Τον σύλλογο «αξίΖΩ» επισκέφτηκαν οι Σαρακατσάνοι

Η ελληνική κοινωνία αυτή τη περίοδο ετοιμάζεται να υποβάλλει τις φορολογικές της δηλώσεις και σαν ειδικός σε θέματα Φορολογίας είμαι σε θέση να δώσω χρηστικές συμβουλές και υποδείξεις σε ένα διαχρονικό θέμα. Φορολογία με βάση το εισόδημα ή με βάση τα τεκμήρια.
Οι μειώσεις των εισοδημάτων και η αύξηση των τεκμηρίων έφεραν την ανάγκη να αναζητήσουμε έξυπνες λύσεις στα θέματα αυτά. Η αιτία είναι ότι πέρα από τη προφανή αποφυγή πληρωμής υπέρογκου φόρου αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστή 2,2-10%, είναι η διατήρηση των δικαιωμάτων για επιδόματα τα οποία χάνει όποιος φορολογείται με τεκμήρια.
Σε «βραχνά» τείνουν να εξελιχθούν για εκατομμύρια υπερχρεωμένους τα τεκμήρια της εφορίας (λέγονται σικ οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των άρθρων 31&32 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) προσδιορίζουν πολύ υψηλότερο το εισόδημα από το πραγματικό και υποχρεώνουν το φορολογούμενο σε υπέρογκους φόρους.
Ο τρόπος της κάλυψης και αποτροπής αυτού είναι εισοδήματα που αποκτήθηκαν προ του 2016 και δεν ξοδεύτηκαν εντός του 2016. Πρόκειται για την «Ανάλωση Κεφαλαίου», που ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει λόγω της εφαρμογής της, επικαλούμενος έσοδα και εισοδήματα όσων ετών θέλει προς τα πίσω, ακόμα και άνω των 10 ετών. Πρόκειται για επίκληση με αποδεικτικά και να έχει εκκαθαριστικά και δηλώσεις συνεχόμενες από το έτος που επικαλείται ως σήμερα. Ειδικά για τίμημα από πώληση από ακίνητα αυτό αποδεικνύεται με συμβόλαια κλπ.
Αθροίζουμε λοιπόν τα πάσης φύσεως εισοδήματα (από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια επιχειρήσεων, κέρδη επιχειρήσεων, μερίσματα, τόκους πάσης φύσεως κλπ), πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Αφαιρούμε για τα ίδια έτη τεκμήρια για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία, υπηρετικό προσωπικό και τις δαπάνες για απόκτηση ακινήτων, σκαφών, αυτοκινήτων, κινητών αντικειμένων μεγάλης αξίας. Ότι προκύπτει συνολικά είναι το διαθέσιμο για ανάλωση και κάλυψη τεκμηρίου.
Στους κωδικούς 787 & 788 της δήλωσης βάζουμε μόνο το ποσό που χρειαζόμαστε για τη συγκεκριμένη δήλωση και τα τεκμήριά της. Έτσι η φορολογία θα είναι με το πραγματικό μας εισόδημα και μηδενική σε πολλές περιπτώσεις (το ποσό που θα αναγραφεί στους δύο κωδικούς πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από τη πρόσθετη διαφορά εισοδήματος από τα τεκμήρια).
Μην κάνετε λάθη κοστίζουν, ταλαιπωρούν και κυρίως ανατρέπουν το προϋπολογισμό σας. [email protected] για δωρεάν οδηγίες στους συνδρομητές της εφημερίδας.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News