Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει τόπος συνταξιούχων της Ευρώπης, δηλαδή ότι είναι η Φλόριδα για τους Αμερικανούς ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Σταύρος Φανφάνης
«Να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο για την υγεία», υποστηρίζει ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Ροδόπης Βασίλης Τσανίδης μέλος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας και υπεύθυνος της επιτροπής σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, για θέματα υγείας που βλέπει, ότι εκ των πραγμάτων το ΕΣΥ κατέρρευσε, απαξιώθηκε, η προσφορά κοινωνικής πολιτικής παρερμηνεύτηκε και κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να λυμαίνονται ασύστολα ένα ευαίσθητο χώρο. Ο κ. Τσανίδης καλεσμένος στην εκπομπή του ράδιο Χρόνος 87,5fm μίλησε απλά και κατανοητά, για όλα όσα βιώναμε, αλλά δεν γνωρίζαμε επακριβώς, υποστηρίζοντας ότι πλέον είναι η αφορμή για μια νέα αρχή.
«Μ’ ένα καλό σχεδιασμό υγείας, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ότι είναι η Φλόριντα για τις ΗΠΑ. Τόπος συνταξιούχων της Ευρώπης που θέλουν ήλιο, ήπιο κλίμα και ήρεμη ζωή», υποστήριξε λέγοντας ότι αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι γιατροί, ώστε να δημιουργήσουν τις απαιτούμενες υποδομές.
Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η συνέντευξη μεταφέρουμε ένα σημαντικό απόσπασμά της.
Οι γιατροί βγαίνουν στους δρόμους κ. Τσανίδη, για ποιο λόγο;
-Όντως είναι μια εποχή τρομερών αλλαγών, αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας, είναι τυφώνας αλλαγών, θα έλεγα ότι είναι μια καλή περίοδος αυτή, γιατί οι αλλαγές φέρνουν πάντα τομές στην κοινωνία, νομίζω η στασιμότητα αγκυλώνει τους ανθρώπους, τους σκουριάζει. Γι’ αυτό που θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε τα 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ τελικά, είναι όχι ότι έκανε λάθη, αλλά ότι δεν έκανε πράγματα. Προσωπικά μ’ αρέσουν οι ηγέτες που προχωρούν σε τομές στην κοινωνία και ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει ότι προχωράει σε τομές όντως, απλώς πολλά δείχνουν ότι γίνονται στο πόδι, ίσως από την βιασύνη με την οποία γίνονται. Αρκεί να γίνονται, να υπάρχει δράση. Πολλές φορές μέσα από την ζύμωση και τις ανατροπές, υπάρχουν αλλαγές στην σωστή κατεύθυνση και μέσα από το διάλογο με όλες τις κοινωνικές ομάδες θα βρεθούν οι χρυσές τομές.
Τα προβλήματα και τα ζητήματα που τίθενται στην υγεία ποια είναι;
-Κυρίως, μέχρι τώρα υπήρχαν πολλά αποστήματα, όσον αφορά στους ασφαλιστικούς φορείς. Μιλούσαμε για ένα εθνικό σύστημα υγείας. Εθνικό σύστημα υγείας ναι, ως ένας ενιαίος φορέας υγείας. Όταν όμως πηγαίναμε στον ενιαίο φορέα υγείας με πάρα πολλά ασφαλιστικά ταμεία, αυτό το σύστημα δεν μπορούσε να λειτουργήσει και το πιο τραγελαφικό ήταν αυτό που συνέβαινε με το ΙΚΑ. Δηλαδή, είχαμε το υπουργείο Εργασίας παλιά, Κοινωνικών Ασφαλίσεων τώρα, να παράγει υγεία, δηλαδή ένα υπουργείο εργασίας να μπλέκεται με την υγεία και να διαπλέκεται με την υγεία, αυτό είναι πρωτόγνωρο. Είχαμε πολλούς στην Κομοτηνή οι οποίοι για παράδειγμα ζητούσαν να γκρεμιστεί στο γνωστό Ηρώων της πόλης μας γιατί είχε δημιουργηθεί από κάποια κυβέρνηση και δεν ζητούσαν να διαλυθεί το ΙΚΑ που είχε δημιουργηθεί επί Μεταξά για παράδειγμα. Το ΙΚΑ ήταν δημιούργημα της κυβέρνησης Μεταξά. Δηλαδή, επαναπαυόμαστε σε κάποια πράγματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από εποχές πάρα πολύ παλιές. Το ΙΚΑ δεν είναι δυνατόν να παράγει μόνο του και να πωλεί υπηρεσίες, δηλαδή να είναι ένα δημιούργημα ασφαλιστικό και υγείας, ενός υπουργείου Εργασίας, πρέπει να μπει καθαρά στον κλάδο του υπουργείο της υγείας και αυτό προσπαθεί τώρα να μας λύσει ο υπουργός και γι’ αυτό κάποια συμφέροντα φυσικά αντιδρούν.
