ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου

Για το μειονοτικό DEB: «δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως κόμμα. Θεωρώ πως είναι μία συγκέντρωση ανθρώπων που έχουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο, οι οποίοι βασίζονται πάνω στον διαχωρισμό των πολιτών της Θράκης, κάτι το οποίο δεν μπορούμε με τίποτα να αποδεχθούμε»
Μπορεί να μην κατέχει πλέον μία θέση στο κοινοβούλιο, ή μία κυβερνητική θέση όπως στο παρελθόν, αλλά παρακολουθεί τα ζητήματα της περιοχής από κοντά, τόσο σε επίπεδο κομμάτων όσο και σ’ επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο λόγος για τον πρώην υφυπουργό και πρώην βουλευτή Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος φιλοξενήθηκε σε μία live συνέντευξη από τον «Χ», για το πολιτικό παρελθόν, παρόν και μέλλον του, καθώς και μία σειρά άλλων ζητημάτων, από την επίσκεψη της ΠτΔ στη Θράκη, το μειονοτικό DEB, τα γεγονότα του Έβρου και την κρίση του κορωνοϊού.
Με το βλέμμα στο (εκλογικό) 2019
«Είμαι κάτοικος Ροδόπης, εδώ είναι η οικογένειά μου και η δουλειά μου, ένα μέρος της δουλειάς μου έχει μεταφερθεί στην Αθήνα», δήλωσε ο κος Πεταλωτής, εμφανιζόμενος πολιτικά παρών, αλλά λέγοντας σε άλλη αποστροφή του: «δεν ξέρω αν θα ξαναπολιτευτώ και που. Το ενδιαφέρον μου όμως για την περιοχή μου είναι ξεκάθαρο».
Πάντως, κληθείς να καταθέσει ένα σχόλιο αναφορικά με την επιλογή του να μην δοκιμαστεί στην κάλπη της Ροδόπης, αλλά σ’ αυτή της Αθήνας, στις περσινές βουλευτικές εκλογές με το ΚΙΝΑΛ, απάντησε εξ αρχής ότι «υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην πληθυσμιακή σύνθεση της Ροδόπης» και πιο συγκεκριμένα πρόταξε το πρόσωπο του Ιλχάν Αχμέτ για ν’ απαντήσει: «δεν θα μπορούσα να βγαίνω έξω και να πολιτευτώ με το επιχείρημα: πρέπει να ψηφιστεί χριστιανός γιατί αλλιώς θα βγουν μουσουλμάνοι. Προτιμώ να έχω επιχειρήματα πολιτικά. Θα ήμουν υποψήφιος στη Ροδόπη, εάν δεν ήταν υποψήφιος στη Ροδόπη ο κος Ιλχάν. Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε να τον δεχθεί, όταν διαλυόταν το Ποτάμι. Ενσωματώθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ και δεν υπήρχε περίπτωση να φύγει, για να είμαι εγώ (υποψήφιος)».
Ωστόσο, ο ίδιος κατήλθε στην εκλογική κάλπη, απόφαση που δικαιολόγησε υπό το πρίσμα του χρόνου ως εξής: «Είχα αποφασίσει, και το λέω με πλήρη ειλικρίνεια, να μην είμαι υποψήφιος βουλευτής πουθενά -και για λόγους πολιτικούς γιατί θεωρώ ότι το Κίνημα Αλλαγής θα ‘πρεπε να έχει μία διαφορετική πολιτική προσέγγιση για τα πράγματα- αλλά μου έκανε την πρόταση η κα Γεννηματά να είμαι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, που είναι ένας τομέας με πολύ μεγάλη κοινωνική διαστρωμάτωση.
Έκανα έναν προεκλογικό αγώνα πολύ χαμηλών προσδοκιών, αλλά πολύ ουσιαστικό. Ήξερα ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εκλεγόμουν, γιατί θα βγάζαμε έναν βουλευτή και θα έπαιρνε την έδρα η κα Γεννηματά».
«Η Θράκη θέλει στήριξη»
Εν πάση περιπτώσει, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, ο κος Πεταλωτής χαρακτηρίζει σημαντικό να μιλούν πολιτικοί για τη Θράκη, καθώς «η Θράκη και η περιοχή μας η Ροδόπη, θέλει πολύ μεγάλη στήριξη από το κέντρο». Αυτή τη δήλωση συνόδευσε και μ’ ένα σχόλιο εν είδει παρακίνησης προς τα κόμματα, που σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους τι γίνεται στην περιοχή και να έχουν σοβαρές επιλογές υποψηφίων και όχι απλώς να μετρούν ποιος μπορεί να φέρει δύο σταυρούς παραπάνω». Πάντως, παρακίνησε και τους κατοίκους της Ροδόπης «ν’ αλλάξουμε αντιλήψεις και να προβάλουμε κι άλλα πρότυπα πολιτικών, πέρα από αυτά που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια».
Ο πολιτικός απέδωσε, πάντως, «πολύ μεγάλη ευθύνη -από την έννοια της βαρύτητας» στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εδώ, πρότεινε ανασχεδιασμό των ακυρωθέντων εκδηλώσεων εορτασμού των 100 ετών ελευθερίας, αλλά υπό άλλη βάση. Χαρακτήρισε «ευκαιρία εξωστρέφειας» για τη Θράκη τον εορτασμό, ο οποίος άλλαξε λόγω κορωνοϊού, αλλά πρόταξε ότι η κατάσταση ίσως αποτελεί μία ευκαιρία ώστε οι κατά τόπους Δήμοι και η περιφέρεια ΑΜΘ «που ασχολήθηκαν με τα λίγα τους» όπως είπε χαρακτηριστικά, να επανασχεδιάσουν τον εορτασμό.
Η ΠτΔ και το μειονοτικό DEB
Ο κος Πεταλωτής στον απόηχο της περιοδείας της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Θράκη, μίλησε με κολακευτικά λόγια για την ίδια. «Το πιο σημαντικό είναι ότι είδαμε μία επίσκεψη ΠτΔ στη Θράκη αυτή καθ’ αυτήν. Γιατί μέχρι τώρα συνηθίζαμε, όχι από όλους, αλλά και από τον προηγούμενο ΠτΔ αλλά και πολιτικούς, να έρχονται στη Θράκη, για να απευθύνουν απλώς ένα μήνυμα στην Τουρκία», είπε, ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε: «όλα τα θέματα της Θράκης και της μειονότητας είναι θέματα εσωτερικής τάξης, είναι θέματα δηλαδή που άπτονται των εσωτερικών μας ζητημάτων. Όταν συνδέεις την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με το τι γίνεται στην Τουρκία, μπαίνεις στο στρατόπεδο του αντιπάλου και παίζεις με τους όρους του, ότι είναι ένα θέμα που αφορά την Τουρκία».
Όσο για την αντίδραση του μειονοτικού DEB, το οποίο με βιντεομήνυμα της Τσιγδέμ Ασάφογλου έθεσε ζήτημα «τουρκικής (sic) μειονότητας» στη Θράκη, ο Γιώργος Πεταλωτής ήταν ξεκάθαρος: «δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως κόμμα. Θεωρώ πως είναι μία συγκέντρωση ανθρώπων που έχουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο, οι οποίοι βασίζονται πάνω στον διαχωρισμό των πολιτών της Θράκης, κάτι το οποίο δεν μπορούμε με τίποτα να αποδεχθούμε.
Οι ακραίοι γενικώς, από όλες τις πλευρές, εάν δεν βρουν πεδίο σε μία επίσκεψη της ΠτΔ να προβάλλουν τα ακραία και εθνικιστικά τους χαρακτηριστικά, που αλλού θα το βρουν».
Τί έγινε στον Έβρο
Κληθείς να καταθέσει ένα σχόλιο αναφορικά με όλα όσα συνέβησαν στον Έβρο, έστρεψε το βλέμμα του προς το «αυταρχικό καθεστώς» στην Τουρκία αλλά και στην ελληνική εξωτερική πολιτική. «Η Θράκη έχει σύνορα με την Τουρκία. Στα σύνορα του Έβρου συμβαίνουν καταστάσεις, με ευθύνη της Τουρκίας, που κάθε άλλο παρά αισιόδοξες δεν είναι για τις σχέσεις δύο γειτονικών χωρών», είπε αρχικά, ενώ έσπευσε να συμβουλέψει τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια «να είναι πιο συγκροτημένος και σοβαρός», γιατί «τα διαβήματα που κάνει δίνουν ‘πάσα’ στον Ερντογάν να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών και στον Έβρο».
Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει σημεία που μπορεί να μας καταλήξουν σ’ επεισόδια, που δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε καν».
Στη μεγάλη εικόνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, πάντως πρότεινε κάτι που «το λέω χρόνια», δηλαδή ότι ζητούμενη είναι «μια πιο συνεκτική, συναινετική και διακομματική διαχείριση, ώστε να μην υπάρχουν κενά. Προσωπικό μου αίτημα είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να κυβερνάται από ένα κόμμα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει άτυπη ομάδα προηγούμενων πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών που γνωρίζουν τα ζητήματα».
Ευρώπη εναντίον κορωνοϊού
Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπης, ο πρώην βουλευτής χαιρέτισε ως θετικές τις ευρω-εξελίξεις, γιατί όπως είπε «[…] αισιόδοξο μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποδεικνύει ότι υπάρχουν τρόποι διαφορετικής αντιμετώπισης από την αυστηρή λιτότητα. Έχουμε μία αποδέσμευση πολύ μεγάλων κεφαλαίων. Το πρόβλημα περνάει σε κάθε χώρα, για να αποδειχθεί εάν είμαστε σε θέση να κάνουμε έναν σωστό σχεδιασμό και να ρίξουμε χρήμα εκεί που πρέπει να πέσει».
Εν τω μεταξύ, παρουσιάστηκε επιφυλακτικός, καθώς «κανείς δεν μπορεί να μας βεβαιώσει ότι σε δύο μήνες δεν θα ‘χουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Γι’ αυτό ζήτησε τα χρήματα που εξασφαλίζει μέσω Ευρώπης η Ελλάδα, «να μην φτάσουν στα χέρια μόνο μερικών», αλλά να επωφεληθούν «και τα μεσαία και τα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα». Ζήτησε, τέλος, από την κυβέρνηση να πάψει την «επικοινωνιακή» διαχείριση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η κυβέρνηση να πει την αλήθεια, γιατί το επικοινωνιακό μοντέλο ότι πέφτουν χρήματα, χωρίς να πέφτουν και με επιχειρήσεις να κλείνουν, τα ζητήματα είναι τραγικά […]. Πάμε σ’ εργασιακό μοντέλο που λέει μισές δουλειές, μισούς μισθούς» «τραγικό προς την οικονομία - να σταματήσει αυτός ο εργασιακός υποβιβασμός».
Βίντεο:

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News