ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου

Επιτέλους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίθηκε στο δίκαιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και της τοπικής κοινωνίας, να αποκατασταθεί το κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής και μεγάλης ιστορικής αξίας. Ελπίζουμε, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες, το κτίριο να μην έχει γίνει συντρίμμια.
Θα διασωθεί, προτού καταρρεύσει, το παλιό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής, αφού επιτέλους το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίθηκε στο δίκαιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και της τοπικής κοινωνίας, να αποκατασταθεί το κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής και μεγάλης ιστορικής αξίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Δημήτρη Ερελιάδη, που μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη. Αφού τον ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δικαστικών μεγάρων Κομοτηνής στο Κτηματολόγιο, ο υπουργός τον πληροφόρησε ότι έδωσε εντολή για την άμεση ένταξη του παλιού δικαστικού μεγάρου στο τριετές πρόγραμμα του Υπουργείου για την ανακαίνιση των δικαστικών μεγάρων της χώρας. «Πράγματι μετά από λίγα λεπτά επικοινώνησαν μαζί μου από το Υπουργείο, προκειμένου να υποβάλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης το σχετικό αίτημα ένταξης. Μόλις ενταχθεί, όπως μου τόνισε ο Υπουργός, θα ανατεθεί άμεσα στην Κτιριακές Υποδομές ΑΕ για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης», δήλωσε ο Δημήτρης Ερελιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε δημόσιο τον υπουργό «για την άμεση ανταπόκριση και το ειλικρινές ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την διάσωση του ιστορικού αυτού κτιρίου της πόλης μας».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος έκανε πραγματικά ό, τι μπορούσε και παραπάνω. Ελπίζουμε, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες, το κτίριο να μην έχει γίνει συντρίμμια…
Το παλιό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής
Το Παλιό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1870 από Ολλανδό αρχιτέκτονα ως Διοικητήριο της Οθωμανικής Διοίκησης της Γκιουμουρτζίνας (παλαιότερο όνομα της Κομοτηνής). Σήμερα βρίσκεται δίπλα στο νέο δικαστικό μέγαρο στο κέντρο. Ως αρχιτεκτονική το κτήριο έχει ανάμειξη αρχιτεκτονικών ρυθμών (εκλεκτικισμός) και θεωρείται τυπικό κτίριο Οθωμανικής διοίκησης, παρόμοιο με κτίρια της Κωνσταντινούπολης. Λειτούργησε ως Διοικητήριο από το 1870 μέχρι το 1913. Την εποχή εκείνη η Γκιουμουρτζίνα (Κομοτηνή) ήταν σαντζάκι (επαρχείο) του βιλαετίου (νομαρχίας) της Αδριανούπολης. Το σαντζάκι συμπεριλάμβανε τους καζάδες (υποεπαρχίες) των σημερινών Νομών Ροδόπης, Ξάνθης αλλά και το νότιο μέρος της περιφέρειας του Χάσκοβο που σήμερα ανήκει στη Βουλγαρία.
Όταν με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (το 1913) η πόλη δόθηκε στους Βούλγαρους, στο κτίριο αυτό εγκαταστάθηκε η Διοίκηση μέχρι το 1919. Μετά το 1920 με τις Συνθήκες Νεϊγύ και Σεβρών η Θράκη απελευθερώνεται επίσημα κι ενσωματώνεται στο Ελληνικό Κράτος και η Κομοτηνή απελευθερώνεται από την 9η Μεραρχία Σερρών με τον Παμίκο Ζυμβρακάκη. Ο Ζυμβρακάκης παραλαμβάνει την πόλη στο παλιό δικαστικό μέγαρο! Το κτίριο γίνεται η έδρα της διοίκησης Θράκης, η οποία συμπεριλαμβάνει τις επαρχίες Κομοτηνής, Σαπών και Ξάνθης. Μετά το 1922 και τη συνθήκη της Λωζάννης το 1923 στο κτήριο μεταφέρονται οι δικαστικές αρχές. Το κτίριο στέγαζε τις δικαστικές αρχές μέχρι το 2004, οπότε παραδόθηκε το νέο κτίριο, χωρίς όμως κανέναν ουσιαστικό σχέδιο από την Πολιτεία για αξιοποίηση του παλιού.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News