Η υπόθεση ομηρίας στη βιομηχανία Helesi, στις αίθουσες των δικαστηρίων | xronos.gr
ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΛΑΜΒΑΝΕΙΝ

Η υπόθεση ομηρίας στη βιομηχανία Helesi, στις αίθουσες των δικαστηρίων

31/12/12 - 0:00
3334235252322356 (4).JPG

Μοιραστείτε το

Ο Δημήτριος Μανίκας αντιμετωπίζει σωρεία βαρύτατων κατηγοριών, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, απόπειρα εκβιασμού, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης,  αλλά και μια σειρά πλημμελημάτων Ο 52χρονος ένοπλος άνεργος κρατούσε δύο εργαζόμενους ομήρους, ενώ νωρίτερα είχε τραυματίσει άλλα δύο άτομα Με ειδικούς διαπραγματευτές της αστυνομίας η υπόθεση είχε λήξει αισίως

Εννιά μήνες μετά το συμβάν της απόγνωσης που βίωνε ο πρώην εργαζόμενος της βιομηχανίας Helesi, ο 52χρονος Δημήτριος Μανίκας, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει σε υπόθεση ομηρίας του ιδιοκτήτη της μονάδας Αθανάσιου Ανδριανόπουλου και εργαζομένων, καλείται να λογοδοτήσει για τις πράξεις κι ενέργειές του στο δικαστήριο της Ξάνθης. Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου ο απολυμένος από την εταιρεία Ηelesi   μπήκε οπλισμένος στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και πυροβόλησε το πρώην αφεντικό του, Σάκη Ανδριανόπουλο και τον 30χρονο εργαζόμενο Εμίλ Μαρινόβ που προσπάθησε να προστατέψει το αφεντικό του. Στη συνέχεια προχώρησε στην απαράδεκτη ενέργεια να κρατήσει ομήρους δύο οδηγούς της εταιρείας, που τυχαία βρέθηκαν εκεί, μέχρι την παράδοση του στη 1:00 τη νύχτα. Ο ίδιος έλεγε ότι είχε λαμβάνειν από τον ιδιοκτήτη και κουμπάρο του με τον οποίο ήταν από την πρώτη μέρα στη δημιουργία και το ξεκίνημα της μονάδας κατασκευής κάδων. Όμως είχαν διαρραγεί οι σχέσεις τους και είχε απολυθεί διεκδικώντας την αποζημίωσή του. Μιλούσε για τον διαρκή εμπαιγμό του από την εταιρία σχετικά με την καταβολή χρωστούμενων και την επαναπρόσληψή του σε κάποια άλλη θέση σε εργοστάσια του ομίλου στο εξωτερικό, ενώ περίμενε στωικά χωρίς να γίνεται το παραμικρό. Η εταιρία με λιτή ανακοίνωσή της διευκρίνιζε τη στάση της αναφέροντας ότι «ο συγκεκριμένος δράστης, εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής από 20.07.2000 έως την απόλυση του, την 31.08.2011, καθόσον επί μακρόν επεδείκνυε ασταθή ανάρμοστη και παραβατική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας».
Κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες, έβλεπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου  Παντελής Μαγαλιός αναφέροντας ότι το «πρόβλημα είναι γενικότερο. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχει κλίμα σύγκρουσης στην περιοχή. Και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν πρόκειται για προβληματικό άτομο. Είναι ένας από τους πολλούς απελπισμένους συμπολίτες μας».

Κρούοντας μάλιστα το κώδωνα του κινδύνου είχε πει «ας μην "διαβάσουν" με λάθος τρόπο το περιστατικό. Υπάρχει αναβρασμός στην πόλη μας. Φοβάμαι ότι η βία θα πάρει γενικότερες διαστάσεις». Το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή μας τεράστιο. Η Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής κατεστραμμένη. Οι κάτοικοι του νομού απελπισμένοι. Αρκεί να σημειωθεί πως το 2003 υπήρχαν 99 εργοστάσια και έχουν απομείνει επτά ή οκτώ σε λειτουργία. Τότε έμπαιναν καθημερινά στην ΒΙΠΕ για δουλειά 17.000 άνθρωποι και σήμερα μετά βίας φθάνουν τους 900 νοματαίους. Κι αυτοί κακοπληρωμένοι. Εργάζονται διήμερα και τριήμερα και πληρώνονται 280 και 300 ευρώ μηνιαίως. Κι αυτά όταν η επιχείρηση τους πληρώνει, αφού παγίως οι μισθοί καταβάλλονται με καθυστέρηση δύο έως τεσσάρων μηνών. Η ανεργία στον νομό Ροδόπης φθάνει το 40%. Πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία διέξοδος προς άλλη απασχόληση.
Αυτό βεβαίως δεν νομιμοποιεί τον καθένα να παίρνει μια καραμπίνα, να απειλεί η να κρατά ομήρους. Η υπόθεση εκδικάζεται στις 9 Ιανουαρίου, οπότε θα ανιχνευθούν όλα τα πραγματικά περιστατικά αλλά και θα ακουστούν τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς.

Μελαχροινή Μαρτίδου 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr