Ι. Βαρδακαστάνης: Οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των αναπήρων | xronos.gr

Ι. Βαρδακαστάνης: Οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των αναπήρων

21/02/25 - 9:00
Ι. Βαρδακαστάνης:  Οπισθοδρόμηση για τα  δικαιώματα των αναπήρων

Η απόσυρση της Οδηγίας για την ίση μεταχείριση πλήγμα στον αγώνα κατά των διακρίσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία  

«Η απόσυρση της Οδηγίας για την ίση μεταχείριση στην ΕΕ, που κρύβεται στη σελίδα 25 ενός παραρτήματος, αποτελεί χαστούκι στο πρόσωπο των εκατομμυρίων ανθρώπων που αγωνίστηκαν για αυτή τη νομοθεσία. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υιοθετήσουν γρήγορα έναν ισχυρό νόμο κατά των διακρίσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αναπηρίας (EDF) Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Το EDF ενώνει τη φωνή του με άλλες 8 οργανώσεις και καταγγέλλει την απόφαση της Επιτροπής να αποσύρει την προτεινόμενη Οδηγία για την ίση μεταχείριση εντός έξι μηνών. Η απόσυρση αυτή, που έγινε χωρίς καμία υπόνοια ότι θα προταθεί ένας νέος ισχυρότερος νόμος, υπονομεύει σοβαρά τη δέσμευση της ΕΕ για την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων. «Η απόφαση ελήφθη χωρίς προειδοποίηση ή διαβούλευση με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή την κοινωνία των πολιτών. Εμφανίστηκε σε ένα παράρτημα του σχεδίου εργασίας της Επιτροπής για το 2025 με την αιτιολογία ότι έχει μπλοκαριστεί από τις εθνικές κυβερνήσεις, ιδίως τη Γερμανία, εδώ και 17 χρόνια. Και αυτό παρά τις σημαντικές εργασίες που έγιναν κατά τις πρόσφατες προεδρίες της ΕΕ για την τελική έγκριση της Οδηγίας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αναπηρίας και συνεχίζει: «Η Οδηγία για την ίση μεταχείριση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του κενού στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων που αφήνει απροστάτευτα εκατομμύρια αποκλεισμένα άτομα. Προτάθηκε μετά από μακροχρόνιο αγώνα της κοινωνίας των πολιτών και θα έπρεπε να διασφαλίσει τα άτομα που αντιμετωπίζουν διακρίσεις, όπως απαιτούν οι συνθήκες της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι εθνικές κυβερνήσεις μοιράζονται την ευθύνη με την Επιτροπή για αυτή την πρωτοφανή υποχώρηση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα 17 χρόνια αποκλεισμού έχουν αφήσει εκατομμύρια πολίτες τους χωρίς νομική προστασία από τις διακρίσεις. Η απόφαση της Επιτροπής θα ληφθεί σε έξι μήνες. Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΕΕ έχουν μια τελευταία ευκαιρία να υιοθετήσουν αυτόν τον νόμο, καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr