Κ. Μητσοτάκης: Οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται επί της αρχής να αξιολογηθούν, δεν πρέπει να έχουν θέση στο δημόσιο σύστημα

Από τη μετεγκατάσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο ιστορικό κτίριο έχουν εγγραφεί 7.000 νέα μέλη
Κομοτηναίοι και φοιτητές αγαπούν την Τσανάκλειο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε σε πρόσφατη εκδήλωση η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Αθανασία Καρανίκα.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής αποτελεί έναν θεσμό μάθησης, παιδείας και πληροφόρησης και παρέχει υπηρεσίες δωρεάν κι ισότιμα σε κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις. Διατηρεί περισσότερους από 30.000 τίτλους βιβλίων, περιοδικών και αρχείου τοπικού Τύπου από το 1965, με το παλαιότερο αρχείο να είναι του «Χ». Στον δεύτερο όροφο, μάλιστα, λειτουργεί αναγνωστήριο όπου μπορεί ο καθένας να διαβάσει ή ερευνήσει τα βιβλία που επιθυμεί.
Ο θεσμός ιδρύθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19 Μαΐου 1954 ως γενική, λαϊκή και δανειστική βιβλιοθήκη. Ορόσημο στη νεότερη ιστορίας της αποτέλεσε η μετεγκατάσταση από το κτίριο πλατείας ΧΕΝ στο Τσανάκλειο Μέγαρο, το οποίο ανακαινίστηκε μέσω ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην δημάρχου Γιώργου Πετρίδη, ενώ με βούληση του νυν δημάρχου Γιάννη Γκαράνη λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο. Από τις 3 Σεπτεμβρίου 2020 το ανακαινισμένο Τσανάκλειο Μέγαρο άνοιξε επίσημα τις πόρτες του κι εντός του ο επισκέπτης βρίσκει τη Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Καραθεοδωρή, εσωτερικό κι υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων, αναγνωστήριο και το παράρτημα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Η νέα βιβλιοθήκη σε αριθμούς
Όπως έκανε γνωστό η Αθανασία Καρανίκα, από τη στιγμή της μετεγκατάστασης μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί 7.000 νέα μέλη, εκ των οποίων πάρα πολλά παραμένουν ενεργά, έχουν γίνει πάνω από 65.000 δανεισμοί βιβλίων, έχουν δαπανηθεί περίπου 25.000 ευρώ για αγορά νέων βιβλίων (ενηλίκων και παιδιών), ενώ πρόσφατα εγκαινιάστηκε η διακριτή συλλογή Κομοτηναίων συγγραφέων.
Επίσης, την τελευταία πενταετία έχουν λάβει χώρα 85 παρουσιάσεις βιβλίων, γίνεται προσπάθεια ανάδειξης των ντόπιων συγγραφέων, έχει καθιερωθεί από το 2022 η ετήσια γιορτή παιδικού βιβλίου, ενώ σε μηνιαία βάση λαμβάνουν χώρα θεματικές δράσεις για παιδιά.
Η έμφαση στη νεολαία είναι φανερή και από τις εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν λάβει χώρα, με περίπου 70 ομαδικές ξεναγήσεις μαθητών/σχολείων, καλοκαιρινά προγράμματα φιλαναγνωσίας, καλοκαιρινές εκστρατείες σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη, πρόγραμμα Τοπικής Ιστορίας και τμήματα Διά Βίου Μάθησης σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.Παράλληλα, έχουν εμπλουτιστεί οι συνεργασίες με πολλούς φορείς της περιοχής, εθελοντικές, κοινωνικές κι επαγγελματικές ομάδες.
Γερά τα θεμέλια για το μέλλον
Σίγουρα, πολλά ακόμη μπορούν και πρέπει να γίνουν, ώστε η Τσανάκλειος να αναδειχθεί περαιτέρω, ωστόσο η τελευταία πενταετία φαίνεται ότι έχει βάλει μία πολύ καλή αφετηρία και γερές βάσεις για τη συνέχεια. Ελπίζουμε, η Δημοτική Αρχή, οι φορείς, οι συγγραφείς, οι αναγνώστες κι οι επαγγελματίες του τόπου, να συνεχίσουν να στηρίζουν έμπρακτα τον «πυρήνα» πολιτισμού της πόλης.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News