Το πανελλαδικό ενδιαφέρον προκαλεί το συνέδριο οφθαλμολογίας στην Θράκη | xronos.gr
ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 25-26 ΙΟΥΝΙΟΥ

Το πανελλαδικό ενδιαφέρον προκαλεί το συνέδριο οφθαλμολογίας στην Θράκη

17/06/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Ο πρόεδρος της Οφθαλμολογικής εταιρίας Αν. Μακεδονίας Θράκης και νήσων Βόρειου Αιγαίου Κων. Σκαμνός μιλά στο «Χ» για τα οργανωτικά, τις στρογγυλές τράπεζες που θα αναπτυχθούν, τις hφίξεις επιστημόνων. «Οι γιατροί δεν πρέπει να μένουν στάσιμοι. Οφείλουν νάχουν ανοικτές κεραίες, να ακούν τους ανθρώπους που έχουν δύναμη να πάρουν την κλινική να την σηκώσουν ψηλά!» διευκρινίζει ως επιμελητής Α στο Σισμανόγλειο. Ρεπορτάζ Mελαχροινή Μαρτίδου

Μετά από λαμπρές σπουδές στην Ιταλία και στο ονομαστό πανεπιστήμιο της Μπολόνια απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα επιλέγοντας συνειδητά τον κλάhδο της οφθαλμολογίας, ο Κων. Σκαμνός, βρέθηκε στην γενέτειρά του τη Ροδόπη και προσφέρει εδώ και 12 χρόνια τις υπηρεσίες στο νοσοκομείο Κομοτηνής. Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες για ένα επιστήμονα με φιλοδοξία να αποδώσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του και η προσγείωση στην πραγματικότητα πάντα δεν είναι εύκολη. Ωστόσο έχει στο ενεργητικό του πάνω από 4.000 εγχειρήσεις.

Βρεθήκαμε στην οφθαλμολογική κλινική του Σισμανόγλειου με αφορμή ένα πανελλήνιου ενδιαφέροντος συνέδριο που φέρνει διακεκριμένους επιστήμονες στην Θράκη και οργανώνεται από την οφθαλμολογική εταιρία Θράκης Αν. Μακεδονίας και Βορειοανατολικού Αιγαίου της οποίας ο κ. Σκαμνός είναι πρόεδρος. Στο γραφείο του στην οφθαλμολογική κλινική επικρατεί δημιουργικό χάος, ενώ μας υποδέχεται εγκάρδια και μας ενημερώνει σχετικά για τις αφίξεις διακεκριμένων καθηγητών απ’ όλη την Ελλάδα. Έτσι το Σάββατο 25 Ιουνίου που ξεκινούν οι εργασίες του συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη θα δώσουν το παρόν τους με σημαντικό λόγο, καταθέτοντας και την εμπειρία τους ένα πλήθος κορυφαίων του χώρου όπως οι Ν. Μυλόπουλος πρόεδρος Ομοσπονδίας ελληνικών οφθαλμολογικών εταιρειών, Ι. Αλεξάκης χειρούργος οφθαλμίατρος από το Ηράκλειο, Ε. Αναστασόπουλος επιμελητής Β’ ΕΣΥ νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη, Σ. Αστερίδης χειρούργος οφθαλμίατρος οφθαλμολογικό κέντρο Retina Θεσσαλονίκη, Γ. Δαλιάνης επιμελητής Β’ ΕΣΥ νοσοκομείου Λάρισας Λάρισα, Α. Δούδου – Κακαβούτη αν. καθηγήτρια οφθαλμολογίας ΑΠΘ, Ε. Ζώτα χειρούργος οφθαλμίατρος οφθαλμολογικό κέντρο «Διάθλασις» Θεσσαλονίκη, Κ. Ιωαννάκης επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας ΔΠΘ, Ν. Κοζέης χειρούργος οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Δ. Κουφάκης χειρούργος οφθαλμίατρος Λάρισα, Μ. Μπαλίδης χειρούργος οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Χ. Μπασιάκος χειρούργος οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Λ. Νικολακόπουλος συν. διευθυντής οφθαλμολογικής κλινικής νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Γ. Παπαδέδες χειρούργος οφθαλμίατρος Αθήνα, Κ. Παπαδέδες χειρούργος οφθαλμίατρος Αθήνα, Π. Σταύρακας χειρούργος οφθαλμίατρος Αθήνα, Π. Ταχιάος συν. διευθυντής οφθαλμολογικής κλινικής νοσοκομείου Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκη, Π. Τρανός χειρούργος οφθαλμίατρος οφθαλμολογικό κέντρο Retina Θεσσαλονίκη, Β. Τσίγκος χειρούργος οφθαλμίατρος Αθήνα, Ι. Τσινόπουλος αν. καθηγητής οφθαλμολογίας ΑΠΘ, Ν. Φαρμακάκης καθηγητής οφθαλμολογίας πανεπιστημίου Πατρών, Η. Φερέτης συν. διευθυντής Β’ οφθαλμολογικής κλινικής Ν.Ε.Ε.Σ. Αθήνα, Α. Χαρώνης χειρούργος οφθαλμίατρος ιατρικό ινστιτούτο Athens Vision Αθήνα κ.ά.

Όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στην προσπάθεια αυτή όπου σε ειδικά στρογγυλά τραπέζια θα αναπτυχθούν οι σύγχρονες απόψεις για την αντιμετώπιση του καταρράχτη, του γλαυκώματος, των βαρέων ανοικτών τραυμάτων του βολβού, θα υπάρχει ανοικτή τράπεζα για τον αμφιβληστροειδή και τις σύγχρονες απαντήσεις στα κλασσικά 0προβλήματα, για τις φλεγμονές του οφθαλμού, την παιδοφθαλμολογία, ενώ θα υπάρξει και εισήγηση του Γεώργιου Παπαδέδε για τα σύνθετα περιστατικά στη νευροοφθαλμολογία. Την Κυριακή 26 Ιουνίου θα γίνουν οι ελεύθερες ανακοινώσεις, οι παρουσιάσεις βίντεο των νοσοκομείων Κομοτηνής και των γιατρών Κ. Σκαμνού, Μ. Σουμπασιλάρ, Ο. Μουφτήογλου, Ε. Αλβανού, Β. Ασημένιου, Α. Ανδρου, Αλεξανδρούπολης των γιατρών Η. Λαζαρίδη, Κ.Ιωαννάκη, Α. Κουτσογιάννη, Κ. Κυρατζόγλου, Γ. Πάνου, Δ.Δαρδαμπούνη,Β. Κοζομπόλη, Ρ. Λαρίν, του οφθαλμολογικού κέντρου Retina Θεσσαλονίκης και των γιατρών Σ. Κουκουλά, Σ. Αστεριάδη, Π. Τρανού, Α. Βακάλη και άλλες εργασίες

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η οφθαλμολογική κλινική δεν διαθέτει ασανσέρ και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να ανεβούν μεταφέρονται στην αγκαλιά, από τους τραυματιοφορείς όταν κάτι τέτοιο κρίνεται ως απολύτως απαραίτητο. Σε αχρηστία μετά τις βλάβες που παρουσίασαν παραμένουν βασικά μηχανήματα όπως η φλουροαγγειογραφία και 3,0 οπτικά πεδία, που αναγκάζουν τους ηλικιωμένους να μετακινούνται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για τις απαραίτητες εξετάσεις… Ζητήματα που θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια η διεύθυνση της κλινικής να μεριμνήσει πιέζοντας την διοίκηση να τα θέσει ως προτεραιότητα. Στην οφθαλμολογική κλινική καταλήγουν οι γονείς μας, οι συγγενείς μας, οι άνθρωποι που θέλουν μια πιο εύκολη πρόσβαση, αν κι εκεί παράγεται πολύ κι αθόρυβο έργο.

