Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Έργα θα γίνουν και σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη
Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο βρέθηκε ο αντιπρύτανης Οικονομικών Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΔΠΘ, Φώτης Μάρης για το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την παρακολούθηση έργων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με ειδική έμφαση στα έργα ΣΔΙΤ των ελληνικών Πανεπιστημίων. Συνολικά τρία πανεπιστήμια συμμετέχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα και ένα από αυτά είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο κος Μάρης μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5fm γνωστοποίησε όλα τα έργα που προβλέπονται σε αυτό το μεγάλο ΣΔΙΤ και αφορούν το πανεπιστήμιό μας και την πόλη της Κομοτηνής.
Να σημειωθεί ότι ομιλητές του συνεδρίου μεταξύ άλλων ήταν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεχνογνωσίας ΣΔΙΤ (European PPP Expertise Centre – EPEG), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) καθώς και στελέχη βρετανικών Πανεπιστημίων, τα οποία έχουν υλοποιήσει έργα ΣΔΙΤ φοιτητικών κατοικιών, όπως το Πανεπιστήμιο του Leicester.
Φοιτητικές εστίες 350 κλινών στην Κομοτηνή
«Νομίζω ότι κάθε μέρα του συνεδρίου κάναμε ποιοτικά βήματα για την ωρίμανση αυτού του σημαντικού έργου. Μόνο τρία πανεπιστήμια προχωράνε σε έργα ΣΔΙΤ γιατί δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι. Η πληρωμή όλου αυτού του έργου γίνεται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που σήμερα ονομάζεται Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Υπάρχουν οι δεσμεύσεις ώστε να γίνει αποπληρωμή σε βάθος 30 ετών, οπότε για το καθένα από αυτά τα έργα υπάρχει μια τεράστια διαδικασία» είπε προλογικά ο κος Μάρης δίνοντας λίγες πληροφορίες για το όλο εγχείρημα.
Το έργο ΣΔΙΤ στο ΔΠΘ περιλαμβάνει έργα σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και στην Ξάνθη. Στην Κομοτηνή περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες 350 κλινών, φοιτητικό εστιατόριο 2.500 φοιτητών, ένα πολύ μεγάλο κτίριο που θα είναι βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο-μίνι συνεδριακό κέντρο, κατοικίες φιλοξενίας, όπως και ένα κέντρο φιλοξενίας για φοιτητές Erasmus ή για ομάδες που θα έρχονται να αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ.
Αναφορικά με τα υπάρχοντα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δημοκρίτειο ο αντιπρύτανης Οικονομικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες λόγω του ενεργειακού κόστους που «έχει εκτιναχθεί» είπε ο κος Μάρης και πρόσθεσε «πραγματικά δεν υπάρχουν λύσεις αυτήν την στιγμή. Θα ζητήσουμε στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε η επόμενη χρονιά από τον Σεπτέμβριο να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή».
«Ελάχιστη μείωση» στους εισακτέους σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια
Σχολίασε και τον αριθμό εισακτέων στο ΔΠΘ που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες από το Υπουργείο Παιδείας λέγοντας πως «συνολικά έχουμε 4.162 θέσεις και είναι μειωμένες κατά 291. Για την πόλη της Κομοτηνής είναι μόλις κατά 61 θέσεις λιγότερες και αφορούν το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και το Παρευξεινίων. Η μεγαλύτερη μείωση είναι στα τμήματα της Ορεστιάδας. Στα πανεπιστήμια του κέντρου υπάρχει μια μεγάλη μείωση, ενώ εμείς έχουμε μια ελάχιστη μείωση».
Όσο για τα νέα Τμήματα που εν τέλει δεν θα λειτουργήσουν από φέτος σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο, αναγνώρισε τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη στέγαση για το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και περιορίστηκε στο να πει ότι «προτεραιότητά μας είναι να λειτουργήσει το Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, το Τμήμα Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη και το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News