Ο 29χρονος "εγκέφαλος" έδινε εντολές σε 45 άτομα | xronos.gr
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ «ΕΔΕΙΞΕ» ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ο 29χρονος "εγκέφαλος" έδινε εντολές σε 45 άτομα

25/02/17 - 11:37

Από μέσα Οκτωβρίου του 2016 μέχρι μέσα Δεκεμβρίου του 2016, οι δράστες διακινούσαν ναρκωτικά και μετανάστες

Ένας 29χρονος φέρεται ως "εγκέφαλος" της εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης και την προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας.


Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την 21 και 22-2-2017, στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης, υπό το συντονισμό της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής και τη συνδρομή αστυνομικών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης,  συνελήφθησαν 31 μέλη του κυκλώματος. Πρόκειται για 29 ημεδαπούς και δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Βουλγαρίας και Τουρκίας. 


Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν ακόμη επτά άτομα, που δεν ανήκουν στην εγκληματική ομάδα.  
Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παράνομης κατακράτησης, της ληστείας και παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων, περί εθνικού τελωνειακού κώδικα, περί ειδικού φόρου κατανάλωσης, περί αλλοδαπών και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. 


Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2016
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση στοιχείων και εμπεριστατωμένες αστυνομικές έρευνες, προέκυψε ότι τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα μέσα Οκτωβρίου του 2016 - μέσα Δεκεμβρίου του 2016, οι δράστες συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, διακριτούς ρόλους και σύνθεση που εναλλασσόταν ανάλογα με τις περιστάσεις, έχοντας ως σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω της διακίνησης ναρκωτικών και της προώθησης μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα μέλη της συμμορίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε χρήστες των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Επιπλέον, κάποια από τα μέλη της δραστηριοποιούνταν και στην προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, τους οποίους όπως προέκυψε κατακρατούσαν παράνομα για ορισμένο χρόνο, ενώ σε κάποιες από τις περιπτώσεις αφαιρούσαν με τη βία τα χρήματα που κατείχαν οι μη νόμιμοι μετανάστες.


Ο ΑΡΧΗΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ 29ΧΡΟΝΟΥ
Αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα είχε ένας 29χρονος ημεδαπός, ο οποίος οργάνωνε και συντόνιζε την προμήθεια της ομάδας με ναρκωτικά, την αποθήκευση των ναρκωτικών και ακολούθως την διακίνηση τους, καθώς επίσης οργάνωνε και συντόνιζε την μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών από την περιοχή του Έβρου στο εσωτερικό της χώρας. 


Τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος, ενεργώντας υπό τις κατευθύνσεις του αρχηγού, αναλάμβαναν διάφορους ρόλους στην διακίνηση ναρκωτικών και την μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών, ενώ ορισμένοι από αυτούς είχαν περισσότερους από ένα ρόλο.
Επίσης, τα μέλη της συμμορίας προκειμένου να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές αρχές χρησιμοποιούσαν αριθμούς κινητών τηλεφώνων, τους οποίους ενεργοποιούσαν σε στοιχεία αλλοδαπών (ghostphones), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν ειδικές συνθηματικές λέξεις και κωδικοποιημένη ορολογία.  Στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε ακόμη ότι ορισμένοι από τους δράστες δραστηριοποιούνταν και στην πώληση λαθραίων τσιγάρων.  Επισημαίνεται ότι δύο από τα μέλη του κυκλώματος, ημεδαποί, ηλικίας 26 και 36 ετών, είχαν συλληφθεί στις 19-11-2016, στον Έβρο, για απόπειρα παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών. 


ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ
Κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών και σε σημεία απόκρυψης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: 127,1 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 536 ναρκωτικά δισκία, 1.130 πακέτα τσιγάρων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί, 626 γραμμάρια καπνού για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί, 3 περίστροφα κρότου – λάμψης, 2 κυνηγετικά όπλα, 10 φυσίγγια, 2 σπρέι πιπεριού, 7 στιλέτα, 4 ηλεκτρονικές ζυγαριές, το χρηματικό ποσό των 5.285 ευρώ, 12 ηλεκτρονικές συσκευές, 96 κινητά τηλέφωνα. Κατασχέθηκαν επίσης 17 οχήματα και 2 δίκυκλες μοτοσικλέτες. 


Οι απολογίες των κατηγορουμένων θα διενεργηθούν από σήμερα Σάββατο 25 ως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr