Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Κ. Παπάζογλου: "Σταματήσαμε άμεσα τη διαρροή, διαβρέξαμε την περιοχή"
"Συναγερμός" σήμερα τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, εξαιτίας διαρροής υγραερίου που συνέβη στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή στο εργοστάσιο της γνωστής μπύρας Βεργίνα.
Η διαρροή, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στη δεξαμενή υγραερίου. Μπορεί το εργοστάσιο να λειτουργεί με φυσικό αέριο, όμως υπάρχει δεξαμενή υγραερίου, η οποία λειτουργεί ως "δεύτερη πηγή", προκειμένου, αν υπάρξει κάποια επιπλοκή στο φυσικό αέριο, η λειτουργία του εργοστασίου να συνεχίσει ακώλυτα.
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Μόλις διαπιστώθηκε η διαρροή, έγινε σχετική κλήση προς την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία έδειξε ετοιμότητα, κι επενέβη άμεσα στο σημείο. Μάλιστα, με εντολή του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου, στην επιχείρηση συμμετείχαν πυροσβεστικά οχήματα από Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εγγυηθεί η καλύτερη δυνατή επέμβαση στο σημείο.
Την αντλία έκλεισε ο ίδιος ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, Κωνσταντίνος Παπάζογλου, ο οποίος μας πληροφόρησε σχετικά για την επιχείρηση. Μόλις η διαρροή σταμάτησε, η υπηρεσία έκανε επεμβάσεις σε όλη τη βόρεια περιοχή της ΒΙΠΕ. "Επειδή το υγραέριο είναι βαρύτερο από τον αέρα συγκεντρώνεται σε πιο χαμηλά στρώματα. Γι' αυτό και διαβρέχουμε την περιοχή, προκειμένου να διασφαλίσουμε την κατάσταση. Μάλιστα, διαβρέχουμε τη βόρεια περιοχή, καθώς πνέει νότιος άνεμος", μας εξηγεί καλύτερα ο διοικητής.
Εκτός από οχήματα της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, στο σημείο βρέθηκαν αυτοδιοικητικοί, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Δράμας Αργύρης Πατακάκης, και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΑΜ-Θ Κώστας Χουβαρδάς.
Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης οι εργαζόμενοι ήταν έξω από τον χώρο, προκειμένου να προφυλαχθούν.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ
Η διαρροή υγραερίου δεν είναι αμελητέα υπόθεση και πολλές φορές συνεπάγεται εκρήξεις ή πυρκαγιές, που έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές φθορές σε υλικά μέσα ή και τραυματισμό -ακόμη και θάνατο- πολιτών.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση ή μεταφορά του υγραερίου, γιατί είναι πολύ εύφλεκτο, εκρηκτικό και αποπνικτικό. Επιπρόσθετα, λόγω του ότι είναι βαρύτερο από τον αέρα, τυχόν διαρροή έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωσή του στο πάτωμα, σε υπόγεια και γενικά σε χαμηλά επίπεδα.
Σε περίπτωση αστοχίας υλικού ή ατυχήματος, με τόσο σοβαρή διαρροή, ώστε η πίεση εντός του δοχείου απότομα να εξισωθεί με την ατμοσφαιρική, μπορεί να συμβεί εκτεταμένη καταστροφική εκτόνωση. Οι εκρήξεις αυτού του τύπου είναι πολύ επικίνδυνες πρώτον διότι δεν χρειάζεται να υπάρξει ανάφλεξη για να συμβούν, αλλά αρκεί η απότομη ατμοποίηση του υγρού, και δεύτερον διότι ολόκληρη η δεξαμενή, όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή, μπορεί να διαρραγεί εκρηκτικά. Αν υπάρξει τέτοιου είδους έκρηξη σε δεξαμενή θα εκτονωθεί αναπόφευκτα όλο το περιεχόμενο υγρό, όσο κι αν είναι αυτό σε ποσότητα.
ΔΕΝ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΟΥΣ
Η μπύρα ενώνει τους ανθρώπους, ακόμη και στις ...διαρροές. Συνεπώς, οι υπεύθυνοι της Βεργίνας κέρασαν το προϊόν τους σε ανθρώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και σε προσωπικό, προκειμένου η αναμονή να γίνει ένα γευστικό διάλειμμα.




Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News