Στη Νέα Υόρκη έργα του Πασχάλη Αγγελίδη | xronos.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ART EXPO

Στη Νέα Υόρκη έργα του Πασχάλη Αγγελίδη

22/03/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

«Υπό το βλέμμα του Αλέξανδρου» οι δημιουργίες του ζωντανεύουν την ακινησία των αρχαίων αγαλμάτων

The Artion Galleries παρουσιάζουν τον Κομοτηναίο ζωγράφο Paschalis (Πασχάλης Αγγελίδης) στην Art Expo της Νέας Υόρκης από 25 έως 27 Μαρτίου 2011. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα μεγάλων διαστάσεων των δύο τελευταίων χρόνων δουλείας του με τίτλο «υπό το βλέμμα του Αλέξανδρου».
Ο ιστορικός τέχνης δρ. Γιάννης Κολοκοτρώνης που παρακολουθεί την ζωγραφική του καλλιτέχνη ανελλιπώς τα τελευταία 26 χρόνια γράφει για τον Paschali: «Υπάρχουν αγάλματα που μπορεί και να δακρύζουν; Ο Πασχάλης αντικαθιστά το χώρο που κατέχουν οι κόρες οφθαλμών με το κενό που έχει πάντα μαύρο και δίνει την εντύπωση στο θεατή ότι το βλέμμα του πορτρέτου είναι θλιμμένο, βυθισμένο στην περισυλλογή, είναι αυστηρό, διερευνητικό, εκστασιασμένο, ψυχρό, αποφασιστικό. Τα πέτρινα πρόσωπα αποκτούν ζωή».
 Συχνά, χρησιμοποιούμε μια ιδέα για να καταλάβουμε την πραγματικότητα. Ο καλλιτέχνης επιτηδευμένα απομονώνει και αυτονομεί την ακινησία των αρχαίων αγαλμάτων, γιατί είναι ποτισμένη με διάρκεια. Στη συνέχεια μεταβιβάζει σ’ αυτά ανθρώπινα  αισθήματα και δημιουργεί απροσδόκητα μια θεατρική σκηνή που κυριαρχεί ο εξομολογητικός μονόλογος. Ο Πασχάλης έμμεσα διαπραγματεύεται τη διάρκεια των ανθρώπινων αισθημάτων. Είναι μια αρνητική στάση που υιοθετεί ο καλλιτέχνης απέναντι στην αρχαία τέχνη ή μια αγωνιώδης προσπάθεια να απολυτρώσει τον σύγχρονο άνθρωπο από την υπερβολική σοβαρότητα και το μηχανιστικό τρόπο που διαβιώνει προσφέροντάς του ηδονή της αναζήτησης στην απεικόνιση;
Ο σοφιστής Γοργίας, σ’ έναν από τους αποκαλούμενους δισσούς λόγους, λέει πως στην τραγωδοποιία και τη ζωγραφική εκείνος που εξαπατά περισσότερο, φτιάχνοντας πλάσματα όμοια με τα αληθινά, αυτός είναι άριστος γιατί οι ποιητές και οι τεχνίτες έχουν σκοπό όχι την αλήθεια, αλλά την ηδονή των ανθρώπων. Σίγουρο είναι αυτό που λέει ο κριτικός Νικόλας Κάλας ότι η ζωγραφική είναι κάτι παραπάνω από αυτό που μπορεί να δει το μάτι».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr