Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

? Η πρόταση της εβδομάδας: Οινοποιία Δαλαμάρα, "Παλιοκαλιάς", 2007 ? Τύπος: Ερυθρός ξηρός ? Ποικιλίες:Ξινόμαυρο (βιολογικό) ? Ωρίμανση: -12 μήνες βαρέλι ? Ενδ. τιμή: 14 ευρώ

Γευσιγνωσία Οίνου: Σκούρο, πυκνό χρώμα, ασυνήθιστο για κλασική "Νάουσα". Βαθύ ρουμπινί, με βυσσινί ανταύγειες, αποπνέει φρεσκάδα και προμηνύει σαφή μακροημέρευση. Πολύ "κλειστό" αρωματικά, τουλάχιστον στην αρχή, χρειάζεται οπωσδήποτε μετάγγιση σε καράφα για να απελευθερώσει με τον αερισμό, το δυναμικό του χαρακτήρα του. Διακριτικά αρώματα ώριμων φρούτων (δαμάσκηνο, φραγκοστάφυλο), ντομάτας και ελιάς, τυπικά της καταγωγής του, σε αρμονία με τα συνήθη του καπνού, βανίλιας, δέρματος και μπαχαρικών (κανέλα, πιπέρι), συνέπεια της ωρίμανσης στο δρύϊνο βαρέλι. Σώμα παχύ, σπάνιο πάλι γεγονός για μια "Νάουσα", ικανοποιητική οξύτητα, και κυρίως πολύ καλές τανίνες. Ειλικρινά, χρήζει ιδιαίτερης μνείας, η ποιοτική τανική δομή του, η οποία είναι μεν αυστηρή και στιβαρή όπως προβλέπεται στο είδος του, ωστόσο οι τανίνες του είναι "σεμιναριακά" ενσωματωμένες στο σύνολο, χωρίς να προεξέχουν. Ανοίγουν κι αυτές σταδιακά, μαζί με τον όλο γευστικό-αρωματικό χαρακτήρα στην εξέλιξη του γεύματος, κάτι που κολακεύει ιδιαίτερα το συνταίριασμα του με το φαγητό. Η επίγευση κρίνεται κι αυτή καλή, καθώς οι σφικτές τανίνες ξεπλένουν άψογα το στόμα, χωρίς όμως να το στεγνώνουν δυσάρεστα, όπως συνηθίζεται στις πιο εμπορικές οινοποιήσεις της κατηγορίας κι αυτό χάριν του απολαυστικού φρουτώδους τελειώματος. Δυνατό, αλλά ισορροπημένο αποτέλεσμα με ένταση, διάρκεια, αλλά και κομψότητα, χωρίς να κουράζει. Το φρούτο και το βαρέλι σε διαρκή αρμονία, δεν επισκίασαν το ένα το άλλο.
Συνόδευσε ιδανικά ένα μπούτι νεαρού αγριόχοιρου (έμπνευση της ετικέτας) στιφάδο, αλλά και ψητό στο φούρνο με σάλτσα από μέλι και πορτοκάλι, χωρίς να υποκύψει, αλλά απεναντίας αναδεικνύοντας την γευστική ένταση του γεύματος. Άψογο ταίριασμα λοιπόν με κυνήγι, μαγειρευτά με κόκκινο κρέας και ψητά σούβλας. Παλαιώνει άνετα θεωρώ τουλάχιστον για μια δεκαπενταετία, τιμώντας τη καταγωγή του. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο από τη σοδειά του 2005.
Συμπερασματικά: Το κρασί "έμβλημα" λοιπόν του Ναουσαίϊκου οικογενειακού οινοποιείου, αποκλειστικής προέλευσης από το ομώνυμο αμπελοτόπι (single vineyard), εκ των κορυφαίων μάλιστα της ζώνης Ο.Π.Α.Π. Νάουσας, στους πρόποδες του Βερμίου (300 μ. υψόμετρο) και σε μια εμφιάλωση περίπου δέκα χιλιάδων φιαλών. Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι η χρονιά του 2007, θεωρήθηκε από τους ειδικούς ως μια από τις κορυφαίες για το Ξινόμαυρο Νάουσας. Μεστό, ισορροπημένο, χειμερινό κρασί, καλοφτιαγμένο και γενναιόδωρο. Κυριολεκτικά ένα "αρσενικό", μοντέρνο κρασί, με κλασικές ωστόσο καταβολές, και μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.
Παραλειπόμενα: Με την ευκαιρία, μπορούμε να αναδείξουμε και μερικές λεπτομέρειες που αφορούν την χαρισματική ποικιλία του Ξινόμαυρου Νάουσας. Θεωρείται ίσως η πιο δύσκολη ελληνική ποικιλία, τόσο αμπελουργικά, όσο οινοποιητικά αλλά και γευσιγνωστικά. Κυρίως στον τελευταίο τομέα, που μας αγγίζει και περισσότερο, είναι αλήθεια ότι έχει σχετικά λίγους, αλλά φανατικούς φίλους, όπως προφανώς ο υπογράφων.
Το αυστηρό του προφίλ, απαιτεί συνήθως συνδυασμό με φαγητό, κάτι που δεν βοηθάει εμπορικά το "πλασάρισμα" του στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Θεωρείται, όχι αδίκως σε μεγάλο βαθμό, το κρασί των "ειδημόνων", μιας και λόγω της μεγάλης επιδεικτικότητας παλαίωσης που έχει, καταφέρνει να μεταλλάσσεται πολύπλοκα στο βάθος του χρόνου. Οι επικριτές του διαμαρτύρονται για την έντονη επιθετικότητα των τανινών του και το σχετικά άδειο σώμα, αυτά όμως τα στοιχεία, θεωρώ ότι "φωτογραφίζουν" περισσότερο το επίπεδο μαζικής οινοποίησης. Πάντως, σίγουρα δίνει ένα κρασί διαφορετικό από τα σύγχρονα πρότυπα που μας επιβάλουν οι ξενικές ποικιλίες, οι οποίες καθορίζουν την παγκόσμια αγορά.
Αυτό είναι και ένα άλλο, εντελώς επίκαιρο θέμα που έχει προβληματίσει τους οινοπαραγωγούς της περιοχής, μιας που μπήκαν πλέον στην διαδικασία να "εκμοντερνίσουν" το ύφος των ερυθρών κρασιών της Νάουσας, με απώτερο στόχο την προσέγγιση ευρύτερου, και σαφώς νεότερου καταναλωτικού κοινού. Ως συνέπεια, είναι το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς παράγουν πλέον πιο ευκολόπιοτα Ξινόμαυρα, με κυρίαρχη τη φρουτώδη γεύση, τις μαλακές τανίνες και το πλούσιο χρώμα, ακόμη και μετά από προσμίξεις, αλλοιώνοντας φανερά ή όχι το ποικιλιακό προφίλ.
Θεωρώ ωστόσο προσωπικά, ότι μόνο κερδισμένη μπορεί να βγεί η περιοχή, από αυτή την εποχή της διερεύνησης και των αμφιβολιών, καθώς ακόμη και με το πιο θελκτικό, "εύκολο" νέο ύφος των κρασιών της, αν και δεν το συμπαθώ ιδιαίτερα, μπορεί να προσελκύσει νέους οινόφιλους, που ίσως να εξερευνήσουν και παραπέρα το δυναμικό της ποικιλίας. Αρκεί το όλο εγχείρημα να στηριχθεί σε ποιοτικά πρότυπα, όπως ήδη ευχάριστα διαπιστώνω με κάποιους παραγωγούς την τελευταία τριετία.
Εν κατακλείδι πάντως, μια και δοκιμάζω διαχρονικά τα κρασιά της περιοχής παλαιωμένα ή των τρεχουσών εσοδειών, ομολογώ ότι ο "Παλιοκαλιάς '07" κατέχει δικαιωματικά μια θέση στη πεντάδα των καλύτερων που έχω δοκιμάσει ποτέ. Θεωρώ ότι εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το ανήσυχο πνεύμα της εποχής στη Νάουσα, με τις ρίζες του να πατάνε γερά στην παράδοση, αλλά κυρίως στην ποιότητα. Δεν ξέρω αν ο παραγωγός του το θεωρεί μοντέρνο ή παραδοσιακό Ξινόμαυρο, αλλά εγώ εμπειρικά το αναγνωρίζω ως μια Νάουσα "μεγάλης στόφας", που έψαχνα εναγωνίως να απολαύσω τα τελευταία χρόνια. Θα συμφωνήσω τέλος ταπεινά, με πιο εξειδικευμένο φίλο-οινογράφο, ότι ίσως πρόκειται για το πιο τυπικό Ναουσαϊϊκο ξινόμαυρο της αγοράς σήμερα.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News