Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Ν. Δημόπουλος: «Το πρόβλημα είναι από την αρχή στο θέμα της παραγωγής: όταν έχουμε πέσει από τα 1.2 εκατομμύρια αιγοπρόβατα το 2015 και σήμερα έχουμε 752 χιλιάδες αυτό σημαίνει πολύ λιγότερα αρνάκια και κατσικάκια. Σε λίγα χρόνια φοβάμαι μήπως δεν τα βρίσκουμε κιόλας και είναι όλα εισαγωγής»
Για τις διαμορφωμένες τιμές σε αμνοερίφια ενόψει της Κυριακής του Πάσχα και τη μείωση της εγχώριας παραγωγής μίλησε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και στον Δήμο Μπακιρτζάκη.
Όπως ο ίδιος ανέλυσε, η παραγωγή στην Ελλάδα φθίνει, δυσχεραίνοντας την κατάσταση για τον καταναλωτή, και ειδικότερα φέτος έπειτα τις μεγάλες εξαγωγές που έγιναν για το Πάσχα των Καθολικών, ώστε να εξασφαλίσουν εισόδημα οι παραγωγοί, σιγουρεύοντας ότι δεν θα έχουν το έλλειμμα που προέκυψε προ διετίας λόγω έλλειψης κατανάλωσης.
Ανέπτυξε ότι τα ζώντα πωλούνται σήμερα από τον κτηνοτρόφο γύρω στα 5 ευρώ το κιλό, ενώ τα σφαγμένα γύρω στα 8,5-9 ευρώ. Σε αυτό το ποσό, μαζί με το ΦΠΑ με το οποίο πουλάει ο κρεοπώλης, μια τιμή γύρω στα 12-13 τιμή φαντάζει ιδανική, ωστόσο, διευκρίνισε, το κρέας αλλάζει αρκετά χέρια με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η τιμή του.
Τιμή στα 13-15 ευρώ το κιλό
Όπως δήλωσε, οι τιμές αναδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν τεράστιες ποσότητες, αλλά ότι γίνονται παραγγελίες από καταναλωτές και ο κρεοπώλης παραγγέλνει αυτά τα οποία παραγγέλνουν και από εκείνον με μια επιπρόσθετη ποσότητα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. «Μια τιμή στα 13-15 ευρώ [το κιλό] δεν είναι χαμηλή. Είναι υψηλή το καταλαβαίνουμε όλοι», τόνισε ο κος. Δημόπουλος ο οποίος είναι βοοτρόφος και ο ίδιος θα χρειαστεί να πληρώσει αδρά για να σουβλίσει το Πάσχα.
«Το πρόβλημα είναι από την αρχή στο θέμα της παραγωγής: όταν έχουμε πέσει από τα 1.2 εκατομμύρια αιγοπρόβατα το 2015 και σήμερα έχουμε 752 χιλιάδες αυτό σημαίνει πολύ λιγότερα αρνάκια και κατσικάκια. Σε λίγα χρόνια φοβάμαι μήπως δεν τα βρίσκουμε κιόλας και είναι όλα εισαγωγής», ανέλυσε ο Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε ότι τα κύρια έσοδα των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με αμνοερίφια βασίζονται στο γάλα που παράγουν τα ζωντανά του και όχι από την πώληση του ίδιου του ζωντανού.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News