Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Οριακή πτώση για τον ήδη "ταλαιπωρημένο" τζίρο από την κρίση
Δεν κινήθηκαν τους θερινούς μήνες τα εμπορικά καταστήματα της Κομοτηνής, όπως δεν είχαν κινηθεί σε αναζωογονητικό επίπεδο και πέρσι. Η παραδοσιακά μη τουριστική αγορά της Κομοτηνής σε συνδυασμό με διάφορους έκτακτους παράγοντες φέτος, συνετέλεσαν στο να δοθεί ένα ακόμη "χτύπημα" στον συνοικιακό ιδιοκτήτη εμπορικού καταστήματος.
"Πονεμένη ιστορία" οι θερινές εκπτώσεις
Ως μία "πονεμένη ιστορία" χαρακτηρίζει τις θερινές εκπτώσεις, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου. Η πρόεδρος εξηγεί πως αρχικά η τραγωδία στην Αττική, έπειτα η κακοκαιρία και τέλος οι υποχρεώσεις που ήρθαν στα τέλη του Αυγούστου (βλ. ΕΝΦΙΑ), αποτέλεσαν αντικίνητρα ώστε ο κόσμος να καταναλώσει. Κάποια κίνηση καταγράφηκε στις αρχές της εκπτωτικής περιόδου, αλλά μετά άρχισαν "τα ζόρια", όπως είπε η πρόεδρος, που δεν έκρυψε πως "τα έξοδα για τον Σεπτέμβριο είναι πολλά και συνεχώς αυξανόμενα, ενώ η τσέπη μας αδειάζει".
"Κινηθήκαμε οριακά πτωτικά το 2018"
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση της Κικής Κωνσταντινίδου, αναφορικά με την μέχρι στιγμής πορεία των εμπορικών καταστημάτων το 2018 που "ήταν οριακά πτωτική", όπως είπε, διευκρινίζοντας όμως το εξής: "Η πτωτική κίνηση το 2018 - σε σχέση με το 2017 - έρχεται προσθετικά μαζί με τα οκτώ χρόνια κρίσης και της πτώσης που έχουν υποστεί αυτά τα χρόνια τα καταστήματα".
Συνολικά κατά 70% έχει μειωθεί ο τζίρος, κατά την πρόεδρο, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Άρα, "με τόσο μεγάλη μείωση που έχουν τα καταστήματα και με παγιωμένες ή αυξημένες τις υποχρεώσεις στα καταστήματα πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμες επιχειρήσεις".
Η αγορά της Κομοτηνής πάντως κάθε χρόνο κινείται κάπως καλύτερα τον Σεπτέμβριο, χάρη στους φοιτητές, αν κι αυτή η περίοδος συνήθως δίνει 'παράταση' στους καταστηματάρχες κι όχι 'ανάσταση'. Η κα Κωνσταντινίδου χαρακτηρίζει ως τη "βαριά βιομηχανία" των εμπόρων της πόλης, την εποχή που έρχονται οι νέοι φοιτητές, γιατί "η Κομοτηνή είναι μια φοιτητούπολη", γι' αυτό και επιφυλάσσεται για νέες διαπιστώσεις όταν περάσει κι ο Σεπτέμβριος.
Μαζεύτηκαν οι υπογραφές για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου
Παρόλα αυτά, μία θετική είδηση, όπως είχε αναδείξει πρώτα ο "Χ", ήταν η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, στην οποία βρήκε σύμμαχο τον Δήμο Κομοτηνής, για διεκδίκηση της χρηματοδότησης για Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στην Ερμού και σε παρακείμενες οδούς. Όπως μας ενημέρωσε η Κική Κωνσταντινίδου, ύστερα κι από την εκστρατεία του Εμπορικού Συλλόγου, οι καταστηματάρχες πείστηκαν για τα θετικά της δράσης και συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές που απαιτούνταν για την υποβολή πρότασης.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται εκ νέου διαβούλευση με την συνεργαζόμενη εταιρία, ώστε το σχέδιο να οριστικοποιηθεί.
Με προτάσεις - Χωρίς τουρισμό
Εντούτοις, άλλες προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου φαίνεται να μην έχουν βρει ευήκοα ώτα. Και η κα Κωνσταντινίδου απαριθμεί δύο χαρακτηριστικές και μη κοστοβόρες:
Πρώτον, την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων σε κάθετο Άξονα και Εγνατία οδό.
Δεύτερον, την εκτύπωση φθηνών αλλά εύχρηστων φυλλαδίων που θα μοιράζονται στα σύνορα και θα διαφημίζουν την Κομοτηνή. "Δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά θέλουμε, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε λίγο παραπάνω τον κόσμο, ώστε να μπει μέσα στην Κομοτηνή", διαπιστώνει.
Σε χειμερινό ωράριο τα εμπορικά καταστήματα
Με αφετηρία το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 15 Ιουνίου του '19, το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων αλλάζει σε χειμερινό, ως είθισται κάθε χρόνο: Δευτέρα με Σάββατο 8:30 με 14:30. Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τα καταστήματα ανοίγουν και απογεύματα 17:30 με 21:00. Και φέτος το ωράριο που φέρει την σφραγίδα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, συνοδεύεται από σλόγκαν υπέρ της τοπικής αγοράς. "Αγαπώ και στηρίζω την αγορά μου", λέει το μήνυμα.
Η κατάσταση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα που διεξήγαγε, πανελλαδικά αλλά και τοπικά σε 67 πόλεις. Η τηλεφωνική έρευνα διενεργήθηκε με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα 250 εμπορικών επιχειρήσεων σε παραδοσιακές εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας στρωματοποιημένο ανά κλάδο δραστηριότητας και μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Οι κλάδοι που συμπεριλήφθησαν στον ερευνητικό σχεδιασμό είναι κλάδοι που πραγματοποιούν εκπτώσεις.
Φυσικά, η εικόνα που έχει η ΕΣΕΕ σε σχέση με την εικόνα που έχουν οι καταστηματάρχες στις κατά τόπους πόλεις μπορεί να απέχει λίγο, αλλά και πάλι δίνει μία τάξη μεγέθους για Καβάλα, Δράμα και Αλεξανδρούπολη, σημειωτέον του ότι για την αγορά της Ξάνθης δεν δίνονται στοιχεία.
Εκτιμήσεις Εμπορικών Συλλόγων ΑΜ-Θ
για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών κατά
τη διάρκεια των Θερινών Εκπτώσεων 2018
Εμπορικοί
Σύλλογοι Μεταβολή (%) τζίρου κατά τη διάρκεια των Θερινών Εκπτώσεων 2018/2017
Καβάλα Πτώση 11-20%
Αλεξανδρούπολη Στα ίδια επίπεδα
Δράμας Πτώση 1-10%
Κομοτηνής Στα ίδια επίπεδα
Ξάνθης Δεν υπάρχουν στοιχεία


Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News