«ΕΤΟΙΜΕΣ» ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, ψυχολόγος

«ΕΤΟΙΜΕΣ» ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

27/09/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Στις μέρες μας ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι τα διαζύγια. Και στατιστικά στη χώρα μας τα διαζύγια έχουν αυξηθεί. Ταυτόχρονα όμως έχουν αυξηθεί και οι «έτοιμες» οικογένειες. Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζουμε τις οικογένειες που δημιουργούνται από δύο άτομα τα οποία βγαίνουν από δύο προηγούμενους γάμους.
Οι δεύτερες αυτές οικογένειες δημιουργούνται με την προοπτική πως θα είναι καλύτερες και περισσότερο βιώσιμες από τις προηγούμενες. Φυσικά είναι αδύνατον οι οικογένειες αυτές να προοδεύσουν χωρίς προσπάθεια από όλα τα μέλη τους. Καθώς δεν υπάρχει ένα σταθερό μοτίβο επιτυχίας, τα άτομα της οικογένειας οφείλουν να αναζητήσουν ένα τρόπο ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν τη καινούργια κατάσταση.
Συνήθως τα άτομα που συνάπτουν την καινούργια οικογένεια έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την προηγούμενη τους οικογένεια. Προσπαθούν να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος και σε αυτή τους την προσπάθεια πέφτουν πολλές φορές στη παγίδα της σύγκρισης των δύο οικογενειών. Συχνά νιώθουν ανασφάλεια για την πορεία της δεύτερης οικογένειας. Αισθάνονται άγχος και αναρωτιούνται για το πότε θα καταφέρουν να γίνουν «κανονική» οικογένεια, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν έχουν αποδεχτεί την καινούργια κατάσταση ακόμα ούτε οι ίδιοι.
Ένα ακόμα πεδίο που πρέπει να οριστεί σωστά από την αρχή είναι ο τρόπος που θα οργανωθεί και θα λειτουργεί η νέα οικογένεια. Με ποιες αρχές και ποια ήθη και πως τα προσωπικά θέλω και οι προσωπικές εμπειρίες τους καθενός θα ενταχθούν και θα ενσωματωθούν στα νέα δεδομένα. Άλλωστε η προσπάθεια γίνεται με περισσότερη ωριμότητα και συναίσθηση καθώς υπάρχει πλέον η εμπειρία και η γνώση από τον προηγούμενο γάμο. Επίσης μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος που θα αναπτύξουν σχέσεις οι καινούργιοι σύντροφοι με τα νέα μέλη της οικογένειάς τους, τους γονείς και τους συγγενείς του συζύγου τους και πολύ περισσότερο τα παιδιά που τυχόν προϋπάρχουν.
Σημαντικό κεφάλαιο στις «έτοιμες» οικογένειες αποτελεί ο τρόπος αντιμετώπισης των παιδιών από τις προηγούμενες οικογένειες. Τα παιδιά, και ιδιαίτερα τα μικρότερα, έχουν στο μυαλό τους ένα μοτίβο οικογένειας με ένα μπαμπά και μια μαμά που πορεύονται ενωμένοι. Τώρα πρέπει να το αλλάξουν αυτό και να προσαρμοστούν σε κάτι εντελώς καινούργιο. Εδώ πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η στάση που θα κρατήσουν οι φυσικοί γονείς κατά τη διάρκεια του χωρισμού, αλλά και μετά από αυτόν, καθώς επίσης και η στάση του καινούργιου συζύγου.
Τέλος, απαραίτητος είναι και ο σεβασμός στον πρώην σύντροφο. Άδικες και πικρόχολες κατηγορίες κρύβουν φόβο, ανησυχία και άλλα κατάλοιπα. Εξάλλου ας μη ξεχνάμε πως το γεγονός ότι δυο άνθρωποι δεν ταίριαξαν μεταξύ τους δεν σημαίνει πως τα άτομα αυτά δεν πρόκειται να ταιριάξουν και με κανένα άλλο άτομο.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr