Τι άφησε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θράκη | xronos.gr
ΑΡΘΡΟ

Τι άφησε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θράκη

20/01/23 - 8:00
Τι άφησε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού  στη Θράκη

Μοιραστείτε το

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θράκη είχε στην ατζέντα αναπτυξιακά, εθνικά, ενεργειακά θέματα και το μήνυμα πως η Θράκη θα γίνει ενεργειακός κόμβος.

Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μένει στα χέρια του Δημοσίου, αλλά η Αμερική θα έχει ισχυρή παρουσία και μέσα σε έναν χρόνο θα έχει τελειώσει και ο FSRU.

Ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη θα καταστούν ενεργειακός κόμβος και από αυτό θα επωφεληθεί η Ελλάδα και η περιοχή. Στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ σε μία ενδεχόμενη αναβάθμιση των Ανατολικών συνόρων, που θα ξεκινάει από την Πολωνία και θα συνεχίζει στη Ρουμανία, η Αλεξανδρούπολη μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο. Αυτή είναι μία ευκαιρία που μπορεί να την κερδίσει η χώρα μας.

Επίσης, η ενίσχυση του IGB και του TAP και η καινούργια συζήτηση για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, αυτή τη φορά από την Αλεξανδρούπολη προς τη Βουλγαρία. Ο αγωγός αυτός είχε μπει στον πάγο το 2007 όταν η Βουλγαρία αντέδρασε και αποχώρησε από το σχήμα. Πρέπει όμως πρώτα ο αγωγός να καταστεί βιώσιμος και μετά να ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

Ενεργειακή ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει στην ουσία όπως κάποιοι έγραφαν το 2007 και την ενστερνίζονται και σήμερα. Από τη διέλευση των αγωγών κάθε χώρα έχει όφελος μόνο από τα τέλη διαμετακόμισης.

Ο ορισμός της ενεργειακής ασφάλειας είναι πολυπαραγοντικός και δεν ορίζεται μόνο με αγωγούς. Μπορεί να επηρεαστεί από πολιτικούς παράγοντες, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς.

Παράδειγμα ενεργειακής ασφάλειας είναι η Ρωσία με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πως η ΕΕ είχε μεγάλο πρόβλημα με το ΦΑ της Ρωσίας με τη Γερμανία, που είχε στραφεί εκεί μονομερώς. Εάν η Ρωσία διέκοπτε την παροχή του ΦΑ από το NordStreamI τότε όλη η Ευρώπη θα πάγωνε.

Στην προσπάθεια που κάνει η ΕΕ μαζί με την Αμερική να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές η Ελλάδα με την Αλεξανδρούπολη και τα ενδεχόμενα ευρήματα Νότια και Δυτικά της Κρήτης όπου βρίσκεται το Sanco Swift μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επιτέλους η χώρα μας πήρε απόφαση να διερευνήσει το φυσικό της πλούτο και να δει πόσο κερδοφόρος μπορεί να γίνει.

Για την ομιλία στην Κομοτηνή, τη φιλοδοξία ότι το ΔΠΘ μπορεί να γίνει το τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας, ήδη εδώ και χρόνια έχει υψηλό επίπεδο και το εάν αποκτήσει νέα τμήματα μάλλον είναι για ψηφοθηρικούς λόγους. Η ένωση με το ΔΙΠΑΕ μπορεί να προσθέσει και άλλα προβλήματα στον συντονισμό του ΔΠΘ. Το ΔΙΠΑΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να γίνει κέντρο μελέτης για την όλη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Το σπήλαιο της Μαρώνειας και ο δρόμος που οδηγεί προς αυτό δεν αναφέρθηκε από κανέναν. Σε πείσμα όλων αυτών οι αρχαιολόγοι έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια για τη διάνοιξη μέσα στο Σπήλαιο.

Μπορεί να αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της ομιλίας του στον αρχαίο Φιλόσοφο Δημόκριτο, αλλά για μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης δεν ειπώθηκε τίποτα. Να θυμίσω, ότι οι αρχαίοι Φίλιπποι στην Καβάλα υποδέχονται σχολεία από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο!

Ενώ τα αρχαία Άβδηρα και ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι αξιοποιήσιμος και το ίδιο και το Σπήλαιο της Μαρώνειας και το αρχαίο θέατρο. Μελέτη υπάρχει από το 2009 και είχε υπαχθεί στο παλιό ΕΣΠΑ. Στο σημερινό θα πρέπει να συμπεριληφθούν και αυτά τα έργα.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr