Η ελληνική γεωργία πριν το ?80 ήταν προσανατολισμένη στην αγορά | xronos.gr
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΣ, ΣΤΟN «Χ»

Η ελληνική γεωργία πριν το ?80 ήταν προσανατολισμένη στην αγορά

11/02/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Αποποιείται των ευθυνών που μπορεί να έχουν οι Συνεταιριστικές Ενώσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η γεωργία και η κτηνοτροφία και επιρρίπτει ευθύνες αποκλειστικά στους πολιτικoύς

Καλεί αγρότες και συνεταιρισμούς να προσανατολιστούν με νέα λογική αποκομμένη από τις επιδοτήσεις στη χρονιά ορόσημο για τον αγροτική κόσμο της χώρας μας το 2014, οπότε ξεκινάει η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτο Καραμίχα, ο οποίος αποποιείται των ευθυνών που μπορεί να έχουν οι Συνεταιριστικές Ενώσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η γεωργία και η κτηνοτροφία και επιρρίπτει ευθύνες αποκλειστικά στους πολιτικούς. Παραδέχτηκε ότι το μοντέλο που και ίδιος εφάρμοσε ως πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν λάθος, ενώ ως καλεσμένος στο ράδιο Χρόνος 98,5 μίλησε και για το καλάθι τοπικών προϊόντων.

Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις των αγροτών;  Ποια είναι η πραγματικότητα και τι περιμένει τον αγροτικό κόσμο;
-Το 2003 και το 2004 έγινε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και οι επιδοτήσεις αποσυνδέθηκαν από τον όγκο παραγωγής. Βάλαμε μια περίοδο αναφοράς, δημιουργήθηκε το ιστορικό δικαίωμα και είτε παράγεις, είτε δεν παράγεις, παίρνεις την επιδότηση. Αυτό το μοντέλο θα συνεχιστεί, με μία διαφορά. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει ο γιος μου να παίρνει την επιδότηση, επειδή κληρονόμησε τα δικαιώματα, χωρίς να παράγει τίποτα. Οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν, αλλά όχι με τις μορφές που ξέραμε, αλλάζει ο τρόπος. Πρέπει να προετοιμάζονται οι αγρότες, γιατί το 2014 είναι κοντά. Πρέπει να προετοιμάσουμε τους αγρότες από τώρα, να τους βάλουμε στην λογική της αγοράς. Πρέπει να πάψει να είναι ο συνεταιρισμός σημαία ευκαιρίας για κοινωνική πολιτική και οικονομική ανέλιξη του καθενός. Όλα αυτά πρέπει να τα παραμερίσουμε και να δουλέψουμε για να φτιάξουμε ισχυρή βάση από την αρχή για τους αγρότες, αλλά θα χάσουμε περίπου 600-700 εκατομμύρια, που θα φύγουν από τις τσέπες των αγροτών.

Το μόνο που ρωτάνε οι περισσότεροι αγρότες είναι τι επιδότηση θα πάρουν.
-Έτσι μάθαμε. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική από τότε που εντάχθηκε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και έπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να μην έδινε πλάνο συγκεκριμένο για κάθε περιοχή ή για κάθε συνεταιρισμό ή χωριό ή για κάθε νομό, αλλά έδινε το κίνητρο των επιδοτήσεων. Ήταν ένα μοντέλο σοβιετικού τύπου επί της ουσίας, επιδοτούμενο και σου έλεγε ουσιαστικά τι να καλλιεργήσεις για να πάρεις την επιδότηση.

Σε αυτό το σύστημα, όμως, δεν έχουν την ευθύνη τους, εκτός από το υπουργείο, οι ενώσεις και η ΠΑΣΕΓΕΣ;
-Έχουνε διαχρονικά την ευθύνη οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις, οι οποίες έχασαν εντελώς τον προσανατολισμό τους από την αγορά. Η ελληνική γεωργία πριν το ’80 ήταν προσανατολισμένη στην αγορά. Για παράδειγμα, να μιλήσω για το πώς εξελίχθηκε η γεωργία στη Θράκη. Πριν το ’80 σε ποσοστό 60% με 65% στην περιοχή άνθιζε η κτηνοτροφία και μέσα σε μια πενταετία από τότε που ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, έχουμε μια καταστροφή ουσιαστικά της κτηνοτροφίας. Δηλαδή, αντιστρέφεται εντελώς το μοντέλο και έχουμε 60% με 65% φυτική παραγωγή και πέφτει στο ναδίρ η κτηνοτροφία.

Όσον αφορά την προσπάθεια κάθε περιφέρειας να δημιουργήσει ένα καλάθι 10 προϊόντων, ποια είναι η άποψή σας;
-Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι το μέγεθος της χώρας μας είναι μικρό. Δεν είμαστε μια μεγάλη χώρα, ώστε η κάθε περιφέρεια να αποτελεί ένα μικρό κρατίδιο, για να κάνουμε καλάθι σε κάθε περιφέρεια. Θεωρώ ότι είναι λάθος αντίληψη αυτή και λάθος και από πλευράς υπουργού και πρωθυπουργού αυτό το μοντέλο. Βεβαίως, πρέπει να υπάρξει ένα καλάθι προϊόντων και αυτό έχει να κάνει με το μάρκετινγκ. Πρέπει να φτιάξουμε ένα καλάθι προϊόντων σαν χώρα, με τα μεγάλα προϊόντα που έχουμε, όπως είναι η φέτα, το μέλι, το λάδι, το κρασί και λοιπά. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα καλάθι ελληνικό, αλλά το να κάνεις ένα καλάθι Κρήτης, Θράκης, Μακεδονίας κλπ, δεν θεωρώ ότι μπορεί να αποδώσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προωθείται να είναι η δεύτερη περιφέρεια της χώρας, μετά την Κρήτη, που θα αποκτήσει το δικό της “καλάθι τοπικών προϊόντων”, με στόχο την προώθησή τους στο εξωτερικό. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός πακέτου προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης, όπως τρόφιμα, ποτά και τοπικά προϊόντα, που θα ενταχθούν σε συγκεκριμένα κοινοτικά προγράμματα και στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», για να αποτελέσουν τους “πρεσβευτές” στις ξένες αγορές.

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr