Χαλήλ Τζιχάτ: «Το μπαϊράμ είναι χαρά και αλληλεγγύη» | xronos.gr
ΜΟΥΦΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Χαλήλ Τζιχάτ: «Το μπαϊράμ είναι χαρά και αλληλεγγύη»

09/07/22 - 8:00
2342354253-5.jpg

Ξεκίνησε η μεγάλη εορτή των μουσουλμάνων. Τη Μουφτεία επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός: «η Θράκη παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων»

«Εύχομαι καλό κι ευτυχισμένο κουρμπάν μπαϊράμ. Το μπαϊράμ είναι χαρά, αλληλεγγύη, να συμμεριζόμαστε τις καλές στιγμές που ζούμε». Αυτά μετέφερε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ μιλώντας για τη μεγάλη εορτή των μουσουλμάνων που ξεκίνησε την Παρασκευή 8 Ιουλίου κι ολοκληρώνεται την Τρίτη 12 Ιουλίου.

Μιλώντας για τη θρησκευτική σημειολογία της εορτής, είπε: «το κουρμπάν από την αραβική ρίζα σημαίνει προσέγγιση, δηλαδή για να φτάσουμε κοντά στα θελήματα του Θεού. Έτσι, με τη θυσία ο μουσουλμάνος πιστεύει ότι έτσι κερδίζει τη χάρη του Θεού και τηρεί τις διαταγές του». Κάλεσε τους συμπολίτες μας να τηρήσουν τα έθιμα, όπως αυτά αναφέρονται στη θρησκεία, δηλαδή οι έχοντες να βοηθήσουν τους απόρους μουσουλμάνους. «Υπάρχουν προϋποθέσεις για τη θυσία, δηλαδή να έχει τη δυνατότητα από οικονομική πλευρά, ενώ τα ζώα που σφάζονται πρέπει να γίνεται με τις διαταγές της θρησκείας. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θυσιάζουν ζώα για το όνομα του Θεού. Το τηρούν οι πιστοί» είπε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των κρουσμάτων κι αν ανησυχεί αυτό τους πιστούς σημείωσε πως «οι άνθρωποι κατάλαβαν το θέμα, δεν είναι αστείο, κι άρχισαν από μόνοι τους να φορούν ξανά μάσκες. Μας ανησυχούν τα κρούσματα. Συνιστούμε στους πιστούς να είμαστε προσεχτικοί αυτές τις γιορτές».


Στη Μουφτεία ο πρωθυπουργός
Στο περιθώριο της περιοδείας του στη Ροδόπη, ο πρωθυπουργός έκανε σύντομη στάση στη Μουφτεία, προκειμένου να ευχηθεί στους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας για το μπαϊράμι. Εκεί, μετέφερε ευχές σε πολίτες, στον Μουφτή Χαλήλ Τζιχάτ και στον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής Σελίμ Ισά. Ο κος Μητσοτάκης ευχήθηκε «υγεία κι ευτυχία» ενώ αναφέρθηκε στο μοντέλο ισονομίας και ισοπολιτείας που εγκαθίδρυσε στη Θράκη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως βούλησή του είναι να συνεχιστεί, με ίσα δικαιώματα προς όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκείας. 

«Όλη η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Δεν θέλω να ξεχνάω ποτέ ότι ο πατέρας μου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν αυτός ο οποίος καθιέρωσε στην πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία στην Θράκη. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αναμνηστικά δώρα καθώς και το περιοδικό με θέμα «εκτελεσθέντα έργα υπό της ΔΕΜΠ Κομοτηνής» δώρισε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Σελίμ Ισά. Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Ξάνθης, Χαλήλ Καράνταη, και ο Πρόεδρος Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Διδυμοτείχου Ιρφάν Μολλά.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr