Κομοτηναίοι φωτογράφοι παρουσιάζουν την τέχνη τους

Ο Κ. Γαβρόγλου προαναγγέλλει τον διορισμό τοποτηρητών και κάνει λόγο για Μουφτήδες που "πρέπει να περιληφθούν σε όλες τις διατάξεις της κανονικότητας. Μην δώσουμε μια άλλη διάσταση πέρα από αυτή"
Ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και με σημαντική διακομματική συναίνεση σε επιμέρους άρθρα, το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις». Σε αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η τροπολογία που ορίζει ότι ο Μουφτής αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του. Αυτό σημαίνει την άμεση και εντός δύο μηνών συνταξιοδότηση των μουφτήδων Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και Ξάνθης Μεχμέτ Σινίκογλου.
Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προαναγγέλλει τον διορισμό τοποτηρητών από την αποκεντρωμένη διοίκηση και επιχειρεί να καθησυχάσει κάνοντας λόγο για Μουφτήδες που "πρέπει να περιληφθούν σε όλες τις διατάξεις της κανονικότητας. Μην δώσουμε μια άλλη διάσταση πέρα από αυτή". Την ίδια στιγμή όμως τουρκικά ΜΜΕ δημοσιεύουν ειδήσεις υπό τον τίτλο "O Τσίπρας έκανε το χατίρι του Ερντογάν στους μουφτήδες".
«Ο Τσίπρας έκανε το χατίρι του Ερντογάν» ήταν το σχόλιο του τουρκικού Τύπου, αναφερόμενο στη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε από την Βουλή και προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των διορισμένων από την ελληνική κυβέρνηση μουφτήδων της Δυτικής Θράκης. Τα τουρκικά ΜΜΕ, υποδεχόμενα θετικά τη ρύθμιση, αναπαράγουν τα ανάλογα σχόλια που έγιναν και στον ελληνικό Τύπο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή ανάβει «πράσινο φως» στην εκλογή τους, κάτι που υποσχέθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Αναλυτικά, η Σαμπάχ έγραψε ότι «Ο Τσίπρας έδωσε εντολή. Για το χατίρι του προέδρου Ερντογάν…». Από την πλευρά της, η Τζουμχουριέτ σχολίασε ότι πρόκειται για «ερντογανική ρύθμιση για τους μουφτήδες στην Ελλάδα», ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε «Υποχρεωτική συνταξιοδότηση των διορισμένων μουφτήδων στη Δυτική Θράκη».
Κώστας Γαβρόγλου: "Προχωράμε αμέσως στον διορισμό τοποτηρητών"
Ιδιαίτερη αναφορά στην τροπολογία που ορίζει ότι ο Μουφτής αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου: "Το Κοινοβούλιο ομόφωνα, πλην της Χρυσής Αυγής, είχε ψηφίσει την προαιρετικότητα της Σαρία. Ο νόμος που ψηφίσαμε προβλέπει ένα Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των Μουφτειών. Το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει αυτήν την λειτουργία είναι αποτέλεσμα μιας μακράς αλλά απαραίτητης διαδικασίας, που είχε ως πρώτο βήμα την λειτουργία μιας επιστημονικής επιτροπής στην οποία τα κόμματα έχουν υποδείξει ειδικούς επιστήμονες. Τώρα είμαστε στο δεύτερο στάδιο της επεξεργασίας της τελικής μορφής του μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τι κάναμε λοιπόν με αυτήν την διάταξη; Προσπαθήσαμε να κανονικοποιήσουμε την λειτουργία των Μουφτειών. Άρα και οι ίδιοι οι Μουφτήδες πρέπει να περιληφθούν σε όλες τις διατάξεις της κανονικότητας.
Όπως οι δικαστικοί παίρνουν σύνταξη στα 67 τους, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους Μουφτήδες. Μην δώσουμε μια άλλη διάσταση πέρα από αυτή. Και βεβαίως, προχωράμε αμέσως στον διορισμό τοποτηρητών από την αποκεντρωμένη διοίκηση, όπως ακριβώς λέει ο νόμος του 1991. Σήμερα, οι δύο μουφτήδες, οι οποίοι πράγματι έχουν ευσυνείδητα εργαστεί, ο ένας είναι 80 ετών, αν δεν κάνω λάθος, και ο άλλος 81 ετών. Δεν είναι αμαρτία η ηλικία, αλλά όταν λέμε να κανονικοποίησουμε δομές, όλοι πρέπει να είναι το ίδιο στα μάτια του νόμου και είμαι σίγουρος ότι πρώτα οι ίδιοι οι Μουφτήδες θα θελήσουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία".
Αναφερόμενος στην εκπαίδευση των ιεροδιδασκάλων ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε: "Έχει μεγάλη σημασία οι ιεροδιδάσκαλοι να είναι μορφωμένοι και ένας από τους λόγους που ιδρύσαμε την κατεύθυνση των Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι ακριβώς αυτός και θέλουμε να δώσουμε μια μικρή παράταση μέχρι να υπάρχουν οι πρώτοι απόφοιτοι από αυτό το τμήμα".
Όσα είπε για μουφτήδες και ιεροδιδασκάλους ο Μουσταφά Μουσταφά
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα είπε στη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας για μουφτήδες και ιεροδιδασκάλους ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά. Παραθέτουμε αυτούσια την 6λεπτη τοποθέτησή του:
Κάθε πρωτοβουλία μικρή ή μεγάλη για τα χρόνια προβλήματα της μειονότητας γεννά αμέσως αντιδράσεις από τους θρακολόγους, από τους θρακομάχους, από τους μεμετολόγους της περιοχής, τους ευαίσθητους πολίτες και τους ευαίσθητους πολιτικούς για τη Θράκη. Δώρο στον Ερντογάν η Σαρία και η εκλογή μουφτήδων, τι συζήτησαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τσαβούσογλου με τον υπουργό κο Γαβρόγλου σε κατ' ιδίαν συζήτηση που κράτησε πολλές ώρες.
Μετά την ψήφιση της προαιρετικότητας της Σαρίας από τη Βουλή οι Μουφτείες διοργάνωσαν ημερίδα για το πόσο καλή είναι η Σαρία και κατακεραύνωναν εκεί όσους είχαν επί χρόνια ζητούσαν την κατάργηση της Σαρία και προσωπικά κι εμένα. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσε ημερίδα για τη μειονοτική εκπαίδευση για τη μη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος του ΙΕΠ στα νηπιαγωγεία με αμιγή μειονοτικό πληθυσμό για να εμποδίσει, άκουσον άκουσον, τον εκτουρκισμό των παιδιών.
Από την μεταπολίτευση και μετά η αριστερά και οι προοδευτικοί άνθρωποι της μειονότητας και της πλειονότητας έχουν το πάγιο αίτημα της εκοσμίκευσης της μειονοτικής κοινωνίας, την αφαίρεση των δικαστικών αρμοδιοτήτων από τις Μουφτείες με την υπαγωγή όλων των υποθέσεων των πολιτών της μειονότητας στο υπάρχον δικαιικό σύστημα της χώρας, με την άσκηση από τις Μουφτείες μόνο του πνευματικού και θρησκευτικού τους ρόλου. Αυτή είναι η πάγια άποψη της κοινωνίας της Θράκης, δεν είναι άποψη περιθωριακών ιδεοληπτικών κύκλων, ούτε των άθεων και άπιστων και ούτε επιβληθείσα από κάπου αλλού, είναι μία απαίτηση της ίδιας της ζωής, της εξέλιξης και της ανάπτυξης της κοινωνίας μας.
Όσοι έλεγαν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις για την ημιτελή, κατά την άποψή μου, πρωτοβουλία για τη Σαρία διαψεύστηκαν. Η πρωτοβουλία έφερε ανακούφιση και επίλυση σε ένα σωρό χρόνια ανοιχτά ζητήματα (αναμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που μάλλον θα καταδικάσει την χώρα μας και ίσως ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη κατάργηση της Σαρία και απαλλαγή της Μουφτείας οριστικά από αυτά τα καθήκοντα).