Είναι μια αλλαγή που την ζητάει όλος ο κλάδος των ιατρών;
-Φαντάζομαι ναι, ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να το αλλάξουμε κεντρικά σαν πανελλήνιες ομοσπονδίες πολλές φορές, ήταν και δικές μας εισηγήσεις πολλές φορές, των πανελλήνιων ομοσπονδιών αυτά τα πράγματα και σε αυτό συμφωνούσαν οι ομοσπονδίες μας και οι κεντρικές διοικήσεις και βλέπω τώρα ότι για παράδειγμα ένα μέρος γιατρών να αντιδρά ενώ το πλήθος των γιατρών συμφωνεί με αυτό. Για παράδειγμα υπάρχει ένα μέρος των γιατρών το οποίο έμπαινε στο ΙΚΑ χωρίς ποτέ να γίνει διαγωνισμός για να μπει, δεν έγιναν εξετάσεις και αφού μπαίνει κάποιος μέσα θέλει να κλείσουν οι πόρτες για όλους τους άλλους. Φαντάζεστε τι σημαίνει αυτό. Ένα από το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών της Ελλάδος το οποίο είναι καταγεγραμμένο δικαίωμα στο Σύνταγμα μας, είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού και με το να υπάρχουν 5-6 γιατροί μόνο στους οποίους μπορείς να πας, σε όλους τους ασφαλισμένους, σε όλα τα ταμεία, αυτό καταστρατηγείται.
Είστε και στην επιτροπή σχεδιασμού υγείας της Ν.Δ., μέσα από αυτή την θέση και μέσα από τις συναναστροφές σας με τους υπόλοιπους, ποιες είναι οι προοπτικές υγείας για την χώρα. Τί μπορούμε να κάνουμε και ποιος είναι ο σχεδιασμός υγείας για τα επόμενα χρόνια;
-Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει πολλές προοπτικές και αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι για παράδειγμα η Ελλάδα σε 20-30 χρόνια, αν κάνουμε ένα καλό σχεδιασμό υγείας, μπορεί να γίνει αυτό που λέμε η Φλόριντα των ΗΠΑ, αυτό που αποκαλούμε Baby Boomers, δηλαδή οι άνθρωποι που είναι πλούσιοι σήμερα και είναι 30 ετών, σε 40 χρόνια θα έρθουν να συνταξιοδοτηθούν στην Ελλάδα, εάν μιλάμε για μια ενωμένη Ευρώπη. Η Ελλάδα λόγω του ήλιου, της θάλασσας και τα λοιπά, θα αποτελέσει τον τόπο συνταξιοδότησης και γηροκόμησης των ανθρώπων της Ευρώπης. Όπως οι Αμερικάνοι κατεβαίνουν στην Φλόριντα για να συνταξιοδοτηθούν, έτσι θα κατεβαίνουν οι Ευρωπαίοι όλοι στην Ελλάδα, γι’ αυτό βλέπουμε ήδη να αγοράζουν σπίτια εδώ και να έρχονται και να ενδιαφέρονται για την κτηματική αγορά. Έτσι, ενδιαφέρονται οι Ευρωπαίοι για το σύστημα υγείας της Ελλάδος, οι μελλοντολόγοι – οικονομολόγοι της Ευρώπης, θέλουν να στήσουν ένα σύστημα υγείας σωστό, από την αρχή, το οποίο θα στηριχθεί σε βάσεις υγιείς γιατί από τώρα βλέπουν που θα έρθουν να γηροκομηθούν. Τους ενδιαφέρει σε βάθος χρόνου, σε 20ετία, όπου θα έχουν μόνιμη διαμονή, που θα έχουν καλή περίθαλψη, άρα τους ενδιαφέρει να έχουν ένα καλό σύστημα υγείας στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να το φροντίσουμε από τώρα εμείς και σαν ντόπιοι να είμαστε έξυπνοι να στηθούμε καλά για να πολεμήσουμε τις ξένες εταιρίες που θα έρθουν για να εγκατασταθούν και εδώ.
Αυτή η σκέψη σας απασχολεί τις Ομοσπονδίες γιατρών;
-Εμείς έχουμε ομάδες εργασίας που βλέπουν για την προοπτική και το μέλλον των επαγγελμάτων και φροντίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να φροντίσουμε να πείσουμε τους νέους συναδέλφους για το πώς θα δουλέψουν σε αυτή την προοπτική, αλλά δυστυχώς σε αυτή την Ελλάδα που δεν παράγει ανάπτυξη και δεν παράγει προοπτικές, βλέπουμε ότι τα πιο καλά μυαλά μας, δυστυχώς, βγαίνουν έξω. Δηλαδή οι νέοι συνάδελφοι, οι νέοι επιστήμονες, με το σύστημα που υπάρχει στην χώρα μας, αναγκάζονται και μεταναστεύουν. Αυτό είναι νομίζω ένα πολύ κακό πράγμα και πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.
Για το αύριο τι μπορούμε να πούμε όμως;
-Ότι πρέπει καταρχάς να μην γίνουμε φοβικοί. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, οι Έλληνες πάντα ήταν ένας αισιόδοξος λαός.
Πρόσφατα διάβαζα μια συνέντευξη του κ. Αποστολόπουλου ο οποίος έστησε το ιατρικό κέντρο και το διαβαλκανικό, ο οποίος έστηνε και όλα τα άλλα ιδιωτικά κέντρα, την ίδια στιγμή που ο αλησμόνητος υπουργός Υγείας Γεννηματάς, έστηνε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο πρώτος έστηνε έναν ιδιωτικό πυλώνα υγείας στην Ελλάδα και δεν φοβήθηκε, όταν έστηναν κάποιοι το δημόσιο σύστημα υγείας και είδαμε πως πορεύτηκαν το ένα και το άλλο. Άρα, πρέπει γενικά να είναι αισιόδοξοι οι Έλληνες και να κάνουν επενδύσεις και να μην φοβούνται τίποτα. Είδαμε πως διέπρεψαν, ο Ωνάσης, ο Βαρδινογιάννης, ο Νιάρχος και κυρίως διέπρεψαν με κεφάλαια τα οποία δημιούργησαν μόνοι τους, κανείς δεν τους τα χάρισε. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι αυτοί οι «κακοί» του μνημονίου δεν είναι τίποτα άλλο παρά είναι άνθρωποι που έρχονται να μας δείξουν ένα σωστό δρόμο, γιατί από μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας.
Μου έκανε εντύπωση ότι πρόσφατα παρακολούθησα ένα συνέδριο επιστημόνων υγείας – οικονομίας υγείας, στο οποίο μιλούσε ένας πολύ έγκριτος οικονομολόγος υγείας – καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας – κ.Υφαντόπουλος, ο οποίος είναι τακτικός καθηγητής οικονομίας υγείας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο οποίος από πολύ νωρίς, όταν ήρθε από τις σπουδές του στην Αγγλία, ήταν σύμβουλος του κ. Αυγερινού ο οποίος έστησε το σύστημα της υγείας του ΠΑΣΟΚ, στα χρόνια που επικρατούσε το σύστημα πρόνοιας θα λέγαμε τότε. Μόνος του παραδέχτηκε ότι το σύστημα αυτό πρόνοιας, αν και χρειαζόταν τότε, απέτυχε. Δηλαδή, πρέπει να έχουμε το πολιτικό θάρρος να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Όλοι θεωρούμε ότι τα χρόνια που στηνόταν το ΕΣΥ, χρειαζόταν να γίνει ένα σύστημα σε απομακρυσμένα χωριά, σε απομακρυσμένα νησιά, όπου δεν υπήρχε περίθαλψη, αλλά μόνο εκεί. Από εκεί και πέρα βλέπουμε ένα ΕΣΥ το οποίο γιγαντώθηκε, το εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι, έγινε ένας Frankenstein Junior κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε, άρα πρέπει να έρθουμε τώρα να κάνουμε κάποιες μετατροπές, να το περιορίσουμε στα μέρη εκείνα για τα οποία μόνο είχαμε οραματιστεί να βοηθήσει και να το κόψουμε από τα μέρη στα οποία ήρθαν τα …πιράνχας και το νέμονται.
Πόσο εύκολο και εφικτό είναι αυτό;
-Πάρα πολύ εύκολο, αρκεί να δούμε τους ανθρώπους που είχαν εμπειρία και να μπουν για κάποιες επεμβάσεις σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, σε ένα ιδιωτικό κέντρο και να δουν για την ίδια επέμβαση πόσο εύκολα, στα διαδικαστικά, γιατί υπάρχουν έγκριτοι επιστήμονες και σε ένα ιδιωτικό κέντρο και σε ένα δημόσιο κέντρο. Φανταστείτε τις λαμπρές μονάδες γιατρών που έχουμε στα δημόσια νοσοκομεία, να τους παρείχε κάποιος μάνατζερ την υποδομή και την δυνατότητα που δίνει κάποιες στα ιδιωτικά κέντρα.
Για παράδειγμα στο νοσοκομείο Κομοτηνής έχουμε γιατρούς που θα τους ζήλευαν σε πολλά ιδιωτικά κέντρα και κοιτάξτε την μονάδα νεφρού για παράδειγμα, την καρδιολογική, υπάρχουν λαμπρές μονάδες γιατρών που αν τους έδινες την υποδομή και την ξενοδοχειακή υποστήριξη που τους δίνει κάποιος στα ιδιωτικά κέντρα, θα τους ζήλευε η Ευρώπη.
Η διοίκηση είναι ένα πρόβλημα στην Ελλάδα γενικώς;
-Ναι, δεν μπορεί ο κάθε καλός δάσκαλος, γιατρός, έξω στην κοινωνία ο κάθε καλός δικηγόρος, σε ένα χρόνο να γίνει μάνατζερ νοσοκομείου, επειδή είναι φίλος του υπουργού, είναι κομματικό στέλεχος ή οτιδήποτε άλλο. Τα ιδιωτικά κέντρα έχουν μάνατζερ για να διοικούν τα νοσοκομεία, εμείς βάζουμε τον φίλο μας, το κομματικό στέλεχος και προσδοκούμε από αυτό σε 1-2-3 χρόνια να διοικήσει μια μονάδα τόσων χιλιάδων ατόμων και να γίνει διοικητής νοσοκομείου. Αυτό δεν γίνεται, εκ των πραγμάτων».
«Μ’ ένα καλό σχεδιασμό υγείας, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ότι είναι η Φλόριντα για τις ΗΠΑ. Τόπος συνταξιούχων της Ευρώπης που θέλουν ήλιο, ήπιο κλίμα και ήρεμη ζωή», υποστήριξε λέγοντας ότι αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι γιατροί, ώστε να δημιουργήσουν τις απαιτούμενες υποδομές.
Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η συνέντευξη μεταφέρουμε ένα σημαντικό απόσπασμά της.
Οι γιατροί βγαίνουν στους δρόμους κ. Τσανίδη, για ποιο λόγο;
-Όντως είναι μια εποχή τρομερών αλλαγών, αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας, είναι τυφώνας αλλαγών, θα έλεγα ότι είναι μια καλή περίοδος αυτή, γιατί οι αλλαγές φέρνουν πάντα τομές στην κοινωνία, νομίζω η στασιμότητα αγκυλώνει τους ανθρώπους, τους σκουριάζει. Γι’ αυτό που θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε τα 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ τελικά, είναι όχι ότι έκανε λάθη, αλλά ότι δεν έκανε πράγματα. Προσωπικά μ’ αρέσουν οι ηγέτες που προχωρούν σε τομές στην κοινωνία και ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει ότι προχωράει σε τομές όντως, απλώς πολλά δείχνουν ότι γίνονται στο πόδι, ίσως από την βιασύνη με την οποία γίνονται. Αρκεί να γίνονται, να υπάρχει δράση. Πολλές φορές μέσα από την ζύμωση και τις ανατροπές, υπάρχουν αλλαγές στην σωστή κατεύθυνση και μέσα από το διάλογο με όλες τις κοινωνικές ομάδες θα βρεθούν οι χρυσές τομές.