Μιλάμε με τον κ. Σκαμνό σε μια προσπάθεια να τον γνωρίσουμε και ως άνθρωπο. Διατηρεί προσωπική σχέση με τους ασθενείς τους, είναι ευγενικός και γλυκομίλητος και τον λατρεύουν.
Θέλουμε να κάνουμε μια μικρή σκιαγράφηση της πορείας σας. Ήρθατε νεαρός γιατρός…
-Όταν έρχεσαι στον χώρο του νοσοκομείου, πάντα έχεις μεράκι να προσφέρεις. Αυτό το οποίο βρίσκεις δεν ανταποκρίνεται στις δικές σου προσδοκίες. Αναγκαστικά μετά προσαρμόζεσαι και η προσαρμογή δεν είναι εύκολη. Είναι ιδιαίτερα δύσκολη, υπάρχουν τριβές, είναι κάτι αναμενόμενο, την στιγμή που το ελληνικό κράτος λειτουργεί έτσι δεν μπορείς εσύ να είσαι ο Δον Κιχώτης ή η εξαίρεση των κανόνων. Πρέπει να προσαρμοστείς, προσπαθείς να βρεις την χρυσή τομή ούτως ώστε να είσαι παραγωγικός και αν είναι δυνατόν συνεργάσιμος εκεί που πρέπει, σε απλά πράγματα, όσον αφορά τον χώρο. Πάντως οι γιατροί δεν πρέπει να μένουν στάσιμοι. Οφείλουν νάχουν ανοικτές κεραίες, να ακούν τους ανθρώπους που έχουν δύναμη να πάρουν την κλινική να την σηκώσουν ψηλά!

Έχετε μετρήσει πόσα χειρουργεία έχετε κάνει;
-Εγώ τα δικά μου τα χειρουργεία τα έχω μετρήσει, είναι περίπου 4.000 χειρουργεία από τα οποία γύρω στα 3.500 είναι καταρράκτες και γλαυκώματα, είναι δηλαδή καθαυτού η κλινική καταρρακτική κλινική, χειρουργούμε καταρράκτες – γλαύκωμα και επίσης μικροχειρουργεία όπως είναι βλεφαροπλαστικές, αφαίρεση πτερυγίου, χαλαζίου, μορφωμάτων τα οποία στέλνονται για περαιτέρω έρευνα και να γίνει αυτοψία για να δούμε αν είναι καλοήθη ή κακοήθη και ανάλογα να πράξουμε.

Άρα έχετε να κάνετε με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.
-Συνήθως ναι, γιατί ο καταρράκτης συνήθως αντιπροσωπεύει τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Λέγεται γεροντικός καταρράκτης και ξεκινάει συνήθως μετά τα 60 έτη. Δεν είναι μόνο αυτός, υπάρχουν καταρράκτες οι οποίοι γίνονται σε πιο νεαρή ηλικία όπως ο καταρράκτης που οφείλεται σε ζαχαρώδη διαβήτη έχω χειρουργήσει άτομα 35-36 ετών. Τα αιτία είναι και η φύση της δουλειάς. Οι αγρότες κάνουν πιο γρήγορα καταρράκτη γιατί εκτίθενται στον ήλιο, αυτό προκαλεί καταρράκτη. Επίσης όσοι  εκτίθενται στα ακτινολογικά μηχανήματα, αυτοί που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, οι αλιείς επίσης, άνθρωποι που παίρνουν κορτιζόνη, άνθρωποι που έχουν μια χρόνια νόσο, όπως νόσο του κολλαγόνου, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ρευματώδης λύκος και άλλες συναφείς νόσους, αυτοί λόγω της χρήσης της κορτιζόνης κάνουν τον λεγόμενο κορτιζονικό καταρράκτη.

Υπάρχουν απρόοπτα σ’ αυτές τις εγχειρήσεις, μπορεί να συμβεί κάτι;
-Δεν υπάρχει χειρουργείο το οποίο να μην έχει μέσα του μια δόση φόβου επιπλοκής. Εκείνο το οποίο εγώ προσωπικά θα ήθελα να γίνει μια ενημέρωση ότι όσο πιο νωρίς προσέρχεται ο ασθενής στο νοσοκομείο για να χειρουργήσει τον καταρράκτη του, τόσο πιο μεγάλη – σχεδόν εξασφαλισμένη είναι η επιτυχία. Όσο πιο ώριμος είναι ο καταρράκτης, τόσο πιο δύσκολη είναι η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη και είναι λογικό αυτό και αυτό προσπαθώ να το περάσω στους ασθενείς, αυτούς που έρχονται, να μην παραμελούν και το αφήνουν.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
-Τα συμπτώματα είναι ο θάμπος της όρασης, πολύ απλά και γίνεται σταδιακά. Εδώ πρέπει να ξεχωρίσουμε και το γλαύκωμα, το οποίο επίσης είναι επικίνδυνο, είναι η πίεση του ματιού το οποίο επίσης ξεκινάει με θάμπωμα της όρασης και εκεί είναι μη αναστρέψιμη η βλάβη, εφόσον ο ασθενής δεν προσέλθει στο ιατρείο έγκαιρα. Εκεί τα άτομα τα οποία έχουν προδιάθεση, έχουν γονείς, συγγενείς πρώτου βαθμού που έχουν γλαύκωμα, πρέπει μετά τα 40 έτη μια φορά τον χρόνο απαραιτήτως να εξετάζονται γιατί υπάρχει η κληρονομικότητα, 1 προς 150.

