Η «κάθοδος» των Βουλγάρων στο real estate της Ροδόπης | xronos.gr
ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ & ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Η «κάθοδος» των Βουλγάρων στο real estate της Ροδόπης

21/04/25 - 9:00
Η «κάθοδος» των Βουλγάρων  στο real estate της Ροδόπης

«Πρέπει να αντιληφθεί η πολιτεία ότι ο Δήμος μας ερημώνει. Όταν ένα σπίτι στο χωριό αδειάζει, τότε μοιραία το ακίνητο ή θα πέσει ή θα πουληθεί», περιέγραψε ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Απόστολος Ιωάννου

Από την οικονομική κρίση μέχρι σήμερα άρχισε η «άλωση» της περιουσίας, με ευθύνες τόσο της πολιτείας που δεν έδωσε κίνητρα όσο και ντόπιων που δεν πίστεψαν στην τουριστική δυναμική του παραλιακού μετώπου

Μπορεί το τελευταίο διάστημα η περιοχή μας να ήρθε ξανά στην επιφάνεια λόγω του τουρκικού real estate μέσω νομικών προσώπων σε Θράκη –κυρίως Έβρο- κι Ανατολικό Αιγαίο, ωστόσο ο «εποικισμός» του real estate της Ροδόπης συγκεκριμένα συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία από Βούλγαρους.

Βούλγαροι τουρίστες ή επενδυτές, έχουν αγοράσει από το άνοιγμα του κάθετου άξονα κυρίως κι έπειτα, πολλά σπίτια και οικόπεδα σε παραθαλάσσιες περιοχές ή σε χωριά που απέχουν έως 15 χλμ από το θρακικό πέλαγος. Μάλιστα, το διάστημα 2013-2020 πουλήθηκαν πολλές δεκάδες κατοικίες –κυρίως παλιότερης κατασκευής- σε χωριά όπως ο Ίμερος, οι Προσκυνητές κι η Ξυλαγανή αλλά όχι μόνο, σε Βούλγαρους τουρίστες ή επενδυτές. Οι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν το δημογραφικό και οικονομικό πρόβλημα της περιοχής, τη φυγή νέων, την αδυναμία ή αδιαφορία διατήρησης πρώτης ή εξοχικής κατοικίας στο χωριό, τη μη αξιοποίησή της τουριστικά από ντόπιους, με αποτέλεσμα να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές ακίνητα σε περιοχές κοντά στη θάλασσα.

Την τελευταία πενταετία οι τιμές έχουν ανέβει, καθώς όσα ήταν να πουληθούν… κοψοχρονιά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ήδη πουλήθηκαν, γι’ αυτό –εμπειρικά τουλάχιστον- φαίνεται το τελευταίο διάστημα η τάση πώλησης περισσότερων οικοπέδων παρά σπιτιών. Σε κάθε περίπτωση, Ροδοπίτες –είτε εξαιτίας οικονομικής δυσκολίας είτε επειδή δεν πίστεψαν ότι αυτά τα ακίνητα θα έχουν τουριστική αξία- πούλησαν περιουσίες, ενώ από την άλλη η ελληνική πολιτεία δεν μερίμνησε να δώσει κίνητρα διατήρησης των ακινήτων στους ντόπιους (πχ με μεγαλύτερες επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων για αξιοποίηση).

Καταρρέει δημογραφικά ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
Το πρόβλημα αφορά και τους δύο Δήμους της Ροδόπης που έχουν παραλιακό μέτωπο, αλλά είναι πολύ πιο έντονο στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, ιδίως στον Ίμερο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Απόστολο Ιωάννου, υπάρχει μία τάση κυρίως από Βουλγάρους, οι οποίοι κατεβαίνουν στην περιοχή μας παραθαλάσσια και σε οικισμούς που είναι κοντά στη θάλασσα. Αν και δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό, εκφράζει τον γενικότερο προβληματισμό του για την κατάσταση.

«Πρέπει να αντιληφτεί η πολιτεία ότι ο Δήμος μας ερημώνει» σημειώνει και καλεί την πολιτεία να λάβει κατάλληλα μέτρα έναντι της δημογραφικής κατάρρευσης. «Οι νέοι κυρίως φεύγουν από τα χωριά για οικονομικούς λόγους. Όταν ένα σπίτι στο χωριό αδειάζει, τότε μοιραία το ακίνητο ή θα πέσει ή θα πουληθεί. Πώς να αντισταθεί κάποιος άνθρωπος να πουλήσει το ακίνητό του; ας δώσει κίνητρα η πολιτεία, για να κάνει ελκυστική την περιοχή μας», περιγράφει ο δήμαρχος.

Θα προτιμούσαμε να είναι ντόπιοι…
Οι αγορές ακινήτων από τουρίστες πάντως –εν προκειμένω Βουλγάρους- δίνει φυσικά κι αναπτυξιακή-οικονομική ώθηση σε μία περιοχή, γεγονός που αποτυπώνεται ιδιαίτερα στο αναπτυσσόμενο Φανάρι. «Επενδύουν πλέον και Βούλγαροι στο χωριό» δηλώνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πέτρος Καραβέτης, κάνοντας λόγο για αγορές οικοπέδων, σπιτιών ακόμη και ξενοδοχείου που αναγείρει αυτό το διάστημα Βούλγαρος επενδυτής.

«Το Φανάρι έχει μέλλον, είναι κοντά στην Κομοτηνή, κοντά στην Ξάνθη, κοντά στα σύνορα, έχει καλό δρόμο» περιγράφει με αισιοδοξία για τον τουρισμό. Αναγνωρίζει ότι οι επενδύσεις των Βουλγάρων φέρνουν κίνηση στο χωριό, αλλά «θα προτιμούσαμε να είναι ντόπιοι» λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχτεί ίσως εάν δίνονταν πιο ισχυρά κίνητρα στους ντόπιους να διατηρήσουν και να αξιοποιήσουν επενδυτικά τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη Νικόλαο Λόη, τα τελευταία χρόνια έχουν αγοραστεί κυρίως σπίτια παλιάς κατασκευής σε χωριά ή οικόπεδα από Βούλγαρους, αλλά έχουν καταγραφεί ακόμη κι αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών μονάδων και καταστήματος εστίασης.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr