Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Αφορμή στάθηκε η καταγγελία γονέα για το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτό πιστοποιητικό που έγραφε «λοίμωξη αναπνευστικού»
Την επίσημη απάντησή της για όσα διημείφθησαν πριν από μερικές ημέρες σε σχολείο της Ροδόπης όταν γονέας προσκόμισε ως δικαιολογητικό για τις απουσίες του γιου του πιστοποιητικό που έγραφε ότι το παιδί αντιμετώπισε «λοίμωξη του αναπνευστικού» και όχι «εποχική γρίπη».
Το έγγραφο δεν έγινε δεκτό και σύμφωνα με τον γονέα, οι τόνοι ανέβηκαν, ωστόσο η κα Μαριγούλα Κοσμίδου, που προΐσταται της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, εξηγεί: «[…]ο γονέας, προσκόμισε στο σχολείο δικαιολογητικό για τις απουσίες του γιου του το οποίο έγραφε «λοίμωξη του αναπνευστικού» και όχι «εποχική γρίπη» όπως ορίζεται ρητώς στην εγκύκλιο. Επισημαίνεται ότι από το 2018 και συγκεκριμένα από τις 23 Ιανουαρίου 2018 με Αρ. Φύλλου 120 και Aριθμ. 10645/ΓΔ4 στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε' Φοίτηση μαθητών/τριών: Άρθρα 23 – 29 και όπως έχει τροποποιηθεί από την ΥΑ 79942/ΓΔ4/21-5-2019 (ΦΕΚ 2005/τβ΄/31-5-2019) σχετικά άρθρα 23-24 και 27,28,29 δεν υπάρχει πλέον το καθεστώς των δικαιολογημένων απουσιών με ιατρικές βεβαιώσεις όπως ενδεχομένως να θυμούνται ότι προϋπήρχε αλλά είναι σαφής και διατυπωμένος με το ανωτέρω ΦΕΚ ο τρόπος και ο λόγος μη προσμέτρησης συγκεκριμένων.
Στο δε Άρθρο 29 αναφέρεται: «Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή/τριας που απουσίασε από το σχολείο οφείλει να γνωστοποιεί στο σχολείο τους λόγους της απουσίας άμεσα με έναν από τους τρόπους επικοινωνίας που έχει δηλώσει στο σχολείο κατά την εγγραφή του/της μαθητή/τριας σε αυτό.
Η γνωστοποίηση του λόγου των απουσιών συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά μόνο στην περίπτωση που προβλέπεται ο μη υπολογισμός τους κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων φοίτησης.» Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν δεν προσμετρούνται οι απουσίες που θα βεβαιωθούν ότι έγιναν εξαιτίας της εποχικής γρίπης.
Επομένως όπως από τα ανωτέρω ο αναγνώστης σας συμπεραίνει η αποδοχή ενός μη σύννομου πιστοποιητικού θα σήμαινε ότι οι απουσίες για τις αντίστοιχες ημέρες θα ήταν στην κατηγορία των μη προσμετρήσιμων αποτελώντας μη νόμιμη πράξη και ταυτόχρονα διάκριση υπέρ του και καταπάτηση των δικαιωμάτων των άλλων. Δεν τίθεται δε θέμα απλής δικαιολόγησης καθότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και τέτοια τακτική πλέον».
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό που είχε προσκομίσει ο γονέας δεν ήταν σύννομο και γι’ αυτό δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
Παράλληλα, η κα Κοσμίδου σημειώνει ότι «η ΔΔΕ Ροδόπης ως φυσικός άμεσος προϊστάμενος είναι πάντα ανοικτή να επικοινωνήσει με τους γονείς και κηδεμόνες ώστε να διευκρινιστούν τυχόν σημεία που χρήζουν αποσαφήνισης όπως και να καθοδηγήσει τις σχολικές της μονάδες σε περίπτωση λάθους ή και να διαμεσολαβήσει προς άρση παρεξηγήσεων, να παραλάβει την οποιαδήποτε καταγγελία και να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από τον Νόμο και τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα[…]».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News