Ετοιμάζετε ένα συνέδριο κ. Σκαμνέ που σας φέρνει στο επίκεντρο ως οφθαλμολογική εταιρία.
-Είμαι πρόεδρος εδώ και 2 χρόνια της Οφθαλμολογικής Εταιρίας και είμαι περήφανος γι’ αυτό, γιατί την ξεκίνησα πριν 8 χρόνια μαζί με 3-4 εκλεκτούς συναδέλφους της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και την δημιουργήσαμε, γιατί το θεώρησα σκόπιμο από την δική μου οπτική γωνία, επειδή ένοιωθα ότι εμάς στην περιφέρεια μας είχαν παραμελήσει. Δεν μπορούσαμε να έχουμε βήμα, να μιλήσουμε, να πούμε τα πράγματα τα οποία κάνουμε, να δείξουμε την εργασία μας στον κόσμο και δυστυχώς σαν περιφέρεια μας είχαν στα αζήτητα. Αυτό ήταν το ερέθισμα για να ξεκινήσουμε την εταιρία αυτή, την Οφθαλμολογική Εταιρία Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και νήσων Βορείου Αιγαίου, φθάνουμε μέχρι την Χίο και μας βοήθησε πάρα πολύ. Θα σας αναφέρω τους βασικούς άξονες. Πρώτος άξονας, να έχουμε ένα βήμα και εμείς, να πούμε τα πεπραγμένα μας, τι κάνουμε, τι δεν κάνουμε, να προβληματιστούμε. Δεύτερο, να βελτιώσουμε την επιστημονική μας κατάρτιση, πως γίνεται κάτι, καλώντας τους πιο καταξιωμένους συναδέλφους πανελλαδικά, ποιοι είναι οι κορυφαίοι, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, έρχονται και μας δίνουν τα φώτα τους. Τρίτον, αποκτούμε μια οικειότητα ούτως ώστε να μην υπάρχει δίλλημα να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να ρωτήσουμε κάτι, αν δεν ξέρουμε, να πάρω ένα τηλέφωνο και να ζητήσω τα φώτα του συναδέλφου σε κάτι που δεν γνωρίζω, ίσως να έχει κάποια εμπειρία περισσότερη, δεν είναι ντροπή να μην ξέρεις. Τέταρτος άξονας ήταν να σφυρηλατήσουμε σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων της περιφέρειας ούτως ώστε, γιατί η πλειονότητα είναι ιδιώτες γιατροί, να μην ντρέπονται να πάρουν ένα τηλέφωνο, να ζητήσουν την γνώμη μας, να ζητήσουν να στείλουν έναν ασθενή να τον νοσηλεύσουμε μέσα. Θέλαμε να υπάρχει αυτή η εξοικείωση, κι όχι ο ανταγωνισμός, ο μη παραγωγικός…

Όλα αυτά χάρις την εταιρία αυτή τα κατορθώσαμε, θέλω να πιστεύω σε ένα μέγιστο βαθμό και τώρα είμαστε στο 8ο συνέδριο μας και με χαρά το κάνουμε στην Αλεξανδρούπολη η οποία είναι μια πόλη καταπληκτική και έχει και τις υποδομές που θα μας δώσει την δυνατότητα να κάνουμε ένα συνέδριο αξέχαστο, από τα καλύτερα που γίνονται πανελλαδικά.

Να σας το ευχηθούμε, κάθε επιτυχία.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr