«Έγιναν πάρα πολλά βήματα για τη φύλαξη των συνόρων» | xronos.gr
ΧΡ. ΓΙΑΛΑΜΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΒΡΟΥ

«Έγιναν πάρα πολλά βήματα για τη φύλαξη των συνόρων»

21/03/24 - 8:00
«Έγιναν πάρα πολλά  βήματα για τη φύλαξη  των συνόρων»

Διαρκές το ενδιαφέρον της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για τα τεκταινόμενα στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, από τα γεγονότα των Καστανεών μέχρι σήμερα - Στο επίκεντρο και του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος τα ευρωτουρκικά σύνορα κι η επέκταση του φράχτη

Μέχρι τον Οκτώβριο η προκήρυξη για τις προσλήψεις νέων συνοριακών φυλάκων στη Ροδόπη που ακούμε εδώ και 3 χρόνια; Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλείται να μην απογοητεύσει για ακόμη μία φορά τους κατοίκους της Ροδόπης

Ουδέν κακό αμιγές καλού φαίνεται πως ισχύει γύρω από τη διαχείριση του μεταναστευτικού στα ελληνοτουρκικά σύνορα της Θράκης και συγκεκριμένα στον ποταμό Έβρο. Τα τελευταία χρόνια, μετά την «επίθεση» στις Καστανιές το 2020, ο Έβρος κι η Θράκη ήρθαν όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό επίκεντρο. Αυτό που χρόνια τώρα καταγράφαμε με ρεπορτάζ πεδίου και φιλοξενώντας ανθρώπους της συνοριοφυλάκης, έγινε για τα καλά αντιληπτό ευρύτερα εντός κι εκτός Ελλάδας, δηλαδή ότι η Τουρκία διαχρονικά προωθούσε κατά το δοκούν μη νόμιμους μετανάστες στη χώρα μας, ενώ η ελληνική συνοριοφυλακή -απουσία επαρκούς στελέχωσης και μέσων- αδυνατούσε να ανταποκριθεί στην αποτροπή των ροών.

Έγιναν πολλά (για τον Έβρο)
Από το 2020 μέχρι σήμερα, πάντως, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια στελέχωσης της συνοριοφυλακής κι ενίσχυσης με σταθερών και κινητών μέσω της επιτήρησης των συνόρων. Αυτό αναγνώρισε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς. «Πρέπει να δεχτούμε ότι έγιναν πάρα πολλά βήματα για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επίσης αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια ανά τακτά χρονικά διαστήματα η φυσική και πολιτική ηγεσία Ελληνικής Αστυνομίας και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα επισκέπτονται τον Έβρο.

Προς αυτή την κατεύθυνση πριν μερικές ημέρες βρέθηκαν ξανά στην περιοχή ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που επέστρεψε στο γνώριμο γι’ αυτόν χαρτοφυλάκιο, καθώς επίσης ο γενικός επιθεωρητής ΕΛΑΣ Βορείου Ελλάδας. Ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς θύμισε πως ήταν 2019, όταν τέθηκαν ενώπιον του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης της συνοριοφυλακής στον Έβρο. Έκτοτε, όμως, και διαδοχικά έχουν προσληφθεί 650 νέοι συνοριακοί φύλακες. Παράλληλα, έχουν επιλυθεί πολλά από τα ζητήματα προμήθειας σύγχρονου εξοπλισμού, η αναγκαιότητα επέκτασης κι ενίσχυσης του αποτρεπτικού φράχτη σε πολλά σημεία της συνοριογραμμής, η ανανέωση αστυνομικών μέσων κι η αυξημένη παρουσία του FRONTEX στο πεδίο. Ειδικά η επέκταση του φράχτη έχει ήδη αποδώσει στο νότιο τμήμα του Έβρου κι αυτό το διάστημα προχωρούν οι εργασίες επέκτασης στο κεντρικό τμήμα του νομού.

Κι ενώ πολλά πράγματα προχώρησαν για τον Έβρο -άρα για την ασφάλεια όλης της Θράκης και της Ελλάδας συνολικά-, οι δευτερεύουσες πύλες εισόδου, όπως η Ροδόπη που δέχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεγάλες πιέσεις μέσω Βουλγαρίας ενώ παράλληλα αποτελεί τον δεύτερο νομό από τον ποταμό Έβρο, έχουν παραμείνει χωρίς επαρκή στήριξη. Εδώ και τρία χρόνια ακούμε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για πρόσληψη 100 συνοριακών φυλάκων με κριτήρια εντοπιότητας στη Ροδόπη, αλλά αντίστοιχα τόσα χρόνια τα κυβερνητικά χείλη διαψεύδονται. Άλλη μία υπόσχεση δόθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι μέχρι τον φετινό Οκτώβριο θα έχει δρομολογηθεί η προκήρυξη τόσο για τη Ροδόπη όσο για την Καβάλα, που αναμένουμε να καταγράψουμε εάν θα τηρηθεί ή διαψευστεί.

Η Τουρκία σε ρόλο καλού παιδιού
Στις μειωμένες ροές και την καλύτερη δυνατή διαχείριση του μεταναστευτικού μέσω Έβρου έχει συντελέσει κι η στάση της Τουρκίας, μετά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Η τουρκική πλευρά για πρώτη φορά πραγματοποιεί ουσιαστικούς ελέγχους στα σύνορά της, ενώ στο παρελθόν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κι η ενεργός συνεργασία της με τα κυκλώματα διακίνησης, προκειμένου να προωθούν μη νόμιμους μετανάστες στη χώρα μας.


«Η Τουρκία δεν συνεργάζεται με τα κυκλώματα διακινητών πλέον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος όμως ήταν ξεκάθαρος: «κοιτάμε πάρα πολύ μικρό καλάθι, γιατί το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν σε μικρότερη κλίμακα, αλλά μετά να αλλάζουν τα πράγματα με πάρα πολλές κρίσεις» με αποκορύφωμα το 2020 στις Καστανιές. Πάντως, ενώ οι ροές είναι μειωμένες στον Έβρο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δηλαδή στις περιοχές που… παραδοσιακά δέχονταν μεγάλες πιέσεις, τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανώς αντιληπτές σημαντικές ροές μέσω Ρόδου (Δωδεκανήσων ευρύτερα) ακόμη και Κρήτης.

Με τη Μεσόγειο να είναι στο επίκεντρο κομβικών γεωπολιτικών εξελίξεων, ακόμη και πολεμικών μετώπων, η αβεβαιότητα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον γύρω από το μεταναστευτικό παραμένει. «Δεν υπάρχει εφησυχασμός στις υπηρεσίες μας, αλλά δεν υπάρχει καταπόνηση των δυνάμεων και του εξοπλισμού, σε σχέση με το παρελθόν που έφτανε στα κόκκινα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr