Αποπνικτική τα βράδια η ατμόσφαιρα στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ;

Αποπνικτική τα βράδια η ατμόσφαιρα στην Κομοτηνή

21/12/24 - 8:00
Αποπνικτική τα βράδια  η ατμόσφαιρα στην Κομοτηνή

Οι ενδεικτικές μετρήσεις «δείχνουν» ότι σε γενικές γραμμές ο εισπνεόμενος αέρας στην πόλη μας δεν έχει προβλήματα, ωστόσο τους χειμερινούς μήνες, ιδίως ημέρες που δεν φυσάει, υπάρχουν ενδείξεις που προβληματίζουν, εξαιτίας της επιβάρυνσης του εισπνεόμενου αέρα με μικροσωματίδια από την καύση ξύλων και προϊόντων καύσης για λόγους θέρμανσης

Το «νέφος» δεν το αισθάνονται ιδιαίτερα επιβαρυντικό οι υγιείς, ωστόσο συμπολίτες μας με αναπνευστικά προβλήματα επιβαρύνονται και καλούνται να λαμβάνουν αποτρεπτικά μέτρα προστασίας

Ικανοποιητική είναι η ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα στην πόλη μας κατά μέσο όρο χρονιάς, ωστόσο σε περιόδους χειμώνα, ιδίως ημέρες που δεν φυσάει, υπάρχουν ενδεικτικές μετρήσεις που προβληματίζουν για την ποιότητα του αέρα, ιδίως συμπολίτες μας με αναπνευστικά προβλήματα.

Απογευματινές και βραδινές ώρες το φαινόμενο της αιθαλομίχλης είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Κομοτηνή, με συμπολίτες μας να εκφράζουν ερωτηματικά για το εάν η πολιτεία παρακολουθεί τους καθημερινούς δείκτες και εάν ελλοχεύουν κίνδυνοι από τον αέρα που εισπνέουμε. Σε γενικές γραμμές, δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι είναι υγιείς, αλλά οι συμπολίτες μας με επιβαρυμένο ιστορικό ή αναπνευστικά προβλήματα καλούνται να παίρνουν τα μέτρα τους.

Είναι καθαρός ο αέρας;
Σύμφωνα με ενδεικτικές μετρήσεις από τον χάρτη «purpleair» που είναι δημόσια προσβάσιμος στο διαδίκτυο κατά μέσο όρο στην Κομοτηνή την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται τιμές 100 με 150 ατμοσφαιρικά σωματίδια σε κλάσμα mg/m³, δηλαδή χιλιοστόγραμμα ανά κυβικό. Ο πιο υψηλός εβδομαδιαίος μέσος όρος καταγράφεται κυρίως σε βόρειες συνοικίες της πόλης, πάνω από την οδό Εγνατίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίπεδο 101-150 mg/m³ ο αέρας δεν θεωρείται πλέον πλήρως καθαρός, γι’ αυτό οι άνθρωποι με ευαισθησίες στο αναπνευστικό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες προβλημάτων εάν εκτεθούν στην ατμόσφαιρα για 24 ώρες, αλλά οι υγιείς είναι σχεδόν απίθανο να επηρεαστούν.

Πάντως, σε συγκεκριμένες ώρες στην Κομοτηνή, ιδίως σε απογευματινές και βραδινές ώρες και ακόμη περισσότερο όταν δεν πνέουν άνεμοι που «να καθαρίζουν» την ατμόσφαιρα, έχουν καταγραφεί δείκτες στο εύρος 151-200 mg/m³, όπου οι κίνδυνοι αυξάνονται για τους ανθρώπους με ευαισθησίες στο αναπνευστικό και γίνονται πλέον μικροί μεν αλλά υπαρκτοί για το γενικό πληθυσμό. Σε στιγμές έξαρσης, έχουν καταγραφεί τιμές ακόμη και μεγαλύτερες από 201-300 mg/m³, εύρος που από την ΕΕ χαρακτηρίζεται «συναγερμού», δηλαδή δεν πρέπει να είναι η έκθεση μας στον αέρα επί 24ωρης βάσης είναι επικίνδυνη ιδίως για τους συμπολίτες μας με αναπνευστικά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω μετρήσεις είναι ενδεικτικές, αλλά οφείλουν να λαμβάνονται υπόψη και να προβληματίσουν τους αρμόδιους.

Ενδεικτικές μετρήσεις από την κατάσταση στην Κομοτηνή την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00

Προσοχή εφιστά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου
Για το θέμα τοποθετήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πνευμονολόγος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος. Παρατήρησε ότι ο αέρας στην πόλη μας είναι πιο επιβαρυμένος τις ημέρες που δεν πνέουν δυνατοί άνεμοι, ενώ εξήγησε ότι το φαινόμενο της αιθαλομίχλης αποδίδεται στην καύση ξύλων σε τζάκια κι άλλων προϊόντων καύσης για λόγους θέρμανσης. «Οι άνθρωποι πρέπει να ζεσταθούν και καλά κάνουν, αλλά με αυτό τον τρόπο παράγονται αυξημένα προϊόντα καύσης. Όταν δεν φυσάει κιόλας, αυτά εναποτίθενται πάνω από την πόλη και τα αναπνέουμε», σημείωσε.

Στο παρελθόν, ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης είχε προτείνει να γίνουν επιστημονικές μετρήσεις στην πόλη μας, προκειμένου να εξάγονται εμπεριστατωμένα αποτελέσματα, άρα να μπορούν να δοθούν οι κατάλληλες ιατρικές συμβουλές και να κατατεθούν σχετικές προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, συνέστησε σε συμπολίτες μας με αναπνευστικά προβλήματα να παίρνουν τα μέτρα τους, ένα εκ των οποίων είναι κι η χρήση μάσκας, που φιλτράρει τα μικροσωματίδια του αέρα, την οποία μπορούν να φορούν όταν εκτίθενται για πολλές ώρες σε αυτές τις συνθήκες.

Η δημιουργία Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος από την Περιφέρεια ΑΜΘ και συνεργαζόμενους Φορείς/Συλλόγους τους επόμενους μήνες, αναμένεται να προσφέρει καλύτερη ενημέρωση και επιστημονική επιτήρηση τόσο του συγκεκριμένου φαινομένου όσο κι ευρύτερα των καιρικών ζητημάτων.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr