Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση οι πολίτες σε όλη τη χώρα ανησυχούν για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής τους - τι αναφέρει έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace για την Αλεξανδρούπολη
Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace έδειξε ότι οι κάτοικοι θεωρούν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους υποβαθμισμένο και ανησυχούν για περαιτέρω επιδείνωση. Η έρευνα διεξήχθη σε τέσσερις περιοχές (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κορινθία, Μαγνησία) όπου νέες υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν ήδη αναπτυχθεί ή σχεδιάζεται να αναπτυχθούν, με στόχο να κατανοήσει την άποψη των πολιτών για το περιβάλλον της περιοχής τους αλλά και για τις υποδομές LNG.
Συγκεκριμένα, στις τέσσερις περιοχές αυτές, μόνο ένα μικρό μέρος των κατοίκων είναι ικανοποιημένο με την ποιότητα του περιβάλλοντος εκεί που κατοικεί. Στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη μόνο το 13% των κατοίκων δήλωσαν ικανοποιημένοι, στην Κορινθία μόλις το 9%, ενώ στη Μαγνησία μόλις το 4%. Οι υπόλοιποι δήλωσαν είτε δυσαρεστημένοι είτε ουδέτεροι, με εξαίρεση τη Μαγνησία όπου το 78% των κατοίκων είναι δυσαρεστημένο με την ποιότητα του περιβάλλοντος της περιοχής.
Ταυτόχρονα, στην ερώτηση σχετικά με το αν γνωρίζουν ότι στην περιοχή τους σχεδιάζονται νέες υποδομές LNG, υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των περιοχών αναφορικά με τη γνώση για αυτό. Στη Θεσσαλονίκη, μόλις το 19% γνωρίζει για τα σχέδια για νέες υποδομές LNG και ένα 28% απλά το έχει ακουστά, ενώ στην Κορινθία γνωρίζει μόλις το 36% και ένα 25% το έχει ακουστά. Αλεξανδρούπολη και Μαγνησία έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό γνώσης (89% και 82% αντίστοιχα). Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι όσο μεγαλύτερη γνώση υπάρχει για τις εγκαταστάσεις LNG σε μία περιοχή, τόσο πιο αρνητική στάση έχει το κοινό της για αυτές. Στη Μαγνησία, πάνω από το 75% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική στάση προς τη νέα υποδομή LNG, ενώ στην Αλεξανδρούπολη πάνω από το 32% των ερωτηθέντων.
Ως σημαντικότερο μειονέκτημα των νέων υποδομών LNG και στις τέσσερις περιοχές δηλώνεται ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής λόγω ατυχήματος κι ακολουθεί η ρύπανση του ευρύτερου περιβάλλοντος. Οι πολίτες ανησυχούν επίσης για τις επιπτώσεις που οι υποδομές θα έχουν στην υγεία τους (35% των ερωτηθέντων στην Κορινθία, 34% στη Θεσσαλονίκη, 44% στην Αλεξανδρούπολη και 64% στον Βόλο). Συνολικά, οι αρνητικές επιπτώσεις των εγκαταστάσεων LNG θεωρούνται πιο σημαντικές από τις θετικές και υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που δεν βλέπουν τίποτα θετικό σε αυτό το έργο (65% για τη Μαγνησία και 37% για την Αλεξανδρούπολη).
Αυτά ενισχύονται και από άλλα ευρήματα της έρευνας, όπως το ότι περίπου το 70% των ερωτηθέντων και στις τέσσερις περιοχές συμφωνεί ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής τους. Τέλος, πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι πρώτα στην προτίμηση των ερωτηθέντων για οικιακή χρήση, αφού αν το κόστος εγκατάστασης και χρήσης δεν έπαιζε ρόλο, το 32% θα επέλεγε αντλίες θερμότητας και το 31% φωτοβολταϊκά, ενώ μόλις το 17% θα επέλεγε ορυκτό αέριο για το σπίτι του.
Τι αναφέρεται για την Αλεξανδρούπολη
Σε μία ήδη επιβαρυμένη περιοχή στην οποία υπάρχει ήδη μία μονάδα LNG, έρχεται να προστεθεί και μια δεύτερη σε πολύ κοντινή απόσταση, και μάλιστα μέσα στη θαλάσσια περιοχή NaturaGR1110013. Ταυτόχρονα, ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων ανησυχεί για τις επιπτώσεις των μονάδων και έχει αρνητική στάση προς τις υποδομές αυτές.
Οι πολιτικοί ιθύνοντες οφείλουν να λάβουν υπόψη τους την άποψη των πολιτών και το πώς θα ήθελαν οι ίδιοι να είναι ο τόπος τους. Γι’ αυτό, οφείλουν να εργαστούν προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και να δώσουν έμφαση και πόρους σε ενεργειακές επιλογές που θα ωφελήσουν τους πολίτες, την οικονομία και το περιβάλλον. Μία περιοχή Natura 2000, η ύπαρξη της οποίας ανεβάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νομού Έβρου και κάνει την περιοχή τους μοναδική, δεν πρέπει να θυσιαστεί για πρόσκαιρα και αμφίβολα οικονομικά οφέλη.
Η Greenpeace μαζί με άλλες οργανώσεις αγωνίζονται προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ με την οποία αντιτίθενται στην εγκατάσταση.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News