικοί ακόμα και κυβερνητικοί, αυτοδιοικητικoί, επιμελητήρια και επαγγελματίες, που βλέπουν ότι το 2025 κυριολεκτικά θα είναι μία από τις πιο δύσκολες χρονιές.
Δυστυχώς είμαστε και ο τελευταίος νομός σε σύγκριση με τους άλλους της περιφέρειας, με υστέρηση σε έργα υποδομών και στο κομμάτι του τουρισμού που μας αναλογεί. Για αυτό και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στις 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιεί κλειστή σύσκεψη για να θέσουν όλα τα προβλήματα επί τάπητος, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου.
Νοσεί κυριολεκτικά ο πρωτογενής τομέας και αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, που εκφράστηκαν και πρόσφατα στο πρώτο αγροτικό συνέδριο, με τη λειψυδρία, την έλλειψη βασικών έργων και υποδομών που θα βελτίωναν κατά πολύ την κατάσταση, με τους μικρούς κλήρους και παραγωγή, αλλά και τις χαμηλές τιμές.
Οι αγρότες όμως ήταν και οι τροφοδότες για την αγορά και κινητήριος μοχλός για την ανοικοδόμηση της λόγω της αστυφιλίας. Όπως και οι φοιτητές παλαιότερα, αλλά τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγάλη δυσκολία στις οικογένειες τους για να τροφοδοτούν και το ευ ζειν των παιδιών τους εκτός από τα απαραίτητα.
Και όσο για τις χαμηλές σε αγοραστική αξία μισθούς και συντάξεις των άλλων εν δυνάμει καταναλωτών, αυτές κινούνται πλέον σε χαμηλά επίπεδα. Ροκανίζονται από την συνεχιζόμενη ακρίβεια σε πολλά επίπεδα.
Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν όπως πληροφορούμαστε είναι ότι μονόδρομος πλέον καθίσταται για το νομό μας να στοχεύσει σε έργα και δράσεις που θα φέρουν άμεσα χρήμα στην περιοχή μας, είτε μέσω αύξησης των εξαγωγών, είτε με την εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων του κάθετου άξονα και όχι μόνο από το τουριστικό ρεύμα.
Η γειτονική Αλεξανδρούπολη ακόμα και αυτή την εποχή πλημμυρίζει από Τούρκους τουρίστες, ενώ η Καβάλα και η Θάσος παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο τουριστικού ρεύματος. Όσο για την Ξάνθη ποντάρει στο ιδιαίτερο χρώμα της παλιάς πόλης με τις θεσμικές εκδηλώσεις και του καρναβαλιού, αλλά και το φεστιβάλ Χατζιδάκι, με τα Πομακοχώρια και το Νέστο.
Η Κομοτηνή και η Ροδόπη ακόμα ψάχνουν να βρουν τον προσανατολισμό τους. Και δεν γνωρίζουμε αν αλλάξουν πολλά με τα έργα στο ιστορικό κέντρο και πόσο τουριστικό ρεύμα μπορούν να προσελκύσουν, ούτε αν το θεματικό πάρκο θα φέρει κάτι παραπάνω πέραν των επισκέψεων κάποιων σχολείων.
Εκείνο που γνωρίζουμε όμως είναι ότι υπάρχει μια τεράστια ασυνεννοησία μεταξύ των φορέων, ο καθένας λειτουργεί κατά μόνας και όλοι προσπαθούν να έχουν το δικό τους αναπτυξιακό και στρατηγικό σχέδιο για να εντυπωσιάσουν. Θαρρείς και όλα δεν μπορούν να συγκεραστούν κάτω από μια ομπρέλα συνεργασίας.
Τα εκατοντάδες αιτήματα όμως που είναι οι προτάσεις όλων των φορέων στα πορίσματα της Διακομματικής Επιτροπής τσουβαλιασμένα, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ. Συνεπώς είναι ανάγκη να στοχεύσουν όλοι μαζί σε λίγα και συγκεκριμένα ζητήματα αιχμής και να τα προωθήσουν, να λειτουργήσουν ενωτικά και να τα διεκδικήσουν σθεναρά και επίμονα.
Επιμελητήρια, βουλευτές, περιφέρεια και δήμοι, για να πάψουν να αναμασάνε τα ίδια και τα ίδια, χωρίς να γίνεται τελικά τίποτα στο νομό. Σε αυτό το πνεύμα εκτιμούμε ότι θα πραγματοποιηθεί η κλειστή σύσκεψη του ΕΒΕ.
Να κλειστούν όλοι δηλαδή σε μία αίθουσα μακριά από κάμερες φώτα, προβολείς και δηλώσεις, να έχουν την τόλμη να τα πουν έξω από τα δόντια αλλά να αναλάβουν και οι ίδιοι δεσμεύσεις και ευθύνες σε αυτά που θα συμφωνήσουν από κοινού.
Και να τα διεκδικήσουν αφήνοντας στην άκρη τα προσωπικά, πολιτικά και κομματικά συμφέροντα. Και αυτό το οφείλουν στους πολίτες αυτού του τόπου, πέραν από τις ανούσιες διαμάχες, την άγονη κριτική και τις επίπλαστες διαφορές. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η ισχύς στη διεκδίκηση επιτυγχάνεται μόνο εν τη ενώσει.
Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος, φίλος της Θράκης και τακτικός επισκέπτης στην περιοχή μας, έχοντας βέβαια να παρουσιάσει μία πλούσια δραστηριότητα με το καλλιτεχνικό του έργο, ακόμα και σε κινηματογραφικές ταινίες.
Στην πόλη μας γύρισε και κινηματογραφική ταινία «Αλέξανδρος και Αΐσέ» με πρωταγωνιστή το γιό του προσπαθώντας να προσεγγίζει με τον τρόπο του το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, μέσω μιας ερωτικής ιστορίας.
Ο Δημήτρης Κολλάτος όμως δεν ασχολήθηκε μόνο με την τέχνη αλλά και με την πολιτική. Έφτιαξε δικό του κόμμα και δραστηριοποιήθηκε και πάλι στην περιοχή μας την επίμαχη περίοδο των γεγονότων της 29ης Ιανουαρίου, που προχθές τίμησαν οι ακραίοι της μειονότητας.
Ήταν η εποχή που από το 1989 σε δύο απανωτές εκλογές έως και το 1993 εμφανίστηκε τότε ο συνδυασμός «Εμπιστοσύνη» του Σαδήκ Αχμέτ, που είχε μεγάλη αποδοχή στη μειονότητα. Το αποτέλεσμα να καταφέρει να κατακτήσει έδρες σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Μέχρι να αλλάξει ο εκλογικός νόμος στις εκλογές του 1993 που αν και ο συνδυασμός «Εμπιστοσύνη» ήρθε πρώτο κόμμα στη Ροδόπη, δεν κατάφερε να κατακτήσει έδρα γιατί στο μεταξύ η πολιτεία εφάρμοσε το γνωστό πλαφόν του 3% για την είσοδο στη βουλή.
Για να μπορεί ένα κόμμα να εκπροσωπηθεί στη βουλή και όχι ανεξάρτητοι υποψήφιοι και από μία εκλογική περιφέρεια. Αυτό όπως εκτιμάτε βέβαια από τους περισσότερους ψηφίστηκε για να μην εκλέγονται μειονοτικοί βουλευτές με ακραίες απόψεις.
Και μετέπειτα οι μειονοτικοί υποψήφιοι αναδιπλώθηκαν και δραστηριοποιούνταν πλέον πολιτικά στα ψηφοδέλτια των κομμάτων με άλλους υποψηφίους.
Το πλαφόν του 3% ήταν ο νόμος Κούβελα ο οποίος ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αφαίρεσε τελικά την έδρα που έπαιρνε το κόμμα Αχμέτ Σαδήκ, όπως και αντίστοιχα βέβαια στην Ξάνθη στις εκλογές του 1993.
Δίνοντας τη δυνατότητα μόνο τα κόμματα να εκλέγουν πλέον τους βουλευτές, για να σταματήσουν και αυτές οι διχαστικές προσπάθειες από μεμονωμένες υποψηφιότητες στην περιοχή, που αδικούσαν φυσικά και τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων.
Τότε το 1990 η υποψηφιότητα Κολλάτου όμως στη Ροδόπη με 1.070 ψήφους και το 1,2% αφαίρεσε τη δυνατότητα από το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει βουλευτή τον Δημήτρη Τσετινέ, αφού για μισή μονάδα και ελάχιστες ψήφους δεν κάλυψαν το εκλογικό μέτρο.
Και στις επόμενες εκλογές του 1996 παίχτηκε και ένα άλλο εκλογικό θρίλερ στη Ροδόπη αφού το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε πλέον δύο βουλευτές, τον Δημήτρη Τσετινέ και τον Γκαλήπ Γκαλήπ, ενώ η ΝΔ αν και δεύτερο κόμμα έμεινε χωρίς βουλευτή.
Την νύφη την πλήρωσε ο πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική τότε Ευριπίδης Στυλιανίδης που ενώ πήρε πάνω από 14.000 ψήφους και ήταν πρώτος στο νομό, έχασε την έδρα στο ξεκίνημα της πολιτικής του καριέρας, λόγω της εξομάλυνσης του εκλογικού νόμου που είχε αλλάξει.
Και η έδρα αυτή δόθηκε στο Συνασπισμό με αποτέλεσμα να εκλεγεί βουλευτής ο Μουσταφά Μουσταφά. Τα παιχνίδια της μοίρας, της τύχης, της πολιτικής, του εκλογικού νόμου, των παρεμβάσεων, είναι όλα αυτά τα οποία καταγράφονται στην πολιτική ιστορία του τόπου μας.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News