ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου

Ο προϋπολογισμός της υλοποίησης ανέρχεται σε 310,56 εκ.€
Ρεπορτάζ Μαρία Ξυπνητού*
Διαδοχικές θετικές γνωμοδοτήσεις για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού υψηλής πίεσης Καρπερή Σερρών - Κομοτηνή, έδωσε η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι για να μπει σε φάση υλοποίησης το project του ΔΕΣΦΑ που αναμένεται να είναι έτοιμο τον Μάρτιο του 2027.
Σύμφωνα με το ypodomes.com, αναμένεται ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή κατασκευή του αγωγού ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 310,56 εκατομμύρια ευρώ.
Η επέκταση του αγωγού
Ο νέος αγωγός, μήκους 215 χλμ., θα συνδέει την Καρπερή με την Κομοτηνή και θα κατασκευαστεί παράλληλα με την υφιστάμενη υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.
Η διαδρομή του αγωγού θα ξεκινήσει από τον νέο σταθμό ξέστρου αποστολής (SCL) U-9510, που βρίσκεται εντός του οικοπέδου του υφιστάμενου σταθμού του ΔΕΣΦΑ στο αγρόκτημα Καρπερής, στον Δήμο Ηράκλειας. Ο αγωγός θα διασχίσει τους Δήμους Ηράκλειας, Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης, Προσοτσάνης, Δοξάτου, Καβάλας, Νέστου, Τοπείρου, Αβδήρων, Ιάσμου και Κομοτηνής, καταλήγοντας στο νέο βαλβιδοστάσιο και σταθμό ξέστρου (SCR) Κομοτηνής U-9660, που βρίσκεται στο Πάμφορο, περίπου 1,5 χιλιόμετρο νοτιοανατολικά της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, στον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει υδρογόνο, είτε σε καθαρή μορφή (100% υδρογόνο) είτε ως μείγμα υδρογόνου και φυσικού αερίου. Στην αρχή, θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου, ενισχύοντας τη δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ). Χάρη στον τεχνικό σχεδιασμό και τις προδιαγραφές του, το έργο είναι πλήρως έτοιμο να υποδεχθεί και να μεταφέρει υδρογόνο, χωρίς να απαιτούνται μελλοντικές παρεμβάσεις.
Έτσι, συμβάλλει άμεσα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εναρμονιστεί με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων αερίων, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε σχέση με το φυσικό αέριο.
*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε αρχικά στην εξειδικευμένη σε θέματα υποδομών ιστοσελίδα www.ypodomes.com
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News