Δεσμοί καρδιάς με την Θράκη του Γάλλου προξένου Θεσσαλονίκης | xronos.gr
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ «ΧΡΟΝΟΥ»

Δεσμοί καρδιάς με την Θράκη του Γάλλου προξένου Θεσσαλονίκης

05/02/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

«Η Θράκη δεν είναι μια περιφερειακή ζώνη αλλά η εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης, στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Η εκπαίδευση, μια και η Γαλλία διαθέτει μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της γηραιάς ηπείρου, η αγροτική οικονομία, η καινοτομία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι τα πεδία, συνεργασίας με τους Γάλλους που δείχνουν διαρκές ενδιαφέρον παρακολουθώντας τον βηματισμό ανάπτυξης της Θράκης με διαρκείς επισκέψεις ουσίας που σχετίζονται και με την γαλλική κουλτούρα και πολιτισμό. Ο φίλος της Θράκης γενικός πρόξενος της  Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη Κριστιάν Τιμονιέ επισκέφθηκε τον «Χρόνο» συνοδευόμενος από τον ακόλουθο τύπου Ιωαν. Κακτσή και είχε συνάντηση με το εκδότη Σταύρο Φανφάνη και την αρχισυντάκτρια Μελαχροινή Μαρτίδου μεταφέροντας τις ευχές του για τον καινούργιο χρόνο. Παράλληλα εξέφρασε την δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασίας με την ιατρική σχολή του ΔΠΘ αλλά και σχολές φιλολογίας, ιστορίας, και νομικών επιστημών, ενώ απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που είχαν να κάνουν και με το ρευστό περιβάλλον που δημιουργείται σε χώρες της Μεσογείου που διεκδικούν τον εκδημοκρατισμός τους όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Ο κ. Τιμονιέ έκανε αναφορά στην παρουσία της  Frontex που την στελεχώνει μεγάλος αριθμός Γάλλων συνοριοφυλάκων, ενδιαφέρθηκε να δει πως βλέπουν οι Θρακιώτες την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το συρμάτινο τείχος, ενώ η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολλά επίπεδα αγγίζοντας την πραγματικότητα της Θράκης αλλά και την διεθνή κατάσταση.
 «Οι δεσμοί με την περιοχή της Θράκης είναι συνεχείς, είναι σημαντικό να έχεις συχνές επαφές για να μην βλέπεις τα πράγματα μόνο με μια διάσταση αντίθετα να καταγράφεις τους σπόρους ανάπτυξης σε αυτό τον χώρο. Σε θέματα πολιτικής οικονομίας οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια πολιτική σε κυρίως σε  αγροτικά ζητήματα και, ιδιαίτερα για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη. Για εμάς, ως Γαλλική προεδρία των G8 και των G20 είναι πολύ σημαντικό θέμα η αγροτική πολιτική και η ασφάλεια των τροφίμων» θα πει ο κ. πρόξενος.

«Με την σημαντική παρουσία μας στην Θράκη, στα πλαίσια της Frontex στηρίζουμε τις προσπάθειες που κάνουν οι Έλληνες για να αναχαιτίσουν την λαθρομετανάστευση. Επισημαίνω ότι η Γαλλία στηρίζει πλήρως προς αυτή την προσπάθεια την Ελλάδα και πιστεύω ότι θα πρέπει και οι άλλοι Ευρωπαίοι να το κάνουν, γιατί σίγουρα εκτός από ελληνικό θέμα είναι κυρίως Ευρωπαϊκό ζήτημα η λαθρομετανάστευση και με την αστάθεια που υπάρχει στην Μεσόγειο αυτό το θέμα μπορεί να πάρει άλλες διαστάσεις οπότε η Θράκη δεν είναι μια περιφερειακή ζώνη αλλά η εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης.


Ο Γάλλος πρόξενος κ. Κριστιάν Τιμονιέ από την επίσκεψή του
στα γραφεία του “Χρόνου” με την Μελ. Μαρτίδου


Πως παρακολουθείτε τα γεγονότα στην Αίγυπτο και όλα αυτά που συμβαίνουν στην Τυνησία και την στην Βόρειο Αφρική;
-Είναι μια σημαντική περίοδος στην εξέλιξη του Μεσογειακού κόσμου. Είναι θέμα που αφορά την Γαλλία, την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες της Μεσογείου. Στην χώρα μας αναπτύχθηκαν οι αρχές της δημοκρατίας οπότε θα πρέπει να τις χαιρετούμε όπου αλλού εξελίσσονται. Από την άλλη πλευρά χρειάζεται επαρκής σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη. Το ζήτημα είναι να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ αυτών των τριών θεμάτων, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε χαμηλών τόνων και σε επιφυλακή γιατί είναι χώρες που οι λαοί παίρνουν το μέλλον τους στα χέρια τους, κάτι εξ αρχής  θετικό.

Να περιμένουμε κάτι άλλο μετά την κρίση στην Ελλάδα, το ξέσπασμα στην βόρεια Αφρική, τα συμβάντα στην Αίγυπτο. Οι διπλωμάτες έχουν συνήθως μια ενόραση γιατί μελετούν τα γεγονότα και μπορούν να προβλέψουν.
-Πιστεύω ότι οι καταστάσεις είναι τελείως διαφορετικές. Μετά από ένα έντονο σοκ ίσως να υπάρχουν περιφερειακές ανακατατάξεις. Σίγουρα είναι περιοχές που είναι σε πλήρης εξέλιξη και μερικές φορές η οικονομική κρίση επιταχύνει αυτές τις εξελίξεις τόσο προς το καλύτερο όσο και προς το χειρότερο, γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη που προσαρμόζεται.

Έχετε υπηρετήσει ως πρόξενος σε αυτές τις περιοχές;
-Όχι έχω επισκεφθεί την Αίγυπτο ως απλός τουρίστας. Ως υπεύθυνος τουριστικών προγραμμάτων χειρίστηκα διάφορα προγράμματα στις σχέσεις των Μεσογειακών χωρών, γιατί η Γαλλία με αυτές τις χώρες αυτές έχει προγράμματα ανταλλαγής επιστημόνων και ανταλλαγές στον τομέα της έρευνας.

Έχετε επικοινωνία με τους πρέσβεις των άλλων χωρών και στην Τυνησία που είναι Γαλλόφωνη…
-Ναι ασφαλώς, με μερικούς έχω και πολύ συχνές επαφές γιατί είναι και φίλοι μου, όπως ο πρέσβης στην Αίγυπτο, αλλά τελευταία δεν έχω νέα του. Έστειλα ένα email αλλά δεν έλαβα απάντηση Επίσης γνωρίζω πολύ καλά και τον γενικό πρόξενο που βρίσκεται στο Κάιρο και ο οποίος ξέρω ότι έχει πάρα πολύ δουλειά με τους 10.000 Γάλλους που υπάρχουν στο Κάιρο.

Ο κ. Τιμονιέ έχει επισκεφθεί τη Αλγερία αλλά όχι την Λιβύη με την οποία δεν υπάρχουν σχέσεις. Πρόσφερε ένα αυθεντικό  γαλλικό κρασί και ευχήθηκε στο «Χρόνο να γεμίζει ειδήσεις και διαφημίσεις, ενώ συνεχάρη την προσπάθεια που γίνεται στην ιντερνετική έκδοση του Χρόνου, με το site www xronos.gr  όπου και φωτογραφήθηκε στο νέο banner  που προβάλλει την συμμετοχή του στη νέα εποχή.

Μ.Μ.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr