Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Αυτοί οι δάσκαλοι αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο προκειμένου να προσφέρουν το κάτι παραπάνω, που λείπει από το εκπαιδευτικό σύστημα, στα παιδιά της πόλης
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων και σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ Ροδόπης και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, διοργάνωσε συνάντηση παρουσίασης προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων την Πέμπτη 31 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.
Τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Κατερίνα Σχοινά, η οποία εξήγησε πως "με τη συνάντηση αυτή και την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ των εκπαιδευτικών, επιχειρείται η αναγκαία ανατροφοδότηση, που θα τους χρησιμεύσει στην περαιτέρω βελτίωση και στον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού τους έργου", και τόνισε πως "φέτος υπήρξε ευρεία θεματολογία και διαθεματική προσέγγιση".
Κατόπιν, ευχαρίστησε όλους όσους θυσίασαν τον προσωπικό τους χρόνο γι' αυτά τα προγράμματα όπως τους σχολικούς συμβούλους Σμαρώ Αλεξάνδρου, Νέλλη Ζαφειριάδου και Δημήτρη Βλάχο, καθώς και πολλούς επιστήμονες, λογοτέχνες και καθηγητές του Δ.Π.Θ. που υπήρξαν εισηγητές σε επιμορφωτικές εκδηλώσεις όπως οι Κων/νος Γκοτοσίδης, Κων/νος Μάινος, Κατερίνα Δεμέτη, Ελευθερία Σγουρού, Σουζάνα Βουγιουκλή, Ζωή Γοδόση, Λίζυ Τσιριμώκου, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Νόρα Πυλόρωφ, Θωμάς Κοροβίνης, Χρήστος Χαρτοματσίδης, Στέφανος Γραβάνης, Στέλλα Λεοντοπούλου, Φαίη Καλλίδου, και άλλους σταθερούς συνεργάτες όπως φορείς, συλλόγους κλπ.
Από πλευρά της η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπη Μαίρη Κοσμίδου ανέδειξε μία άλλη διάσταση αυτών των προγραμμάτων, ανακαλώντας μία δική της ιστορία στην οποία πρώην μαθήτριά της, έχοντας πλέον παιδιά, μετά από πολλά χρόνια, την πλησίασε και την ευχαρίστησε για μία περιβαλλοντική δράση από την οποία έμαθε πολλά και της έμεινε για όλη της τη ζωή.
"Η άτυπη αυτή εκπαίδευση αφήνει πολλά στα παιδιά", σημείωσε εν προκειμένω η κα Κοσμίδου, που έκανε ιστορική αναδρομή στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κι ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτικούς που έχουν εργαστεί ή εργάζονται ακόμη μέσα στην τάξη "για να μπορείτε να δίνετε στα παιδιά το κάτι παραπάνω, αυτό που μένει".
ΤΡΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Στην εκδήλωση κλήθηκαν εκπαιδευτικοί που υλοποίησαν μαζί με τους μαθητές τους προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (σε περιβαλλοντική εκπαίδευση, αγωγή υγείας, πολιτιστικά θέματα και αγωγή σταδιοδρομίας) στη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους. Ο "Χ" παρακολούθησε την παρουσίαση τριών προγραμμάτων τοπικής ιστορίας κι αυτά καταγράφει.
Η Δέσποινα Καλογεράκη, καθηγήτρια στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, παρουσίασε το πρόγραμμα "Ματιές στην τοπική ιστορία: Το Παπίκιο Όρος, ο Άθως της Θράκης". Εξήγησε ότι "φέτος σκεφτήκαμε να ασχοληθούμε με ένα θέμα τοπικής ιστορίας και δεν θα κρύψω πως μάθαινα μαζί με τα παιδιά, γιατί δεν γνώριζα ότι επί Βυζαντινής εποχής, το Παπίκιο ήταν ο Άθως της Θράκης".
Τα παιδιά έκαναν επιτόπιες επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή και έρευνα στο διαδίκτυο, ενώ λειτούργησαν κι ως δημοσιογράφοι παίρνοντας συνεντεύξεις από πολλούς ανθρώπους. Η έρευνά τους αυτή τους οδήγησε μέχρι το μαθητικό πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο θεολογίας με θέμα "η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο". "Τα παιδιά χαίρονται κι αυτά τα προγράμματα τους μένουν στο νου. Μένει κάτι πολύ πιο μεγάλο από το γνωσιολογικό, η ίδια η εμπειρία", σημείωσε η εκπαιδευτικός.
Η Έφη Καραπούλη, καθηγήτρια στο 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, εξήγησε πως κάθε χρόνο αναδεικνύει από μία κοινότητα της Κομοτηνής, κι αυτή την χρονιά σειρά είχε η εβραϊκή (άγνωστη για τους περισσότερους) κοινότητα της πόλη; Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 22 μαθητές, με την εκπαιδευτικό και τους ίδιους να βρίσκουν υλικό από την βίαιη απομάκρυνση των Εβραίων της Κομοτηνής. "Αφορμή ήταν το μνημείο στο πάρκο", είπε η εκπαιδευτικός που παρουσίασε 50 διαφάνειες με πλούσιο ιστορικό υλικό. "Περπατήσαμε και περιηγηθήκαμε στην πόλη, και μετά την έρευνά μας, είδαμε τις ίδιες γειτονιές, αλλά με άλλη ματιά", είπε, φέροντας για παράδειγμα κέντρο διασκέδασης στην Κομοτηνή, όπου επί βουλγαροκρατίας είχε λειτουργήσει ως κέντρο κράτησης Εβραίων.
Οι καθηγήτριες Κατερίνα Σαλαμβά και Αναστασία Καραμπιμπέρη, εκ μέρους του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής "έτρεξαν" το πρόγραμμά που έφερε τους μαθητές σε επαφή με το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας. Όπως ανέλυσαν από κοινού, το κύριο θέμα του προγράμματος ήταν το εξής: "Το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο που γέννησε το θέατρο, ως μορφή τέχνης. Η αισθητική και παιδευτική του αξία τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα. Γνωριμία με το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας μέσα από πηγές, από το διαδίκτυο και από επιτόπια έρευνα. Διαδικτυακή περιήγηση σε άλλα αρχαία θέατρα που σώζονται σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας". Οι μαθητές μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο θέατρο, απέδωσαν μία σκηνή από την Ελένη του Ευριπίδη!
Ακολούθησαν πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις προγραμμάτων από τους υπεύθυνους καθηγητές.



Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News