ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου

Ζητούν μικρά τζαμιά στα νοσοκομεία, για να προσεύχονται οι συνοδοί των αρρώστων, καλύτερο δρόμο και μέτρα σαν διέξοδο στην ανεργία που έφθασε στο ταβάνι, την αποκατάσταση των οικοδόμων που έχασαν τα ένσημά τους όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα πλαστά ένσημα στην Ξάνθη Ήπιε λικέρ κράνων και τοπικό τσάι στο καφενείο του Δημαρίου ο πρωθυπουργός Ψάχνουν τον ?γκαντέμη που έχει ανατρέψει το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Θράκη Στην κυβέρνηση αναζητούν τον... ?γκαντέμη?, που έχει οδηγήσει σε όλη αυτήν την αναταραχή την περιοδεία του πρωθυπουργού στην Θράκη Την παραμονή του ταξιδιού «σκάει» το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων και ξεσπά σάλος. Ακολουθεί η συγνώμη του υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου για να ηρεμήσει η κατάσταση ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μελαχροινή Μαρτίδου


Δεν ήταν μόνο σε επιφυλακή όλο το χωριό, οι 600 κάτοικοι του Δημαρίου, αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών που τον υποδέχθηκα εγκάρδια τον Πρωθυπουργό. Έβλεπαν τόσο υψηλό πρόσωπο για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους, εδώ και 88 χρόνια. Οι μαθητές στην πλατεία του χωριού του πρόσφεραν αγριολούλουδα, ενώ ο διευθυντής του σχολείου Εμίν Ομέρ τον καλωσόρισε κι έβαλε ένα παιδί που μιλά άπταιστα ελληνικά -γιατί έζησε αρκετά χρόνια στην Αθήνα- να του μιλήσει. Είναι το παιδί που βοηθά και τα υπόλοιπα στα διαβάσματά τους διευκρίνισε. «Είσαι μικρός δάσκαλος» είπε φιλικά ο πρωθυπουργός στον 11χρονο Σελήμ, ενώ άκουσε και τους γονείς που ήθελαν να του μιλήσουν.

Στην υποδοχή, όλοι οι κάτοικοι και των γύρω οικισμών, αφού όπως είπαν μετά από 83 χρόνια για πρώτη φορά πατά το πόδι του στον τόπο τους Πρωθυπουργός. Το γεγονός ήταν άκρως κολακευτικό για τους ίδιους, απόλαυσαν την απλότητα με την οποία αντιμετώπιζε τους πάντες. Του έβαλαν ζητήματα εκπαιδευτικά όπως την αναβάθμιση της ΕΠΑΘ, τη δημιουργία δημόσιων ελληνικών σχολείων, τη δημιουργία χώρου προσευχής, δηλαδή μικρών τζαμιών στα νοσοκομεία της Θράκης για τους συνοδούς των αρρώστων, ζήτησαν να μειωθεί η γραφειοκρατία, να γίνει ο κάθετος άξονας τύπου Εγνατία για να μπορούν άνετα και δίχως φόβο να πηγαίνουν στην Ξάνθη ή τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αιτήματα απλά κι ανθρώπινα. Ένας γονιός, ο Ταχήρ Κόντε ζήτησε τη δημιουργία δημόσιων σχολείων για να μάθουν πιο καλά ελληνικά και να αποκτήσουν ολοκληρωμένη παιδεία τα μικρά παιδιά. Η Εμινέ Μπουρουτζή του πρόσφερε βιβλία, όπως το αναγνωστικό και το λεξικό της Πομακικής, ένα cd με τραγούδια και παραμύθια. Οι κάτοικοι στο καφενείο του Ντελή Μουχαρέμ τον κέρασαν τοπικό λικέρ από κράνα και ζεστό βουνίσιο τσάι, που ήταν υπέροχα. Δεν κάπνιζε κανείς. Μέσα έκαιγε η ξυλόσομπα, ενώ πολιτισμένα ένας ένας έπαιρναν το λόγο. Ο δήμαρχος Μύκης Τσουκάλ Μουσταφά και ο πρόεδρος της νεολαίας Ομέρ Ταχήρ, αναφέρθηκαν στα γενικά τα προβλήματα του κόσμου, στην ανεργία που έφθασε στο ταβάνι, άλλοι του είπαν για τα καράβια που ξενιτεύονται οι νέοι, για το πρόβλημα των οικοδόμων της Ξάνθης που έμειναν ανασφάλιστοι λόγω του σκανδάλου με τα πλαστά ένσημα που ξέσπασε στην πόλη. Ο Ρεμσί Ντελή Αχμέτ, γονιός, αναφέρθηκε στο σύστημα παιδείας λέγοντας « τα παιδιά δεν μαθαίνουν καλά τα ελληνικά και αναγκαζόμαστε να μεταναστεύουμε στην Ξάνθη τα παιδιά για να πηγαίνει σε δημόσιο ελληνόφωνο σχολείο». Ο Πρωθυπουργός άκουγε και σημείωνε.

Του μίλησαν για την οικονομική κρίση που τους μαστιγώνει, για τις περιορισμένες δυνατότητες της κτηνοτροφίας και της καπνοπαραγωγής, για το μέλλον που αγωνιούν. Παρόντες και ο πρώην δήμαρχος του Σελέρου κ. Μπιρόλ, οι δήμαρχοι Βιστωνίδας Βασίλης Τσολακίδης, Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου, ο πρώην αντινομάρχης Ντελή Γιουσούφ και άλλοι. Μαζί του οι υπουργοί Σωκράτης Ξινίδης, ο Νίκος Σηφουνάκης ο πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής.

Ο πρωθυπουργός μετά ακολούθησε τον ιμάμη Ντερλή Ριτβάν, έβγαλε τα παπούτσια του -όπως είθισται- και ξεναγήθηκε στο ανακαινισμένο τέμενος του χωριού που είναι ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα. Ήταν ιδιαίτερα ήρεμος και ευδιάθετος. Μετά, ξανά επιστροφή οδικώς στην Ξάνθη κι επίσκεψη στο νοσοκομείο της πόλης και μια γρήγορη ενημέρωση. Ο Πρωθυπουργός χθες βρέθηκε σε μια άλλη Ελλάδα.

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Μη μας ξεχνάτε
Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεσμεύτηκε ότι θα δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε το χωριό Δημάριο και συνομίλησε με τους κατοίκους
Από τα πρώτα ζητήματα που του έθεσαν οι κάτοικοι στο Δημάριο ήταν αυτά που αφορούν στην εκπαίδευση που παρέχεται στα μειονοτικά σχολεία. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία (ΕΠΑΔ), στην οποία φοιτούν οι δάσκαλοι των μειονοτικών σχολείων. Είπε μάλιστα ότι θα προτιμούσε να σπουδάζουν σε αυτό το πανεπιστημιακό πλέον τμήμα, μουσουλμάνοι από την εν λόγω περιοχή, για να επιστρέφουν αργότερα ως δάσκαλοι. Ο κ. Παπανδρέου, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα οι προφορικές εξετάσεις για τους υποψήφιους οδηγούς να γίνονται και στην τουρκική γλώσσα, ενώ στα ΚΕΠ της περιοχής θα ενισχυθεί η παρουσία υπαλλήλων που γνωρίζουν τουρκικά. Νέοι από το Δημάριο και μαθητές διαμαρτυρήθηκαν στον Πρωθυπουργό ότι δεν έχουν σύνδεση με το διαδίκτυο και δεν «πιάνουν» όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα δώσει εντολή στα αρμόδια υπουργεία να φροντίσουν, ώστε γρήγορα να καλυφθεί η περιοχή με σύνδεση στο διαδίκτυο.
Σε ό,τι αφορά στα βακούφια, είπε ότι θα δοθεί λύση στο θέμα με τις διοικήσεις τους και σχετικά με την καλλιέργεια καπνού που αντιμετωπίζει προβλήματα, σημείωσε ότι επειδή είναι μονοκαλλιέργεια τύπου μπασμάς, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.
Πηγή φωτό: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News