Ο τρόπος ανάδειξης του θρησκευτικού ηγέτη-μουφτή είναι ένα ζητούμενο. Ο μέχρι τώρα τρόπος απέτυχε, η αδιαφανής, χωρίς κριτήρια, υπόγεια ή με κριτήρια υποταγής και υποτέλειας στην εκάστοτε κυβέρνηση και στο εκάστοτε καθεστώς διαχείρισης του μειονοτικού που υπάρχει στην περιοχή μας δημιούργησε μουφτήδες έξω από την κοινωνία, φοβισμένους ανθρώπους, ξεκομμένους από τους πιστούς. Μπορεί κύριε υπουργέ οι τωρινοί μουφτήδες που θα αποστρατευτούν να σας βρίζουν, να σας καταριούνται, να σας κριτικάρουν πολιτικά και ηθικά, αλλά στο βάθος της ψυχής τους σας ευγνωμονούν, γιατί επιτέλους θα λυτρωθούν από την ανυποληψία, από την απομόνωση, από την αποξένωση της ίδιας της κοινωνίας. Και ζωή να τους δίνει ο Θεός να ζήσουν ήμερα και εν ειρήνη με τον εαυτό τους με τον περίγυρό τους.
Μετά την αποστρατεία των μουφτήδων θα χρειαστούν τοποτηρητές που θα αναλάβουν καθήκοντα και μάλλον θα προσπαθήσουν να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της δομής και της οργάνωσης της Μουφτείας σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που ετοιμάζεται και υπάρχει και μία επιτροπή που επεξεργάζεται τη νέα δομή.
Πρέπει να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος με την κοινωνία, να ληφθεί υπόψη η γνώμη των εν ενεργεία θρησκευτικών λειτουργών των ενοριών και των χωριών και των παραγόντων όλων της περιοχής για να βρεθούν οι τοποτηρητές. Και θα πρέπει να υπάρχουν πρώτα από όλα κριτήρια, όπως εγνωσμένη θεολογική κατάρτιση, γνώση θεμάτων διαθρησκευτικού διαλόγου, προσωπικότητα σύνεσης, συνύπαρξης, διαλόγου. Χρειάζεται η περιοχή μας συνετούς, σοβαρούς και ήρεμους ανθρώπους έξω από πολιτικά παιχνίδια, στην υπηρεσία του λόγου της αγάπης και της συνζωής των θρησκειών.
(Παράγραφος 4) Ο θεσμός του ιεροδιδασκάλου είναι άχρηστος και αχρείαστος, καθιερώθηκε για να δημιουργηθεί κομματικός στρατός, ένα ιερατείο του Ισλάμ στην περιοχή, χρήσιμο για την χειραγώγηση των πιστών στο πλαίσιο της θεωρίας της θρησκευτικοποίησης της μειονότητας.
Δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο θετικό, άλλωστε δεν μπορούν κιόλας αρκετοί είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όπως δεν προσφέρουν θετικό έργο κι άλλες παρεμφερείς δραστηριότητας από άλλους διάφορους κύκλους, όπως σεμινάρια κορανίου, αποστήθιση κορανίου. Αντιθέτως χρειαζόμαστε στήριξη των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και όλων των σχολείων της περιοχής λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών της μειονότητας που φοιτούν στα δημόσια σχολεία.
Υπάρχει ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των δύο Ιεροσπουδαστηρίων που με την σημερινή τους μορφή μοιάζουν με κάτεργο παρά με σχολείο.
Στήριξη για Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Μειονοτικής Κατεύθυνσης για τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας για την παραγωγή ποιοτικών δασκάλων για τα μειονοτικά σχολεία. Αυτά νομίζουμε ότι είναι οι προτεραιότητες και όχι οι σπατάλες για τους άσκοπα περιφερόμενους ιεροδιδασκάλους.
Και δεν είμαστε ενάντια στους ιεροδιδασκάλους, επειδή, κατά τον κύριο Λοβέρδο, είναι και η Τουρκία. Εμείς, η κοινωνία της Θράκης και την θρησκεία μας ξέρουμε και την διακονούμε και την καταγωγή μας ξέρουμε και τη διαφυλάττουμε, δεν τα βάζουμε στη ζυγαριά διακρατικών ισορροπιών και υποτιθέμενων δοσοληψιών.



Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News