Τα προβλήματα και τα ζητήματα που τίθενται στην υγεία ποια είναι;
-Κυρίως, μέχρι τώρα υπήρχαν πολλά αποστήματα, όσον αφορά στους ασφαλιστικούς φορείς. Μιλούσαμε για ένα εθνικό σύστημα υγείας. Εθνικό σύστημα υγείας ναι, ως ένας ενιαίος φορέας υγείας. Όταν όμως πηγαίναμε στον ενιαίο φορέα υγείας με πάρα πολλά ασφαλιστικά ταμεία, αυτό το σύστημα δεν μπορούσε να λειτουργήσει και το πιο τραγελαφικό ήταν αυτό που συνέβαινε με το ΙΚΑ. Δηλαδή, είχαμε το υπουργείο Εργασίας παλιά, Κοινωνικών Ασφαλίσεων τώρα, να παράγει υγεία, δηλαδή ένα υπουργείο εργασίας να μπλέκεται με την υγεία και να διαπλέκεται με την υγεία, αυτό είναι πρωτόγνωρο. Είχαμε πολλούς στην Κομοτηνή οι οποίοι για παράδειγμα ζητούσαν να γκρεμιστεί στο γνωστό Ηρώων της πόλης μας γιατί είχε δημιουργηθεί από κάποια κυβέρνηση και δεν ζητούσαν να διαλυθεί το ΙΚΑ που είχε δημιουργηθεί επί Μεταξά για παράδειγμα. Το ΙΚΑ ήταν δημιούργημα της κυβέρνησης Μεταξά. Δηλαδή, επαναπαυόμαστε σε κάποια πράγματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από εποχές πάρα πολύ παλιές. Το ΙΚΑ δεν είναι δυνατόν να παράγει μόνο του και να πωλεί υπηρεσίες, δηλαδή να είναι ένα δημιούργημα ασφαλιστικό και υγείας, ενός υπουργείου Εργασίας, πρέπει να μπει καθαρά στον κλάδο του υπουργείο της υγείας και αυτό προσπαθεί τώρα να μας λύσει ο υπουργός και γι’ αυτό κάποια συμφέροντα φυσικά αντιδρούν.
Είναι μια αλλαγή που την ζητάει όλος ο κλάδος των ιατρών;
-Φαντάζομαι ναι, ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να το αλλάξουμε κεντρικά σαν πανελλήνιες ομοσπονδίες πολλές φορές, ήταν και δικές μας εισηγήσεις πολλές φορές, των πανελλήνιων ομοσπονδιών αυτά τα πράγματα και σε αυτό συμφωνούσαν οι ομοσπονδίες μας και οι κεντρικές διοικήσεις και βλέπω τώρα ότι για παράδειγμα ένα μέρος γιατρών να αντιδρά ενώ το πλήθος των γιατρών συμφωνεί με αυτό. Για παράδειγμα υπάρχει ένα μέρος των γιατρών το οποίο έμπαινε στο ΙΚΑ χωρίς ποτέ να γίνει διαγωνισμός για να μπει, δεν έγιναν εξετάσεις και αφού μπαίνει κάποιος μέσα θέλει να κλείσουν οι πόρτες για όλους τους άλλους. Φαντάζεστε τι σημαίνει αυτό. Ένα από το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών της Ελλάδος το οποίο είναι καταγεγραμμένο δικαίωμα στο Σύνταγμα μας, είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού και με το να υπάρχουν 5-6 γιατροί μόνο στους οποίους μπορείς να πας, σε όλους τους ασφαλισμένους, σε όλα τα ταμεία, αυτό καταστρατηγείται.
Είστε και στην επιτροπή σχεδιασμού υγείας της Ν.Δ., μέσα από αυτή την θέση και μέσα από τις συναναστροφές σας με τους υπόλοιπους, ποιες είναι οι προοπτικές υγείας για την χώρα. Τί μπορούμε να κάνουμε και ποιος είναι ο σχεδιασμός υγείας για τα επόμενα χρόνια;
-Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει πολλές προοπτικές και αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι για παράδειγμα η Ελλάδα σε 20-30 χρόνια, αν κάνουμε ένα καλό σχεδιασμό υγείας, μπορεί να γίνει αυτό που λέμε η Φλόριντα των ΗΠΑ, αυτό που αποκαλούμε Baby Boomers, δηλαδή οι άνθρωποι που είναι πλούσιοι σήμερα και είναι 30 ετών, σε 40 χρόνια θα έρθουν να συνταξιοδοτηθούν στην Ελλάδα, εάν μιλάμε για μια ενωμένη Ευρώπη. Η Ελλάδα λόγω του ήλιου, της θάλασσας και τα λοιπά, θα αποτελέσει τον τόπο συνταξιοδότησης και γηροκόμησης των ανθρώπων της Ευρώπης. Όπως οι Αμερικάνοι κατεβαίνουν στην Φλόριντα για να συνταξιοδοτηθούν, έτσι θα κατεβαίνουν οι Ευρωπαίοι όλοι στην Ελλάδα, γι’ αυτό βλέπουμε ήδη να αγοράζουν σπίτια εδώ και να έρχονται και να ενδιαφέρονται για την κτηματική αγορά. Έτσι, ενδιαφέρονται οι Ευρωπαίοι για το σύστημα υγείας της Ελλάδος, οι μελλοντολόγοι – οικονομολόγοι της Ευρώπης, θέλουν να στήσουν ένα σύστημα υγείας σωστό, από την αρχή, το οποίο θα στηριχθεί σε βάσεις υγιείς γιατί από τώρα βλέπουν που θα έρθουν να γηροκομηθούν. Τους ενδιαφέρει σε βάθος χρόνου, σε 20ετία, όπου θα έχουν μόνιμη διαμονή, που θα έχουν καλή περίθαλψη, άρα τους ενδιαφέρει να έχουν ένα καλό σύστημα υγείας στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να το φροντίσουμε από τώρα εμείς και σαν ντόπιοι να είμαστε έξυπνοι να στηθούμε καλά για να πολεμήσουμε τις ξένες εταιρίες που θα έρθουν για να εγκατασταθούν και εδώ.
Αυτή η σκέψη σας απασχολεί τις Ομοσπονδίες γιατρών;
-Εμείς έχουμε ομάδες εργασίας που βλέπουν για την προοπτική και το μέλλον των επαγγελμάτων και φροντίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να φροντίσουμε να πείσουμε τους νέους συναδέλφους για το πώς θα δουλέψουν σε αυτή την προοπτική, αλλά δυστυχώς σε αυτή την Ελλάδα που δεν παράγει ανάπτυξη και δεν παράγει προοπτικές, βλέπουμε ότι τα πιο καλά μυαλά μας, δυστυχώς, βγαίνουν έξω. Δηλαδή οι νέοι συνάδελφοι, οι νέοι επιστήμονες, με το σύστημα που υπάρχει στην χώρα μας, αναγκάζονται και μεταναστεύουν. Αυτό είναι νομίζω ένα πολύ κακό πράγμα και πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.
Για το αύριο τι μπορούμε να πούμε όμως;
-Ότι πρέπει καταρχάς να μην γίνουμε φοβικοί. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, οι Έλληνες πάντα ήταν ένας αισιόδοξος λαός.
Πρόσφατα διάβαζα μια συνέντευξη του κ. Αποστολόπουλου ο οποίος έστησε το ιατρικό κέντρο και το διαβαλκανικό, ο οποίος έστηνε και όλα τα άλλα ιδιωτικά κέντρα, την ίδια στιγμή που ο αλησμόνητος υπουργός Υγείας Γεννηματάς, έστηνε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο πρώτος έστηνε έναν ιδιωτικό πυλώνα υγείας στην Ελλάδα και δεν φοβήθηκε, όταν έστηναν κάποιοι το δημόσιο σύστημα υγείας και είδαμε πως πορεύτηκαν το ένα και το άλλο. Άρα, πρέπει γενικά να είναι αισιόδοξοι οι Έλληνες και να κάνουν επενδύσεις και να μην φοβούνται τίποτα. Είδαμε πως διέπρεψαν, ο Ωνάσης, ο Βαρδινογιάννης, ο Νιάρχος και κυρίως διέπρεψαν με κεφάλαια τα οποία δημιούργησαν μόνοι τους, κανείς δεν τους τα χάρισε. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι αυτοί οι «κακοί» του μνημονίου δεν είναι τίποτα άλλο παρά είναι άνθρωποι που έρχονται να μας δείξουν ένα σωστό δρόμο, γιατί από μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας.
Μου έκανε εντύπωση ότι πρόσφατα παρακολούθησα ένα συνέδριο επιστημόνων υγείας – οικονομίας υγείας, στο οποίο μιλούσε ένας πολύ έγκριτος οικονομολόγος υγείας – καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας – κ.Υφαντόπουλος, ο οποίος είναι τακτικός καθηγητής οικονομίας υγείας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο οποίος από πολύ νωρίς, όταν ήρθε από τις σπουδές του στην Αγγλία, ήταν σύμβουλος του κ. Αυγερινού ο οποίος έστησε το σύστημα της υγείας του ΠΑΣΟΚ, στα χρόνια που επικρατούσε το σύστημα πρόνοιας θα λέγαμε τότε. Μόνος του παραδέχτηκε ότι το σύστημα αυτό πρόνοιας, αν και χρειαζόταν τότε, απέτυχε. Δηλαδή, πρέπει να έχουμε το πολιτικό θάρρος να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Όλοι θεωρούμε ότι τα χρόνια που στηνόταν το ΕΣΥ, χρειαζόταν να γίνει ένα σύστημα σε απομακρυσμένα χωριά, σε απομακρυσμένα νησιά, όπου δεν υπήρχε περίθαλψη, αλλά μόνο εκεί. Από εκεί και πέρα βλέπουμε ένα ΕΣΥ το οποίο γιγαντώθηκε, το εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι, έγινε ένας Frankenstein Junior κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε, άρα πρέπει να έρθουμε τώρα να κάνουμε κάποιες μετατροπές, να το περιορίσουμε στα μέρη εκείνα για τα οποία μόνο είχαμε οραματιστεί να βοηθήσει και να το κόψουμε από τα μέρη στα οποία ήρθαν τα …πιράνχας και το νέμονται.
Πόσο εύκολο και εφικτό είναι αυτό;
-Πάρα πολύ εύκολο, αρκεί να δούμε τους ανθρώπους που είχαν εμπειρία και να μπουν για κάποιες επεμβάσεις σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, σε ένα ιδιωτικό κέντρο και να δουν για την ίδια επέμβαση πόσο εύκολα, στα διαδικαστικά, γιατί υπάρχουν έγκριτοι επιστήμονες και σε ένα ιδιωτικό κέντρο και σε ένα δημόσιο κέντρο. Φανταστείτε τις λαμπρές μονάδες γιατρών που έχουμε στα δημόσια νοσοκομεία, να τους παρείχε κάποιος μάνατζερ την υποδομή και την δυνατότητα που δίνει κάποιες στα ιδιωτικά κέντρα.
Για παράδειγμα στο νοσοκομείο Κομοτηνής έχουμε γιατρούς που θα τους ζήλευαν σε πολλά ιδιωτικά κέντρα και κοιτάξτε την μονάδα νεφρού για παράδειγμα, την καρδιολογική, υπάρχουν λαμπρές μονάδες γιατρών που αν τους έδινες την υποδομή και την ξενοδοχειακή υποστήριξη που τους δίνει κάποιος στα ιδιωτικά κέντρα, θα τους ζήλευε η Ευρώπη.
Η διοίκηση είναι ένα πρόβλημα στην Ελλάδα γενικώς;
-Ναι, δεν μπορεί ο κάθε καλός δάσκαλος, γιατρός, έξω στην κοινωνία ο κάθε καλός δικηγόρος, σε ένα χρόνο να γίνει μάνατζερ νοσοκομείου, επειδή είναι φίλος του υπουργού, είναι κομματικό στέλεχος ή οτιδήποτε άλλο. Τα ιδιωτικά κέντρα έχουν μάνατζερ για να διοικούν τα νοσοκομεία, εμείς βάζουμε τον φίλο μας, το κομματικό στέλεχος και προσδοκούμε από αυτό σε 1-2-3 χρόνια να διοικήσει μια μονάδα τόσων χιλιάδων ατόμων και να γίνει διοικητής νοσοκομείου. Αυτό δεν γίνεται, εκ των πραγμάτων».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News