ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου

Ο σύλλογος εργαζομένων «Ο Βιζυηνός» συμμετείχε στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού και ανάρτησε πανό εκφράζοντας την αντίθεσή του στην αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ Την ανάγκη να διαμορφωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστήμιων τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας, αλλά χωρίς να απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, υποστήριξαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΔΠΘ κατά τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία, στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Ο σύλλογος εργαζομένων «Ο Βιζυηνός» συμμετείχε στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού και συμβολικά προχώρησε στην ανάρτηση πανό στο κτίριο της πρυτανείας, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην αποδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα και της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Καθηγητές και πρυτανικές αρχές αλληλέγγυοι στην απεργία

Αλληλέγγυα με τον σύλλογο των διοικητικών υπαλλήλων και με όσους αντιτίθενται με αυτή την αλλαγή που, όπως είπε, τόσο βίαια επιχειρείται στα δημόσια πανεπιστήμια», τάχθηκε και η Μάρθα Πύλια, εκπρόσωπος του συλλόγου μελών ΔΕΠ ανθρωπιστικών σπουδών του Δ.Π.Θ.. «Ο αγώνας για το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι κοινός. Είμαστε πάντα απέναντι σε οποιαδήποτε παρανομία συμβαίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο και το πληρώνουμε αν χρειαστεί, αλλά είμαστε υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, σημαίνει ένα πανεπιστήμιο που αποκλείει ανθρώπους που έχουν τις δυνατότητες, αλλά δεν έχουν τα χρήματα να συμμετέχουν και να εξελίσσονται. Ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο είναι ένα απολύτως ταξικό πανεπιστήμιο».
Δίκαια χαρακτήρισε τα αιτήματα των υπαλλήλων του πανεπιστημίου και ο Παντελής Μπότσαρης, αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και αντιπρόεδρος του συλλόγου διδασκόντων που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση στην πρυτανεία στην Κομοτηνή.
Ο κ. Μπότσαρης αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες του ΔΠΘ είπε: «το Δημοκρίτειο είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο μαζί με αυτό του Αιγαίου, το οποίο είναι κατακερματισμένο σε τέσσερις πόλεις. Επόμενο είναι ότι η οριζόντια λύση των προσλήψεων, πέντε φεύγει, ένας μπαίνει, για ένα ακριτικό πανεπιστήμιο όπως της Θράκης δεν είναι δίκαιη. Δεν μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια μονάδα σε τέσσερις πόλεις, όταν ο αριθμός των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται έχει αυξηθεί κατά κόρον».

Ο κ. Μπότσαρης τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των ιδρυμάτων: «λέμε ναι στην κοινωνική λογοδοσία, δε διαχειριζόμαστε λεφτά του πατέρα και της μάνας μας, αλλά δημόσιο χρήμα», αλλά ζήτησε ουσιαστικά διάλογο από το υπουργείο Παιδείας και επέμεινε στην άποψη ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του πανεπιστημίου πρέπει να διαφυλαχθεί. Τη συμπαράσταση των πρυτανικών αρχών στην απεργία των εργαζομένων μετέφερε ο αντιπρύτανης, Γιώργος Κώστα, ο οποίος μίλησε στη συγκέντρωσή τους έξω από την πρυτανεία.
ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ
Οικονομία…κατά 33% στη χρηματοδότηση του ΔΠΘ
Παίζει με τα νεύρα των πρυτανικών αρχών το υπουργείο, αποστέλλοντας
απροειδοποίητα μειωμένες δόσεις ακόμα και από τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό

Ερευνα με μηδενική χρηματοδότηση
Αυτές οι απροειδοποίητες περικοπές αναγκάζουν τη διοίκηση του ΔΠΘ να δανειστεί από τον προϋπολογισμό του 2011 για να πληρώσουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις και αυτό σημαίνει, ότι, «κάποια στιγμή θα φτάσουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε. Το πανεπιστήμιο αν χρειάζεται 10 ευρώ για να λειτουργήσει, φοβάμαι ότι αυτή την στιγμή έχουμε φτάσει στο 10. Λειτουργούμε στο όριο. Το πανεπιστήμιο χρειάζεται κάποια χρήματα για τη λειτουργία του και κάποια για ανάπτυξη και έρευνα. Δεν υπάρχουν καθόλου λεφτά για έρευνα». Στην ερώτηση αν αυτές οι μειώσεις μπορεί να σημαίνουν κάτι άμεσο για τα τμήματα του ΔΠΘ και κυρίως για τα νεότερα τμήματα της Κομοτηνής, τα οποία από την αρχή της λειτουργίας του παρουσίασαν προβλήματα, ο αντιπρύτανης είπε τα εξής ενδιαφέροντα: «σε όλο τον κόσμο πριν ξεκινήσει ένα τμήμα εξασφαλίζονται οι χώροι και οι άνθρωποι που θα διδάξουν, κάνουνε έρευνα αγοράς για να δούμε ότι το τμήμα όντως χρειάζεται. Στην Κομοτηνή και πρέπει να πω ότι δεν είμαι ενάντια σε αυτά τα τμήματα και δε φταίνε σε τίποτα οι φοιτητές και οι διδάσκοντες, ξεκινήσαμε ανάποδα. Ιδρύσαμε τμήματα και μετά ψάξαμε να βρούμε χώρους, να βρούμε ποιοι θα διδάξουν, πώς θα έχουμε καλύτερο πρόγραμμα σπουδών».
Ο αντιπρύτανης, Γιώργος Κώστα, επανέλαβε αυτό που τόνισαν οι 6 πρυτάνεις της Β. Ελλάδος σε πρόσφατη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη: «έχουμε βαρεθεί να αλλάζουν τα πράγματα κάθε δύο και τρία χρόνια, γιατί ο κάθε υπουργός και ο κάθε πρωθυπουργός έχει ένα όραμα. Πρέπει κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε ότι η παιδεία είναι ένα εθνικό θέμα, να γίνει μια κοινή στρατηγική βασισμένη σε όρους ακαδημαϊκούς». Ο κ. Κώστα κατέληξε λέγοντας ότι για να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης του πανεπιστημίου, πρέπει να αλλάξει και το Σύνταγμα.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News