Όλγα Παΐζη: «Σημαντικό να εκπαιδεύεται κι ο γονέας» | xronos.gr
Η ΓΝΩΣΤΗ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Όλγα Παΐζη: «Σημαντικό να εκπαιδεύεται κι ο γονέας»

30/11/23 - 8:00
Όλγα Παΐζη: «Σημαντικό  να εκπαιδεύεται κι ο γονέας»

Η πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά μικρών ηλικιών με διάγνωση στο φάσμα του αυτισμού έχει αποδειχθεί αποτελεσματική κι αναγκαία για τη βελτίωση της νοητικής ικανότητας

Μίλησε σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού

Μετά τον πρώτο χρόνο ζωής ενός παιδιού μπορεί να υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για αυτισμό, ωστόσο η εκτίμηση ενός ειδικού επιστήμονα μπορεί να δώσει τις απαντήσεις στον γονέα. Αυτό έκανε γνωστό η Όλγα Παΐζη, ψυχοπαιδαγωγός με εξειδίκευση στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, μιλώντας στον «Χ», όταν βρέθηκε στην πόλη μας στο πλαίσιο της πρόσφατης ημερίδας που διοργάνωσε για τον αυτισμό και την πρώιμη παρέμβαση ο Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» στο ίδρυμα Παπανικολάου.

Η πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά μικρών ηλικιών με διάγνωση στο φάσμα του αυτισμού έχει αποδειχθεί τόσο αποτελεσματική, όσο και αναγκαία για τη βελτίωση της νοητικής ικανότητας, αναφέρουν οι μελέτες. Στην ημερίδα που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή, ειδικοί επιστήμονες ανέλυσαν το ζήτημα, ενημέρωσαν και έδωσαν συμβουλές.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Σύμφωνα με την ψυχοπαιδαγωγό Όλγα Παΐζη «ενώ τα μωρά γύρω στον έναν χρόνο ζωής δείχνουν με το δάχτυλο όταν κάτι τους ενδιαφέρει, βλέπουν ας πούμε ένα σκυλάκι ή κάτι άλλο που τους ενδιαφέρει και το δείχνουν με το δάχτυλό τους, τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού δεν χρησιμοποιούν αυτή τη χειρονομία, δεν δείχνουν.

Επίσης, όταν ο γονιός δείχνει κάτι στο παιδί, τα παιδιά με τυπική ανάπτυξη παρακολουθούν αυτά που δείχνει ο γονιός. Τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού πολλές φορές δεν παρακολουθούν αυτό που δείχνει ο γονιός ή στην καλύτερη περίπτωση κοιτούν το δάχτυλο και όχι το αντικείμενο.

Ακόμη, δεν υπάρχει η ανάγκη μοιράσματος. Δηλαδή το παιδί με τυπική ανάπτυξη κοιτάει κάτι που του αρέσει και γυρίζει και κοιτάει τον γονιό, είναι το βλέμμα του μοιράσματος που λέμε, ενώ τα παιδιά που είναι στο φάσμα δεν το κάνουν αυτό. Κοιτούν κάτι που τους αρέσει αλλά δεν γυρνάν να κοιτάξουν τον γονιό» ανέλυσε.

Θεραπεία μέσω του παιχνιδιού
Όταν υπάρχουν ενδείξεις για αυτισμό η άμεση δράση είναι σημαντική. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν προγράμματα εκπαίδευσης, θεραπευτικές δράσεις, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Η πρώιμη παρέμβαση θα πρέπει να γίνει από κάποιον ειδικό, που «θα πρέπει να έχει εμπειρία με παιδιά σε μικρή ηλικία και σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ σημαντικό ο γονιός να είμαι μέσα στη συνεδρία για να εκπαιδεύεται και ο ίδιος. Δηλαδή ο ειδικός είτε είναι αυτός ψυχολόγος, είτε λογοθεραπευτής δείχνει πράγματα μέσα από παιχνίδι, πως να βοηθηθεί το παιδί για να επικοινωνεί, αλλά αυτά πρέπει να τα βλέπει ο γονιός», εξήγησε η κα Παΐζη.


Στη διάρκεια της εκδήλωσης επισημάνθηκε πως η πρώιμη παρέμβαση είναι «κλειδί» για την ανάπτυξη του παιδιού. Μέσα από προγράμματα, θεραπευτικές παρεμβάσεις και στήριξη, τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να βρουν τρόπους να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr