Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Μέτωπο κατά των νέων κατακτητών ετοιμάζει η τοπική κοινωνία Το ΟΧΙ να είναι βροντερό και να ακουστεί και στην κεντρική διοίκηση ζήτησε το μέλος της διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της επένδυσης χρυσού στη Θράκη
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε το χθεσινό δισέλιδο δημοσίευμα του «Χ», σχετικά με τις προθέσεις των «Χρυσωρυχείων Θράκης», να ξεκινήσουν έρευνες στην περιοχή της Μαρώνειας, της Κρωβύλης και των Προσκυνητών. Ήδη αντέδρασε η διανομαρχιακή επιτροπή κατά της μεταλλουργίας χρυσού στη Θράκη, και μαζί με το δήμο Μαρώνειας Σαπών και την κίνηση πολιτών Μαρώνειας-Σαπών, Φιλλύρας και Αρριανών διοργανώνουν την Παρασκευή ενημερωτική εκδήλωση, για τη μεταλλουργία στη Θράκη. Από προχθές είναι γνωστό ότι ανοιχτή συνέλευση προγραμματίζεται και στη Μαρώνεια το Σάββατο στις 7 μ.μ. και παράλληλα άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις κατά της ενδεχόμενης παρουσίας των «Χρυσωρυχείων Θράκης», στην Μαρώνεια. Είναι ζήτημα το οποίο σκοπεύει να αναδείξει η τοπική κοινωνία, για να κόψει τη φόρα σε μία «χούφτα» ανθρώπους που θεωρούν ότι μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΘΗΡΩΝ
Την ίδια ώρα που ξεκινά η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το θανατηφόρο και επικίνδυνο εγχείρημα των χρυσοθήρων, άρχισαν να αντιδρούν και οι πολίτες. Ένας από αυτούς ο Κυριάκος Τσομπανικολίδης βιολόγος στο επάγγελμα και με καταγωγή από τους Προσκυνητές. Ο ίδιος είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης, όμως αυτές τις ημέρες έτυχε να βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τους Προσκυνητές από όπου με έκπληξη πληροφορήθηκε το τελευταίο «τέχνασμα» των χρυσοθήρων. Δήλωσε τη δυσαρέσκεια του, και τον προβληματισμό του, στην σκέψη μόνο ότι στα ιστορικά χώματα της Μαρώνειας θα πατήσουν άνθρωποι και μηχανήματα με σκοπό να «κοσκινίσουν τα βουνά της» και να βγάλουν χρυσό για τους Καναδούς επιχειρηματίες.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αν και διαμένει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά ενημερώνεται για τα ζητήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του και όπως εξομολογήθηκε στο «Χ», παρακολουθεί εδώ και χρόνια την υπόθεση χρυσού στη Θράκη, τις προσπάθειες των εταιριών να επενδύσουν και της τοπικής κοινωνίας να αντιστέκεται σθεναρά και όλο και πιο μαζικά. «Έτυχε να δω το δορυφορικό αποτύπωμα που αφορά μια έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων που ξεκινά ανατολικά προς Προσκυνητές μέχρι περίπου στην Κρωβύλη και κλείνει το τρίγωνο στην Μαρώνεια, όπου μέσα περιλαμβάνει το ρυάκι του Πλατανίτη και το σπήλαιο της Μαρώνειας». Αυτό δήλωσε, αναφερόμενος στην περιοχή, όπου αιτήθηκε να ερευνήσει η εταιρία «Χρυσωρυχεία Θράκης». Μέρη που έχουν ένα ειδικό ενδιαφέρον είπε, εκτιμώντας ότι θα προστατεύονται από κάποια διεθνή περιβαλλοντική συνθήκη λόγω των σπανίων και προστατευόμενων ειδών που φιλοξενούν. Πέρα από αυτό, κανείς δεν έχει δικαίωμα να παραβιάσει την παρθένα φύση και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν οι κάτοικοι. Η ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας δεν είναι ανεπτυγμένη τουριστικά, όμως έχει να προσφέρει ένα φυσικό περιβάλλον, θάλασσες με καθαρά νερά, «οπότε αυτό αυξάνει και τη σημαντικότητα του θέματος», ανέφερε ο κ. Τσομπανικολίδης. «Ξέρουμε όλοι ότι αυτά τα ορυχεία χρυσού χρησιμοποιούν ουσίες προκειμένου να γίνει εξόρυξη, είτε αυτή είναι επιφανειακή όπως λένε – είτε είναι κάθετη με κάποια πηγάδια, έχει να κάνει καθαρά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που αυτό βέβαια μακροπρόθεσμα έχει άμεση επίπτωση στην υγεία, μέσω των υπογείων υδάτων, μέσω των καλλιεργειών και είναι ένα θέμα αρκετά σοβαρό».
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ
Ο κ. Τσομπανικολίδης αναφέρθηκε ακόμα στο μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται για τη Θράκη. Η πράσινη ανάπτυξη έχει μείνει στη θεωρία είπε, διαπιστώνοντας την πλήρη αποβιομηχάνιση της περιοχής. Από την άλλη προωθείται το μοντέλο ανάπτυξης που θέλει την πλήρη καταστροφή του περιβάλλοντος και την εξάντληση των φυσικών πόρων. «Δε βλέπω καμία ανάπτυξη, βλέπω ότι έχουν υποχωρήσει τα πάντα, ακόμη και στη βιομηχανική περιοχή, όπου οι περισσότερες μονάδες είναι κλειστές. Αυτό που με βάζει εμένα σε σκέψεις είναι ότι αυτή η διαδικασία, που είναι το fast track για την συγκεκριμένη επένδυση, είναι μια διαδικασία πολύ γρήγορη, θέλοντας να προσπεράσει κάποια εμπόδια για λόγους ευνόητους. Βάζει βέβαια πάντα την κρίση από πάνω, για να φέρει γρήγορο χρήμα για να γίνουν κάποια τετελεσμένα γεγονότα στην περιοχή». Από την άλλη τόνισε, ότι η επένδυση για να προχωρήσει θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πολιτών, αυτό είναι προϋπόθεση ανέφερε. «Ο ντόπιος πληθυσμός είναι εκείνος που θα υποστεί τις συνέπειες από αυτή τη δραστηριότητα, και όχι η εταιρεία, που θα έρθει για μερικά χρόνια. Θα δώσει σε κάποιους ανθρώπους δουλειά, αλλά μετά θα φύγει. Ό,τι αφήσει πίσω της θα τα υποστούν οι επόμενες γενιές, γιατί μιλάμε ότι πάμε αρκετά πίσω σε επίπεδο γενεών ίσως». Ο ίδιος υπενθύμισε την υπόθεση Τσέρνομπιλ και το τι συμβαίνει 26 χρόνια μετά στην περιοχή του πυρηνικού ατυχήματος, θυμίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη φωτιά και να είναι σίγουρος ότι δε θα καεί. Είναι σοβαρό θέμα πρόσθεσε, καλώντας τους πολίτες να ενημερωθούν υπεύθυνα για τις συνέπειες που θα έχει στην υγεία τους, μία τέτοια επένδυση, αφού ως γνωστόν για την εξόρυξη απαιτούνται χημικά μέσα, τα οποία δεν εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο, αλλά μέχρι να χαθούν θα πρέπει να θυσιαστούν κάποιες γενιές ανθρώπων.
ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
Ο βιολόγος συνομιλητής μας κάλεσε τους τοπικούς φορείς να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, να αναδείξουν την υπόθεση και να ενημερώσουν τον πληθυσμό, γι΄ αυτό χαιρέτισε την πρωτοβουλία του δήμου Μαρώνειας Σαπών να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. «Από εκεί και έπειτα βέβαια θεωρώ ότι δεν πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να είναι μόνοι τους μέσα εκεί. Υπάρχουν οικολογικές ομάδες, κυρίως όμως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών χωρίς να δεσμεύει τους υπόλοιπους αυτό, γιατί δεν αφορά μόνο τοπικά, αλλά θα έχει συνέπειες σε όλη την περιοχή, σε όλο το νομό και στις θάλασσες, στους βιότοπους. Όταν μιλάμε για περιβάλλον μιλάμε και για εμάς, για την υγεία μας, η οποία δεν κοστολογείται».

Ανέστης Στρατιάδης: Η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι «μονοκαλλιέργεια» για οποιονδήποτε τόπο εμφανίζονται οι εταιρίες αυτές…
«Η υπόθεση χρυσού στη Μαρώνεια, είναι αποτέλεσμα της ύπουλης τακτικής που εφαρμόζουν οι χρυσοθήρες», είπε ο Ανέστης Στρατιάδης, μέλος της διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της επένδυσης χρυσού. Ο ίδιος ανέφερε ότι ακολουθήθηκε η ίδια τακτική στην Χαλκιδική όπου δεσμεύτηκαν 320.000 στρέμματα, ενώ και στη Θράκη οι χρυσοθήρες εφαρμόσουν την μέθοδο του «κατακτητή». «Στην περιοχή μας ξεκίνησαν με αυτά που δέσμευσαν και τώρα συνέχεια επεκτείνονται. Ήδη θέλουν να επεκταθούν από την περιοχή του Περάματος προς την περιοχή των Σαπών και τώρα μπαίνουν καθαρά και μέσα στην περιοχή της Μαρώνειας για ένα οικόπεδο 10.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει και το δρόμο από Μαρώνεια ως Κρωβύλη και περιλαμβάνει όλη την περιοχή του δάσους των Προσκυνητών, το σπήλαιο της Μαρώνειας. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι μια μονοκαλλιέργεια ουσιαστικά για οποιονδήποτε τόπο εμφανίζονται οι εταιρίες αυτές. Δεν υπάρχει καμία άλλου είδους ανάπτυξη, φέρνουν την καταστροφή», υποστήριξε. Η πραγματικότητα είναι μία τόνισε ο κ. Στρατιάδης, καλώντας την τοπική κοινωνία να πέσουν στις παγίδες, περί ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αντίθετα, είπε πως δημιουργούν πέντε θέσεις εργασίας, «πατάν σε αυτές σε μια οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα για να πετύχουν το σκοπό τους. Αφήνουν πίσω τους συντρίμμια, λίμνες τελμάτων. Έχουν εξαντλήσει όλα τα νερά, όλο το φυσικό πλούτο της περιοχής, έχουν απαξιώσει όλες τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες και στο τέλος σηκώνονται και φεύγουν. Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει η εγρήγορση από το πληθυσμό και φυσικά από τα μέσα ενημέρωσης για να ενημερώνεται ο κόσμος για το τι πραγματικά είναι αυτές οι εταιρίες».
ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Κατά τον Ανέστη Στρατιάδη πυρήνας της πολιτικής των χρυσοθήρων που έχουν ονοματεπώνυμα, είναι οι σκόρπιες αντιδράσεις. Η οικονομική ανέχεια, η απελπισία που σήμερα βιώνουν οικογένειες. Με τη βίαια πολιτική που ασκούν όμως δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, ότι όσα και αν θυσιάσει η τοπική κοινωνία, αυτοί θα θέλουν περισσότερα, λειτουργώντας ως κατακτητές. Η Θράκη έχει μέτωπο τα συμφέροντα και θα πρέπει συντονισμένα να αντισταθεί. «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς οι ίδιοι θα πρέπει διαχειριζόμαστε τον τόπο και τις τύχες μας και να μην τις αφήνουμε στα χέρια κάποιας κεντρικής διοίκησης ή εξουσίας, όποια και αν είναι αυτή, γιατί βλέπουμε ότι τελικά οι διασυνδέσεις αυτών των εταιριών με την κεντρική εξουσία είναι πάρα πολύ μεγάλες και μπορούν να φέρουν αυτά τα αποτελέσματα».
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η διανομαρχιακή επιτροπή κατά της επένδυσης έχει ήδη κάνει τις πρώτες της επαφές στις Σάπες, όπου δημιουργείται νέος πόλος κατά της επένδυσης. Παράλληλα όμως διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής, με επιστήμονες που θα αναλύσουν την υπόθεση χρυσός. «Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες και θα πρέπει το όχι τους να είναι βροντερό, να είναι τέτοιο που να ακουστεί στην κεντρική διοίκηση, γιατί ενώ το όχι υπάρχει από τους τοπικούς παράγοντες, από τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων και τους τοπικούς βουλευτές, αυτό το πράγμα βλέπουμε ότι η κεντρική διοίκηση δεν ακούει κανέναν και προσπαθεί να προχωρήσει. Έχουμε ήδη την απόφαση των δημάρχων που λένε ότι αν προχωρήσει αυτή η διαδικασία θα παραιτηθούν, το ίδιο ή κάτι ανάλογο πρέπει να κάνουν και οι βουλευτές που θα εκλεγούν από τις νέες εκλογές. Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι η κοινωνία είναι σύσσωμη ? ενωμένη και δεν θα ανεχτεί αυτές τις μεθοδεύσεις». Για την ενημέρωση σχετικά των κατοίκων, προγραμματίζεται εκδήλωση συζήτηση, αναφορικά με τις επιπτώσεις της «μεταλλουργίας χρυσού στη Θράκη». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το δήμο Μαρώνειας Σαπών, την Παρασκευή 1η Ιουνίου, στις 20:00 στο συνεδριακό κέντρο Σαπών, με ομιλητές τον Δάνο Σεργκελίδη, κτηνίατρο, υγιεινολόγο, λέκτορα Κτηνιατρικής ΑΠΘ και Γιάννη Τέντε, αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας του ΔΠΘ.
Τη διοργάνωση έχει ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών διανομαρχιακή επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της μεταλλουργία χρυσού, Κίνηση Πολιτών Μαρώνειας-Σαπών, Φιλύρας Αρριανών κατά της μεταλλουργίας χρυσού. Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο στις 2 Ιουνίου πραγματοποιείται λαϊκή συνέλευση, στο κτήριο της πρώην κοινότητας Μαρωνείας στις 19:00, οπότε και θα γίνει συγκέντρωση με σκοπό να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τα νέα δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται στην περιοχή. Εκεί θα συναποφασιστούν και οι δράσεις που θα αναλάβουν ο ομάδες πρωτοβουλίες, με στόχο η Θράκη να απαλλαγεί μία για πάντα από τον εφιάλτη των χρυσοθήρων.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News